Εκδήλωση για το ασφαλιστικό στο ΔΣΑ της 5.3.2018

Στην κατάμεστη αίθουσα "Mιχάλης Ζαφειρόπουλος" του ΔΣΑ διεξήχθη σχετική ενημερωτική εκδήλωση για το ασφαλιστικό, με εισηγητές:
- Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος ΔΣΑ
- Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
- Βέρα Χατζηευσταθιάδου, Συντονίστρια ΚΕΑΟ
- Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Δικηγόρος, Μέλος Δ.Σ. ΔΣΑ, Προϊστάμενος Γ΄ Τμήματος Δ/νσης Νομικής Υπηρεσίας ΕΦΚΑ
- Θεώνη Αλαμπάση, Προϊσταμένη Νομικής Υπηρεσίας Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
- Χαράλαμπος Κώστογλου, Προϊστάμενος Οικονομικής Υπηρεσίας Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
- Συντονιστής της συζήτησης ο ΓΓ του ΔΣΑ Μιχάλης Καλαντζόπουλος, ενώ χαιρέτισε ο ΓΓ του ΟΠΕΜΕΔ Νικόλας Κανελλόπουλος
Η εκδήλωση αυτή ήρθε αμέσως μετά τη συνάντηση των Προέδρων  των Επιστημονικών Συλλόγων με το Διοικητή του ΕΦΚΑ και τα ζητήματα που τέθηκαν σ'αυτήν, και λίγο πριν την επικείμενη συνάντηση εκπροσώπων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων με την Υπουργό Εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη. Η συζήτηση μεταδόθηκε από το διαδίκτυο ενώ σύντομα θα αναρτηθεί το σχετικό λινκ με το βίντεο. 
Σταχυολογούμε επιγραμματικά τα κυριότερα σημεία:
1. Ο ΔΣΑ θα προσφύγει με αιτήσεις ακύρωσης κατά των εγκυκλίων Υπουργείου και ΕΦΚΑ, με βάση τις οποίες εκδόθηκαν τα ειδοποιητήρια 2018, στα οποία παρανόμως συνυπολογίζονται στη βάση υπολογισμού οι καταβληθείσες το 2016 εισφορές, αντί του νομίμου των καταβλητέων εισφορών του 2017.
2. Επιβεβαιώθηκε πλήρως η αυστηρή κριτική μας στην Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, καθόσον αποκλείει μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων.
3. Eπιβεβαιώθηκαν τα πολυάριθμα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που πρέπει να καταθέσει ο αιτών, εκ των οποίων τα μόνα που αντλούνται αυτόματα είναι αυτά που προέρχονται από τη Φορολογική Αρχή.
4. Με δεδομένο ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ δεν υφίστανται βεβαιωμένες κατά ΚΕΔΕ οφειλές, θα υπάρχει επιλογή στην ηλεκτρονική εφαρμογή, να αναζητείται η οφειλή από τους Τομείς του ΕΤΑΑ (ΤΑΝ, ΤΥΔΑ, ΤΥΔΕ κλπ.).
5. Παρότι τέθηκε από τους συναδέλφους και τους ομιλητές, δεν υφίσταται καμία δέσμευση ότι η υποβολή της αίτησης αναστέλλει τη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά του οφειλέτη, την τοκοφορία της οφειλής καθώς και κάθε άλλη δυσμενή συνέπεια.
6. Επιβεβαιώθηκε από τη συντονίστρια του ΚΕΑΟ η πάγια συμβουλή μας προς τους ασφαλισμένους να διατηρήσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπου υπάρχει.
7. Δόθηκε η πληροφορία (όμοια είχαμε ακούσει και από το Διοικητή του ΕΦΚΑ) ότι οι οφειλές μετά την υποβολή της αίτησης θα διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ εντός δεκαπέντε ημερών, πράγμα που φαντάζει αρκετά δύσκολο, σε όσους γνωρίζουμε την κατάσταση στα Ταμεία μας.
8. Με παραδείγματα καταδείξαμε την κίνηση αναγκαστικών μέτρων κατά συναδέλφων από το ΚΕΑΟ χωρίς προηγούμενη ακρόαση και χωρίς κοινοποίηση καταλογιστικής πράξης. Η συντονίστρια του ΚΕΑΟ επιβεβαίωσε πως λαμβάνει ηλεκτρονικό αρχείο βεβαίωσης οφειλής από τους φορείς χωρίς αποδεικτικά της τήρησης της νόμιμης διαδικασίας έκδοσης καταλογιστικής πράξης.
9. Από το Μάρτιο θα λαμβάνουμε 3 ειδοποιητήρια (1 ΕΦΚΑ, 1 ΕΤΕΑΕΠ τρέχουσες εισφορές και 1 ΕΤΕΑΕΠ αναδρομικές εισφορές). Παρότι ετέθη στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, δεν δόθηκε καμία πειστική απάντηση. Οι μόνες που κερδίζουν είναι οι Τράπεζες (τριπλή προμήθεια).
10. Μετα τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου και του ΕΦΚΑ εξασφαλίζεται ασφαλιστική ικανότητα (υγειονομική περίθαλψη) σε όποιον ασφαλισμένο καταβάλλει τις εισφορές των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ.
11. Τέλος επιβεβαιώθηκε η κίνηση των διαδικασιών για την μετατροπή του ΤΠΔΑ σε ΝΠΙΔ προαιρετικής ασφάλισης, με υποβολή σχετικής πρότασης με αναλογιστική μελέτη στο Υπουργείο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς

Βελτίωση πλατφόρμας επιστροφής εισφορών- Νέες οδηγίες!

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ