Γιατί οι δικηγόροι δεν παίρνουμε επίδομα ανεργίας;


Όπως είναι γνωστό από τον Αύγουστο του 2011 όλοι οι ασφαλισμένοι του τ.ΕΤΑΑ και οι δικηγόροι πληρώνουμε 10 ευρώ το μήνα εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ (άρθρο 44 Ν.3986/2011). Επιπροσθέτως οι έμμισθοι δικηγόροι πληρώνουμε 1% επί των αποδοχών μας (+2% ειδική εισφορά αλληλεγγύης ανεργίας οι δικηγόροι του δημόσιου τομέα, τραπεζών, οργανισμών κλπ. άρθρο 38παρ.2α΄Ν.3986/2011). Με την ίδια διάταξη είχε εξουσιοδοτηθεί ο αρμόδιος Υπουργός να εκδώσει τη σχετική Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθόριζε τις προϋποθέσεις και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή. Ενώ λοιπόν η σχετική ΥΑ για τον ΟΑΕΕ και για το ΕΤΑΠ ΜΜΕ έχει εκδοθεί, ενώ οι μισθωτοί ιστορικά λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, όλως περιέργως για τους ασφαλισμένους του τ.ΕΤΑΑ επιστήμονες δεν έχει ακόμη εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση. 
Το ΕΤΑΑ έχει με αποφάσεις του υποβάλλει σχετικό σχέδιο στο Υπουργείο από ετών, ενώ αντίστοιχο υπάρχει στο γραφείο του και συναδέλφου αρμοδίου Υφυπουργού από την ανάληψη καθηκόντων του.
Για το θέμα ως ΕΕΔ είχαμε στείλει και σχετική επιστολή το Μάρτιο τρέχοντος έτους, για την οποία καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα. 
Παρόμοιες επιστολές έχουν στείλει ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και κυρίως έχει παρέμβει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Συμπληρώθηκαν φέτος έξι χρόνια για τα οποία πληρώνουμε ως υποζύγια στον ΟΑΕΔ, χωρίς οι μαστιζόμενοι από την ανεργία και την αναδουλειά συνάδελφοί μας να μπορούν να πάρουν για ΤΡΕΙΣ!!!! μήνες αυτό το έρημο το επίδομα.
Πρόσφατα η διάταξη τροποποιήθηκε, ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους συναδέλφους (όπως ισχυρίζονται στο Υπουργείο - άρθρο 50 παρ.1 -3 Ν.4488/2017, ΦΕΚ Α 137/13.9.2017.). Παρόλα αυτά η διάταξη είναι ασαφής και μάλλον αυστηρή ως προς τα κριτήρια. 
Έστω και έτσι ας εκδοθεί επιτέλους αυτή η Υπουργική Απόφαση!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς

Βελτίωση πλατφόρμας επιστροφής εισφορών- Νέες οδηγίες!

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ