Πως διαμορφώνεται το πεδίο των 120 δόσεων μετά τις διευκρινήσεις του Υπουργείου




Είναι σημαντικό η ηγεσία του Υπουργείου να παρακολουθεί τις απόψεις των ειδικών, τις διαμαρτυρίες των Επιστημονικών Συλλόγων και ενίοτε να εγκαταλείπει την «αλαζονεία», δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων των ασφαλισμένων, εν μέσω παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως εν μέσω συνεχιζόμενης αδυναμίας των υπηρεσιών του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους.
Και ναι μεν πάντα υπάρχει η επωδός ότι παραλάβαμε χάος από τους προηγούμενους, αλλά κάποτε αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει. Όχι μόνον γιατί η παρούσα ηγεσία είναι περίπου 4,5 χρόνια στην διαχείριση της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά κυρίως διότι στο Δημόσιο Δίκαιο κυριαρχεί η έννοια της ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το Δεκέμβριο του 2017 είχαμε γράψει ένα άρθρο – κριτική για την Υ.Α. (Αχτσιόγλου – Πετρόγλου) των 120 δόσεων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, με το οποίο είχαμε χαρακτηρίσει τη ρύθμιση το λιγότερο εσφαλμένη, επισημαίνοντας τα λάθη, τις ατέλειες και την γραφειοκρατία. Και είναι κρίμα που, παρά την προβολή που κάναμε ως Επιστημονικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με την ΕΓΔΙΧ, οι προβλέψεις μας έπεσαν μέσα. Τα αποτελέσματα της ρύθμισης, παρά τις όποιες βελτιώσεις, ήταν απογοητευτικά.
Ήδη με νεότερα άρθρα μας, αλλά και τον αναλυτικό οδηγό 120 δόσεων(ν.4611/2019), έχουμε επισημάνει τις ατέλειες και της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, ενώ σε πρόσφατη αναλυτική συνέντευξη του Υφυπουργού και της Γ.Γ.Κ.Α. σε γνωστή ιστοσελίδα που μπορείτε να βρείτε εδώ, ξεκαθαρίζονται αρκετά πράγματα:
1.       Η ένταξη των εισφορών εκκαθαρίσεων ΕΤΕΑΕΠ 2017 και 2018 καθίσταται ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ! (Αναδίπλωση Υπουργείου στο 51:00 του βίντεο, μετά τη δική μας επισήμανση και την επιστολή του Προέδρου της Ολομέλειαςτων Δικηγορικών Συλλόγων).
2.       Στο σύστημα είναι ενταγμένες οι οφειλές μέχρι 2016 ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, ενώ οι οφειλές τ. ΕΤΑΑ δεν έχουν αναρτηθεί και κατά συνεπώς οι ασφαλισμένοι νομικοί, μηχανικοί και υγειονομικοί θα δουν (όπως δηλώθηκε) τις οφειλές τους εντός 10 εργασίμων ημερών, ενώ σε σημερινή μας επίσκεψη στα παλιά μας Ταμεία, μας ειπώθηκε πως καλό είναι να υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία (με τυχόν προσκόμιση βιβλιαρίων, παλαιών ενσήμων, βεβαιώσεων παραστάσεων κλπ.). Κάτι που επιβεβαιώνει και ο Υφυπουργός στο 42:40 του βίντεο.
3.       Στο σύστημα δεν είναι ενταγμένες οι οφειλές του 2017 και 2018, οι μεν πρώτες γιατί δεν έχουν βεβαιωθεί (???), οι δε δεύτερες γιατί δεν έχουν εκκαθαριστεί, ενώ η εκκαθάριση παραπέμπεται για μετά τις εκλογές. Κατά τις οδηγίες της ΓΓΚΑ ο ασφαλισμένος υποβάλλει την αίτηση για όλο το χρονικό διάστημα, ξεκινάει να πληρώνει τις δόσεις, και με την ολοκλήρωση εντός των επομένων ημερών (?) της εκκαθάρισης 2018 και βεβαίωσης 2017 2018 θα λάβει ειδοποίηση με ηλεκτρονικό μήνυμα για το νέο ποσόν της οφειλής και το νέο ποσόν των δόσεων!
ΣΗΜ: Η ως άνω σταδιακή ρύθμιση και ένταξη οφειλών με αναδιαμόρφωση των δόσεων μόνο προβλήματα θα φέρει στους ασφαλισμένους και μάλιστα με έναν απολύτως αναξιόπιστο τρόπο της αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος, το οποίον δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα λάβει ο ασφαλισμένος. Για να είναι ασφαλής η τροποποίηση της ρύθμισης και η γνώση του ασφαλισμένου, προτείνουμε να ληφθεί μέριμνα ώστε ο ίδιος να επιβεβαιώνει με νεότερη επέμβασή του στο σύστημα την τροποποίηση αυτή.
4.       Η εκκαθάριση του 2018 έχει δρομολογηθεί (εμείς είχαμε γράψει πως αναμένεται για τέλος Ιουνίου 2019), κατά δήλωση της ΓΓΚΑ και απομένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. Μάλλον δρομολογείται για μετά τις εκλογές.
5.       Με την υποβολή της αίτησης ο ασφαλισμένος λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το ΚΕΑΟ εντός δύο ημερών, με το οποίο καλείται να επιλέξει τις δόσεις ρύθμισης (στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ).
6.       Κατά δήλωση της ΓΓΚΑ η υπαγωγή στη ρύθμιση θεωρείται ότι έχει επέλθει με μόνη την υποβολή της αίτησης (και λήψη αριθμού πρωτοκόλλου). ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΝΗΜΕΡΟΙ, ανεξάρτητα αν έχουν εισαχθεί οι οφειλές τους στο σύστημα και ρυθμιστεί. Το αντίθετο μας λέει η Συντονίστρια του ΚΕΑΟ στο 1:11!
7.       Η ρύθμιση χάνεται αν δεν έχει καταβληθεί το ισόποσο δύο δόσεων, ενώ δεν καθίσταται ξεκάθαρο αν αρκεί η πληρωμή της εκκαθάρισης του 2019 ή απαιτείται η πληρωμή των ειδοποιητηρίων 2019. Συνιστούμε στους ασφαλισμένους την πληρωμή τουλάχιστον της ελάχιστης εισφοράς 2019.
8.       Έμμισθοι ασφαλισμένοι και «μπλοκάκια» αγνοούν τα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ. (Πλήρης αναγνώριση του τεράστιου λάθους στα ειδοποιητήρια χιλιάδων ασφαλισμένων στο 53:49 του βίντεο).
9.       Oι μόνοι που δεν εντάσσονται στη ρύθμιση είναι οι οριστικώς υπαχθέντες στο ν.3869 (Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών).
10.   Όσοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό ή η αίτησή τους είναι εκκρεμής, ή έχουν ενταχθεί στις 100, ή στις 12 δόσεις, με την υποβολή αίτησης, απεμπολούν το δικαίωμα ένταξης σε προηγούμενη ρύθμιση και εντάσσονται απ’ευθείας στη νέα.
11.   Περιπτώσεις εταιρειών που έχουν διακόψει τη δραστηριότητα, ή σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν υπάρχει ενεργό ΑΦΜ, η αίτηση υποβάλλεται στο κατά τόπο αρμόδιο ΚΕΑΟ με φυσική παρουσία.
12.   Στη ρύθμιση υπάγονται κάθε είδους οφειλές, ακόμη και από διαφορές αποζημίωσης από αυτοκινητιστικό ατύχημα (υποκατάσταση ΕΦΚΑ), όπου εκεί απαιτείται φυσικά παρουσία.
13.    H Πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων διατηρείται, δεν προβλέπεται η αύξηση των δόσεων, ενώ χορηγείται άπαξ, δηλαδή, για να αιτηθεί κάποιος, θα πρέπει πρώτα να έχει εξοφλήσει την προηγούμενη ρύθμιση των 12 δόσεων.
14.   Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, πρώτα υποβάλλει την αίτηση ρύθμισης και μετά την αίτηση συνταξιοδότησης.
15.   Σε περίπτωση αμφισβητούμενης αλλά βεβαιωθείσας οφειλής, η αίτηση για ρύθμιση δεν συνιστά αναγνώριση χρέους ή παραίτηση από τυχόν ένδικα μέσα. Μετά την δικαστική ή διοικητική επίλυση της διαφοράς, αντίστοιχα διαμορφώνεται και η ρύθμιση.
16.   Aν υπάρχει διαφωνία σε σχέση με τις οφειλές που εμφαίνονται στην πλατφόρμα, απαιτείται φυσική παρουσία του οφειλέτη.
17.   Σύντομα θα δοθούν οδηγίες για περιπτώσεις υποβολής λανθασμένων αιτήσεων και για τον τρόπο επανυποβολής ή ανακλήσεώς τους.

Στο ερώτημα υποβάλλω την αίτηση ρύθμισης τι απαντάμε? Μετά τις προφορικές διευκρινήσεις του Υπουργείου, θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να υποβληθεί η αίτηση και ας μην έχουν εμφανιστεί όλες οι οφειλές, ιδίως για κάποιον που ενδιαφέρεται να κατοχυρώσει το αίτημα.
Θα συνιστούσα, σε όσους δεν βιάζονται ιδιαίτερα, να επιμείνουν στα παλαιά Ταμεία, να σταλούν οι παλαιές οφειλές (έως 2016) ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα (με ή χωρίς επανυπολογισμό). Επίσης, να αναμένουν και την εκκαθάριση του 2018, ώστε να ανέβουν και οι οφειλές 2017 και 2018 αν υπάρχουν. Έτσι ο ασφαλισμένος έχει συνολική εικόνα και ρυθμίζει το σύνολο της οφειλής, ενώ σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να την απωλέσει πχ. γιατί δεν έλαβε γνώση του επανυπολογισμού των δόσεων.
Επίσης συνιστώ την μη ένταξη των αναδρομικών ΕΤΕΑΕΠ στη ρύθμιση, διότι από άτοκες, οι δόσεις θα γίνουν έντοκες με 5% επιτόκιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς

Βελτίωση πλατφόρμας επιστροφής εισφορών- Νέες οδηγίες!

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ