Άδειες μητρότητας, λοχείας, ανατροφής εμμίσθων δικηγόρων

Πολλές συνάδελφοι μητέρες μας ρωτούν για τις άδειες που δικαιούνται στις περιπτώσεις γέννησης των παιδιών τους, καθώς επίσης αν δικαιούνται κάποιας αποζημίωσης από τον ΕΦΚΑ. 
Κατ'αρχήν είναι σχεδόν βέβαιον πως με τον αναμενόμενο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του ΕΦΚΑ (άρθρο 32 του Ν.4387/2016) οι έμμισθες δικηγόροι, εφόσον ασφαλίζονται πλέον ως μισθωτές θα δικαιούνται τις ίδιες παροχές με αυτές του τ.ΙΚΑ. Μέχρι όμως τη θέσπιση του Κανονισμού, εξακολουθούν να ισχύουν οι σχετικές διατάξεις των εντασσομένων Ταμείων. Κατά συνέπεια οι έμμισθες δικηγόροι δικαιούνται τις παροχές του τ.ΤΠΔΑ, μεταξύ των οποίων και του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού, ενώ κατά την ερμηνεία του Υπουργείου (και των Υπηρεσιών του Ταμείου) δεν δικαιούνται το επίδομα μητρότητας, αφού η σχετική υπουργική απόφαση (μπορείτε να τη βρείτε εδώ) απαιτεί αποκλειστική άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος.
Βέβαια και κατά την πάγια Νομολογία ο έμμισθος δικηγόρος δεν παύει να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, όμως καμία έμμισθη συνάδελφος (εξ όσων μπορούμε να γνωρίζουμε) δεν έχει προσφύγει μέχρι σήμερα και ως εκ τούτου το θέμα δεν έχει κριθεί δικαστικώς.
Κατά τα λοιπά τυγχάνει εφαρμογής η διάταξη του Κώδικα Δικηγόρων για τις δικαιούμενες άδειες (κύησης, λοχείας κλπ.) με καταβολή αποδοχών από τον εργοδότη, όπως αναλύεται και σε σχετική γνωμοδότηση του ΔΣΑ, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ

Σχόλια

  1. Καλημέρα σας. Είμαι έμμισθη στον ιδιωτικό τομέα και μόλις επέστρεψα στην εργασία μου από άδεια λοχείας. Ο εντολέας μου αρνείται να μου χορηγήσει άδεια θηλασμού και ανατροφής τέκνου, ενώ εχω προσκομίσει την ως άνω γνωμοδότηση που αναλύει το σχετικό ζήτημα. Η αιτιολογία του ειναι οτι "δε δικαιούμαι μειωμένο ωράριο" και ότι "τοσο καιρό που έλειπα κατέβαλλε τις αποδοχές μου το σωματείο (εντολέας)". Υπάρχει κάποιος αλλος τρόπος επίλυσης του θέματος πριν τη δικαστικη οδό; Ο ΣτΠ γνωρίζω πως ασχολείται με παραβιάσεις δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα. Ειναι κρίμα να αντιμετωπίζεται ο θεσμος της μητρότητας με τόση απαξία. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας, είμαι έμμισθη στον ιδιωτικό τομέα κι εγω όπως κι εσείς κι ήθελα να σας ρωτησω, από την εμπειρία σας, δικαιούμαστε ως έμμισθες δικηγόροι (1) την άδεια μητρότητας (τοκετού και λοχείας) διάρκειας 17 εβδομάδων ΚΑΙ και (2) την άδεια ανατροφής τέκνου (απασχόληση με μειωμένο ωράριο, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας); Μήπως έχετε την γνωμοδότηση του ΔΣΑ γιατι δεν την βρίσκω και δεν ανοίγει ο ανωτέρω συνδεσμος; Επίσης, γνωρίζετε αν προβλέπεται η (3) εξάμηνη ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας μετ' αποδοχών, η οποία καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ; Σας ευχαριστω πολυ. οποιαδήποτε βοηθεια θα μου ειναι πολυ χρησιμη!

      Διαγραφή
    2. Πλέον είναι νόμος του Κράτους! Δείτε νεότερες αναρτήσεις!

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς