Γιατί η πλατφόρμα 120 δόσεων ΕΦΚΑ χρήζει άμεσης διόρθωσης:


Είναι πράγματι κρίμα μια αξιόλογη και ευνοϊκή  για τους ασφαλισμένους ρύθμιση να αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα από την πρώτη μέρα λειτουργίας της.
Επιλέγοντας κάποιος να προχωρήσει τη ρύθμιση βλέπει στις οφειλές ΕΤΕΑΕΠ τις δόσεις εκκαθάρισης 2017 (για την ακρίβεια είναι 2017 και 2018). 

Κατά τη διάταξη της παρ.1 του άρθρου 1 (ταυτόσημη είναι και η διατύπωση της παρ.1 του άρθρου 2) ορίζεται: "1. Το σύνολο των οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, υπάγονται σε ρύθμιση, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου."

Ανεξάρτητα από το δόκιμο της διατύπωσης (μέχρι τώρα ο νομοθέτης χρησιμοποιούσε φράσεις όπως ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες), είναι προφανές όμως πως ο Νομοθέτης ήθελε οφειλές που γεννήθηκαν μέχρι 31.12.2018. 

Άρα υπάρχουν οι ακόλουθες ενστάσεις:

1. Οι δήθεν οφειλές δεν είναι οφειλές, αφού κατά τη ρητή διατύπωση των εγκυκλίων Φ80020/οικ.948 /Δ16.29 και Φ80020/οικ.902/Δ16.20 του εποπτεύοντος Υπουργείου: 

ΙΙΙ. Οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που αφορούν την χρονική περίοδο από 01/01/2017 έως 31/12/2018, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από το ΕΤΕΑΕΠ λόγω τεχνικών δυσχερειών, υπολογίζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.2 του άρθρου 97 του ν.4387/2016, όπως έχει αντικατασταθεί με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν.4578/2018, χωρίς πρόσθετα τέλη, τόκους και προσαυξήσεις κεφαλαιοποιούνται και εξοφλούνται σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019. 
(ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΤΕΑΕΠ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΚΕΣ).

2. Οι δήθεν οφειλές δεν δημιουργήθηκαν μέχρι 31.12.2018, αλλά περί τα μέσα Μαρτίου 2019 (όχι με ευθύνη του ασφαλισμένου) και είναι πληρωτέες και άρα οφειλόμενες από 1.1.2019, άρα η ένταξή τους στην πλατφόρμα δεν είναι σύννομη. 

3. Οι χιλιάδες παράλληλα ασφαλισμένοι (δημόσιοι λειτουργοί, έμμισθοι, μπλοκάκια κλπ.) που παρανόμως εμφανίζονται ως οφειλέτες του ΕΤΕΑΕΠ, αφού έχουν ήδη καταβάλει εισφορές ΕΤΕΑΕΠ με κρατήσεις επί των αποδοχών τους και εξαιρούνται ρητώς κατά το νόμο και τις ανωτέρω εγκυκλίους, πως θα ρυθμίσουν?

4. Αυτονόητο είναι ότι δεν είναι δυνατόν με βάση τις αρχές της χρηστής διοίκησης μια ρυθμισμένη από τη Διοίκηση οφειλή (που δημιουργήθηκε από δική της ευθύνη) σε άτοκες δόσεις να εντάσσεται στην έντοκη ρύθμιση του 4611/2019 χωρίς δικαίωμα καν επιλογής του οφειλέτη.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ: Η άμεση επιδιόρθωση του λάθους και η ένταξη στη ρύθμιση των εκκαθαρίσεων του ΕΤΕΑΠ μόνον κατ'επιλογή του ασφαλισμένου!

(Θα επανέλθουμε....)




Σχόλια

  1. Καλημέρα,

    Σε συνέχεια του υπό στοιχείο (3) ερωτήματός σας, θα ήθελα να υπενθυμίσω και τα κάτωθι ζητήματα, τα οποία έχουν μεινει αναπάντητα εδώ και πέντε μήνες, ήτοι απο την δημοσίευση του νόμου 4578/2018 :
    1. Τι θα γίνει με τα ήδη εκδοθέντα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ, που σύμφωνα με τις απο 18.3.2019 οδηγίες του ίδιου του φορέα για του εμμίσθους ή τους παράλληλα απασχολούμενους, δεν θα πρέπει να λαβουμε υπόψη μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, όταν ταυτόχρονα εξακολουθούν να εκδίδονται ειδοποιητήρια και εμφανιζόμαστε ως οφειλέτες του;
    2. Τι θα γίνει με τις μειώσεις των εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ που καταβάλλουμε μέσω του μισθού μας, οι οποίες θα έπρεπε από 1.1.2019 να έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζεται το παράλογο να καταβάλλουμε αυξημένες εισφορές πέντε μήνες μετά; Σε σχετική μου ερώτηση στο λογιστήριο της επιχείρησης, μου ανέφεραν ότι το λειτουργικό σύστημα δεν δεχεται τις ΑΠΔ με τις μειωμένες εισφορές. Αν αληθεύει αυτό, αδυνατώ να καταλάβω πως ένα καθαρά πρακτικό ζήτημα δεν έχει επιλυθεί εδώ και πέντε μήνες;
    3. Τέλος, - αν έχω καταλαβει σωστά - οι μειώσεις των εισφορών έχουν αναδρομική ισχύ από 1.1.2017; Σε αυτήν την περίπτωση τι θα γίνει με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά πλέον των δύο ετών;

    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ερωτήματα να υποθέσω πως είναι φιλοσοφικά! Καθόσον εμείς τα έχουμε αναδείξει και τα κυνηγάμε πρώτοι, τόσο ως ΕΕΔ, όσον και ως ΔΣΑ. Και δυστυχώς δεν είναι μόνον αυτά τα ζητήματα για τα οποία οι ασφαλισμένοι υφίστανται καθημερινά ταλαιπωρία! Αυτό το ιστολόγιο είναι γεμάτο από τέτοια! Όσον αφορά στις μειώσεις, όχι αυτές δεν είναι αναδρομικές, αλλά από 1.1.2019!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας.
      Φυσικά και δεν περίμενα να μου απαντήσετε εσείς για την ανικανότητα άλλων. Απλώς όπως αναφέρω και στο μηνυμά μου ήθελα να τα υπενθυμίσω, καθώς μετα την προ μηνός σχετική συνάντησή σας με τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ, ο φορέας τηρεί σιγήν ιχθύος περί αυτών των ζητημάτων.
      Ευχαριστώ πολύ και πάλι και ελπίζουμε στην ταχύτερη δυνατή διευθέτησή τους.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς