Ειδοποιητήρια εμμίσθων δικηγόρων- ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΝΣΤΑΣΗΣ

Ταλαιπωρίας συνέχεια...
Αναρτήθηκαν τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τους εμμίσθους δικηγόρους. Δυστυχώς σχεδόν όλα λάθος.... Κυριότερα λάθη:
1. Συνάδελφοι που έχουν διακόψει το ελεύθερο επάγγελμα, χρεώνονται κανονικά.
2. Υπάρχει χρέωση ΟΑΕΔ, κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 39 παρ.12 του Ν.4387/2016.
3. Χρεώνεται ελάχιστη εισφορά (επί 7.033 ευρώ ετησίως), σε συναδέλφους με ζημία, ή μηδενικό εισόδημα ή εισόδημα κατώτερο των 7.033, καίτοι υπάρχει ρητή εξαίρεση των εμμίσθων κατά την περ.στ΄της παρ.3 του άρθρου 38 του Ν.4387/2016.

Στους περισσότερους από εμάς δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια και σε επικοινωνία με τον ΕΦΚΑ μας είπαν πως θεωρούμαστε ασφαλισμένοι με παράλληλη ασφάλιση (δεν είμαστε όλοι) και η ανάρτηση θα γίνει την επόμενη μέρα.
Ήδη έχουμε στείλει στοιχεία με λάθη πολλών εμμίσθων συναδέλφων και αναμένουμε διορθώσεις.

Φυσικά, όπως όλοι διαπιστώσατε, χρεώνεται μόνο εισφορά 26,95% (σύνταξη και υγεία) και θα επακολουθήσει στο μέλλον η ανάρτηση των εισφορών επικουρικής και πρόνοιας.

Απαράδεκτη η τραπεζική χρέωση στις πληρωμές που κυμαίνεται από 0,50 έως 1,50 ευρώ, όπως μας ενημέρωσαν συνάδελφοι.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε υπόδειγμα ΕΝΣΤΑΣΗΣ-ΑΙΤΗΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ (ΕΔΩ), την οποία, (αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία σας, και επιλέξετε το λόγο που είναι εσφαλμένο το ειδοποιητήριο), θα πρέπει να την καταθέσετε στο πρωτόκολλο του Τ.Α.Ν.
(Τις ευχαριστίες μου στο συνάδελφο Κώστα Καρανάσιο για τη συνδρομή του).


Επί του πιεστηρίου: Σε πρωινή επικοινωνία με τον ΕΦΚΑ ανακάλυψαν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο αρχείο που τους δόθηκε από το Ταμείο Νομικών. Γι'αυτό επιβάλλεται όλοι οι συνάδελφοι που βρήκαν λάθη στο ειδοποιητήριο να το γνωστοποιήσουν με την ανωτέρω ένσταση - αίτηση διόρθωσης. Τους περισσότερους από εμάς μας εντάσσει σε ένα άλλο αρχείο (παράλληλης ασφάλισης) το οποίο θα ενταχθεί μάλλον αύριο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των ειδοποιητηρίων, όπου μάλλον δεν θα υπάρχουν λάθη. Συντάσσεται εγκύκλιος από το Υπουργείο για όλους τους ασφαλισμένους που είτε έχουν παράλληλη ασφάλιση, είτε ασφαλίζονται ως μισθωτοί και ελεύθεροι στον ίδιο φορέα, οπότε θα λυθούν διάφορα θέματα.
Η καθημερινή και τεκμηριωμένη παρέμβασή μας πιάνει τόπο.

Σχόλια

  1. ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ:
    Με τι ποσοστό επιβαρύνεται ο εργοδότης σε πάγια αντιμισθία και πως καταβάλεται το ποσό αυτό? Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι απο ένας εργοδότες με πάγια αντιμισθία, αλλάζει κάτι? Ο εργοδότης θα συνεχίζει να καταβάλει την μηνιαία εργοδοτική εισφορά του 3%? Αν έχει κάνει ο εργοδότης απογραφή στο ΤΝ πρέπει να ξανακάνει.
    ΣΤΕΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας για τα ποσοστά, ιδίως την επιστολή μας προς το Υπουργείο. Το 3% έχει καταργηθεί από 1.1.2017. Δεν χρειάζεται πάλι απογραφή στο ΤΑΝ.

      Διαγραφή
  2. καλημέρα στους συναδελφους.Απο 1-1-2017 υπεγραψα συμβαση παγιας αντιμισθίας με εταιρεια,επομενως και οι εισφορες θα παρακρατουνται κ θα αποδίδονται από εργοδοτη..ωστόσο στον εφκα εχει αναρτηθεί ειδοποητηριο με ένα ποσο..αυτό αφορα στις εισφορες μου?θα πρεπει να υποβαλλω ενσταση..δεδομενου ότι εχω κανει εναπξη το νοεμβριο 2016 κ δε θα εχω εισοδημα από την ελευθερη δικηγορια...ευχαριστω παρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και θα κάνετε ένσταση. Δεν πρέπει να πληρώσετε από ελεύθερη.

      Διαγραφή
  3. ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΩ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΜΙΣΘΗ ΕΝΤΟΛΗ ΚΙΑ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ,ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ..ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη δική μου περίπτωση το ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ με κατατάσσει στους αυτοαπασχολούμενους, ενώ είμαι έμμισθη από την αρχή της δικηγορίας και με χρεώνει 167€ μηνιαίως(το ελάχιστο δλδ) για μία και μοναδική ΑΠΥ μέσα στο 2015. θα κάνω ένσταση αλλά δεν γνωρίζω ποιό είναι το σωστό ποσό που πρέπει να καταβάλλω σύμφωνα με τα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ημουν έμμισθη με παγία μέχρι τις 08/12/2016 , το 2015 είχα εισόδημα μόνο από παγία και δήλωσα ζημιές από ελευθέριο επάγγελμα. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναρτηθεί ειδοποιητήριο από τον ΕΦΚΑ. Έχουμε ενημέρωση για το πότε επιτέλους;Πώς θα προλάβουμε να υποβάλουμε ένσταση εάν είναι λανθασμένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα!!! Έχουμε κανένα νεότερο πότε θα ανέβουν οι εισφορές μας??? Επίσης γνωρίζετ κανείς το ΚΑΔ, τον Κωδικό Ειδικότητας και το ΚΠΚ που πρέπει να συμπληρωθούν στην ΑΠΔ που στέλνει ο εργοδότης??? Για τους μηχανικούς π.χ. έχει βγεί εγκύκλιος. Για μας??? Στην παρούσα κατάσταση ούτε ΑΠΔ του εργοδότη συμπληρώνεται ούτε εισφορές στο σύστημα έχουν αναρτηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα. Έρχομαι με νέα από το ΤΑΝ. Πήγα στο Μητρώο και ρώτησα ποια η διαδικασία για όσους προσλήφθηκαν με παγία, ώστε να δηλωθεί στο ΤΑΝ και να σταματήσει η μηνιαία αποστολή ειδοποιητηρίου για εισφορά ελεύθερου επαγγελματία. Μου είπε τα εξής:
    1. Δεν χρειάζεται πλέον να κατατεθεί στο ΤΑΝ πιστοποιητικό του ΔΣΑ περί έμμισθης εντολής (γίνεται από τον εργοδότη με ΑΠΔ).
    2. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ, ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ (ΣΤΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ-ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ - 167 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΠΕΡΙΠΟΥ) ΣΩΡΕΥΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΑ Κ ΑΝ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (καθώς, όπως μου είπε η κυρία, η εισφορά ελεύθερου επαγγελματία δεν συνδέεται με την έναρξη εργασιών αλλά απλώς και μόνο με την ιδιότητα του δικηγόρου, γραμμένου στο σύλλογο).
    Αρα, μου λέει, ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος από τη διπλή εισφορά (ΚΑΙ μισθωτού, υπολογιζόμενη σε ποσοστό επί του μισθού, ΚΑΙ ελεύθερου, υπολογιζόμενη επί μηδενικού εισοδήματος βάσει του ελαχίστου ορίου που λέει ο νόμος) είναι να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ!
    Ποια είναι η γνώμη σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ανωτέρω ακούγεται (διαβάζεται για την ακρίβεια) ως "τρολάρισμα", τόσο απλά.
    Δηλ. οι έμμισθοι δικηγόροι ακόμα και αν "κλείσουν" τα βιβλία τους θα συνεχίσουν να πληρώνουν έξτρα εισφορές ;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό ακριβώς μου είπε η κυρία στο Μητρώο, αναρωτώμενη μάλιστα γιατί κλείνουμε τα βιβλία μας, αφού δεν κερδίζουμε τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ κατέθεσα αίτηση στο πρωτόκολλο για να διακοπεί η έκδοση ειδοποιητηρίων αυτοαπασχολούμενου, με συνημμένο αντίγραφο της διακοπής εργασιών και μου είπαν ότι λογικά θα σταματήσει η χρέωση εισφοράς αμίσθου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα!κι εγώ κατέθεσα ένσταση τον προηγούμενο μήνα ως έμμισθη.Θα πρέπει να πληρώσουμε τα 167 ευρώ που μας χρεώνουν ανά μήνα ή να περιμένουμε να βγάλουν απόφαση επί των ενστάσεων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ δεν θα πλήρωνα, αν το ειδοποιητήριο είναι εσφαλμένο και έπρεπε να είναι μηδενικό. Από την άλλη δεν μπορώ να συμβουλεύσω κάποιον να το κάνει, γιατί δεν ξέρω τι εκπλήξεις του ετοιμάζει το "σύστημα" του ΕΦΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

ΣτΕ 1096/2023: Δεκτή αίτησης ακύρωσης Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων κατά του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ

Συνάντηση Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων με το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη