Εισφορές Πρόνοιας Εμμίσθων Δικηγόρων (Αθηνών)

Προσφάτως με επιστολή μας προς το Υπουργείο Εργασίας και άλλους Φορείς, διαμαρτυρηθήκαμε, μεταξύ άλλων για την πρόθεση της Πολιτείας να τροποποιήσει για μια ακόμη φορά (4η) το άρθρο 35 του Ν.4387/2016 και να αυξήσει τις εισφορές Πρόνοιας των εμμίσθων δικηγόρων παλαιών ασφαλισμένων (προ της 31.12.1992). Η επιστολή μας αυτή έλαβε αξιόλογη δημοσιότητα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (Καθημερινή, taxheaven, dikaiologitika κλπ). Εν τέλει η τροπολογία, αφού υπέστη σωρεία παραπομπών και διορθώσεων ψηφίστηκε κατά τον τρόπο που φαίνεται στο συνημμένο απόσπασμα από την επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής, ενδεικτικό του τρόπου που νομοθετεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Καμία απορία δεν προξενεί η ειδική αντιμετώπιση των ασφαλισμένων του τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Το τελικό κείμενο (δείγμα εξαίρετης νομικής διατύπωσης) έχει ως εξής: "β. Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, όπου προβλέπεται εργοδοτική εισφορά για τους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους μισθωτούς. Από 1.1.2017 το ποσό(ν!) της μηνιαίας εισφοράς στον Κλάδο εφάπαξ παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. των ασφαλισμένων από 1.1.1993 και εφεξής μισθωτών και όλων των πριν και μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένων αυτοτελώς απασχολουμένων ορίζεται σε ποσοστό 4% υπολογιζόμενο για τους μισθωτούς επί των ασφαλιστέων αποδοχών του, όπως προσδιορίζονται στα άρθρα 5 και 38, και για τους αυτοτελώς απασχολούμενους επί του εισοδήματος τους, όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στο άρθρο 39, εφαρμοζομένου και του άρθρου 98. Για το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένων μισθωτών εφαρμόζονται οι επιμέρους καταστατικές διατάξεις των εντασσομένων ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών προνοίας στο ΕΤΕΑΕΠ, με εξαίρεση τους μισθωτούς ασφαλισμένους στου τομείς προνοίας του τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, των οποίων τα ποσοστά εισφορών υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 38 του παρόντος. Κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει το θέμα διαφορετικά καταργείται.".

Από την ερμηνεία της άνω διατάξεως, προκύπτει υποχρέωση εισφοράς πρόνοιας για τους εμμίσθους δικηγόρους:

Α. Παλαιοί ασφαλισμένοι: α) Για την έμμισθη απασχόληση ετήσια εισφορά  332,76 Ευρώ (110,92 έμμισθος - 221,84 εντολέας), β) Για το ελεύθερο επάγγελμα 4% επί του ΚΦΑ του προηγουμένου έτους.

Β. Νέοι ασφαλισμένοι: α) Για την έμμισθη απασχόληση εισφορά 4% επί των αποδοχών που βαρύνει μόνο το δικηγόρο και β) Για το ελεύθερο επάγγελμα 4% επί του ΚΦΑ του προηγουμένου έτους.

*** Μια έτερη ερμηνεία θα μπορούσε να είναι ότι οι παλαιοί ασφαλισμένοι έμμισθοι δικηγόροι δεν οφείλουν καμία εισφορά προνοίας, αφού το καταστατικό του ΤΠΔΑ, δεν προέβλεπε τίποτε περί αυτού. Εδώ το εδάφιο πρώτο της περ.β΄έρχεται σε αντίθεση με το προτελευταίο εδάφιο της ιδίας περ.β΄. Περιμένουμε και την άποψη των συναδέλφων. Περιμένουμε επίσης τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του Νόμου καθώς και τυχόν εγκυκλίους του Υπουργείου ή του ΕΦΚΑ.

Να συμπληρώσουμε πως αναμένουμε ακόμη τα πακέτα κάλυψης και τους κωδικούς και ίσως κάποια εγκύκλιο, με βάση την οποία οι εργοδότες μας θα μας εντάξουν στις ΑΠΔ. Σε πρόσφατη επικοινωνία με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ήταν προβληματισμένοι με την τελική διατύπωση του άρθρου 35 του Ν.4387/2016, καθόσον ήδη ετοίμαζαν πακέτα κάλυψης με εισφορά προνοίας 4% επί των αποδοχών σε όλους τους δικηγόρους Αθηνών. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

ΣτΕ 1096/2023: Δεκτή αίτησης ακύρωσης Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων κατά του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ

Συνάντηση Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων με το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη