Δικηγόροι με έμμισθη εντολή και πάγια αντιμισθία- Απογραφή εργοδοτών - Αναλυτική Περιοδική Δήλωση

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας που θα βρείτε εδώ και κατ'εφαρμογή του άρθρου 38 παρ.7 του Ν.4387/2016 από 1.1.2017 οι εισφορές όλων των εμμίσθων ασφαλισμένων και άρα και των εμμίσθων δικηγόρων των εντασσομένων στον Ε.Φ.Κ.Α. Φορέων δηλώνονται από τον εργοδότη στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Προϋπόθεση φυσικά είναι η απογραφή του εργοδότη, εφόσον δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην εγκύκλιο. 
Βασική έλλειψη της εγκυκλίου είναι η παροχή οδηγιών προς εργοδότες που ασφάλιζαν εμμίσθους ασφαλισμένους του τ.ΕΤΑΑ (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς), οι οποίοι έχουν απογραφεί στους ενταχθέντες Φορείς. Κάποιοι εξ αυτών είχαν απογραφεί και στο ΙΚΑ ως εργοδότες, γιατί απασχολούσαν προσωπικό που ασφαλιζόταν σ'αυτό, κάποιοι άλλοι όμως όχι. 
Άλλη έλλειψη της εγκυκλίου είναι πως θα απογράφονται και πως θα εισαχθούν στο σχετικό μητρώο τόσον οι νεοπροσλαμβανόμενοι δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, όσον και  οι ήδη απασχολούμενοι.
Τέλος δεν φαίνεται ακόμη να έχουν οριστεί τα σχετικά πακέτα κάλυψης και αν μπορούν να εισάγονται στην ΑΠΔ οι ανωτέρω έμμισθοι ασφαλισμένοι, που έχουν ιδιαιτερότητες έναντι αυτών του ΙΚΑ (πχ. εισφορές Πρόνοιας κλπ.).
Σε κάθε περίπτωση, εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους, να ενημερώνουν τα λογιστήρια των εντολέων τους για την ως άνω υποχρέωση. 

Σχόλια

  1. Ταλαίπωρος λογιστής14 Φεβρουαρίου 2017 στις 1:44 μ.μ.

    Σκέψη πρώτη : Πρέπει ο Δικηγόρος ν απογραφεί στο ΙΚΑ (μητρώο) αλλιώς δεν θα εμφανίζεται. Σκέψη δεύτερη. Θα πρέπει να γίνει πρόσληψη μέσω ΣΕΠΕ/Εργάνη ;;;;; Σκέψη τρίτη ...περί πακέτου με καλύψατε νομίζω....δεν ήξεραν δεν ξέρουν και γενικότερα δεν θα ξέρουν.....Ο Δικηγόρος ΔΕΝ είναι μισθωτός. Άλλαξε αυτό ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Δεν νομίζω πως πρέπει να απογραφεί στο ΙΚΑ, είναι απογεγραμμένος στο Τ.Ν. και ήδη ΕΦΚΑ, εξ όσων ξέρω μεταφέρεται το μητρώο και ενοποιείται στον ΕΦΚΑ. Δουλειά τους είναι να το κάνουν.
    2. Δεν νομίζω να χρειάζεται αναγγελία που λέτε. Μόνο Δικηγορικό Σύλλογο και Ταμείο Νομικών.
    3. Πιέζουμε να βγουν τα πακέτα και οι λοιπές λεπτομέρειες. Νομίζω αναρτήθηκε στη διαύγεια του ΕΦΚΑ για τους μηχανικούς.
    4. Δεν είναι μισθωτός, αντιμετωπίζεται ως μισθωτός φορολογικά (για το εισόδημα της παγίας αντιμισθίας) και πλέον από 1.1.2017 και ασφαλιστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δικηγόροι που είναι μετακλητοί, οπότε βρίσκονται σε αναστολή, πληρώνουν τις εισφορές του έτους 2017 μόνοι τους, ή παρακρατούνται από τις υπηρεσίες που εργάζονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται παρακράτηση από την Υπηρεσία τους. Εφόσον έχει εκδοθεί ειδοποιητήριο, πρέπει να γίνει ένσταση, σύμφωνα με το υπόδειγμα.

      Διαγραφή
  4. ΠΡΕΠΕΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι απαντήσεις 1 έως 4 του κ. Κουτσολάμπρου παραπάνω συνεχίζουν να ισχύουν και σήμερα ή έχει μήπως αλλάξει κάτι έκτοτε; Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσικά και ισχύουν, δείτε και την εγκύκλιο 28/2017 εφκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δικηγόρος αποκλειστικά έμμισθος χωρίς βιβλία, ασφαλιστικά υπάγεται στο ΙΚΑ; Θεωρείται μισθωτός; Και εν τέλει ισχύει η αποσύνδεση της ιδιότητας από την ασφάλιση στο ΤΑΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

ΣτΕ 1096/2023: Δεκτή αίτησης ακύρωσης Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων κατά του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ

Συνάντηση Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων με το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη