Η καθημερινή ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


Την ώρα που η Διοίκηση του ΕΦΚΑ απασχολείται με διώξεις όσων έχουν αντίθετη γνώμη καθώς και με την έκδοση ανακοινώσεων για γνωματεύσεις οργάνων του (ΚΕΠΑ), για την προσβολή των οποίων με τα προβλεπόμενα μέσα και εντός των προθεσμιών που προβλέπει ο Νόμος, μάλλον ουδείς μερίμνησε (ίδατε 6§9 Ν.3863/2010), την ίδια ώρα συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, λόγω της πλήρους αναξιοπιστίας των συστημάτων και υπηρεσιών:

1. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
Τον τελευταίο καιρό οι Δικηγορικοί Σύλλογοι αλλά και οι Τομείς Υγείας Δικηγόρων κατακλύζονται από συναδέλφους (κυρίως εμμίσθους αλλά και αμίσθους), οι οποίοι παρότι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, βρίσκονται ανασφάλιστοι, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν δει να χάνονται και τα προστατευόμενα έμμεσα μέλη. Το πρόβλημα είχαμε επισημάνει πρώτοι όλων εδώ ενώ με επανειλημμένες ενέργειές μας, αλλά και του ΔΣΑ είχαμε επιτύχει το σύνολο των ασφαλισμένων να έχει ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 31.5.2018.
Όμως αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε αλλά και από τη θέσπιση των ενιαίων κανόνων ασφαλιστικής ικανότητας για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ κατά τις διατάξεις του Ν.4529/2018, όπως έχουμε αναλύσει εδώ, τα προβλήματα παραμένουν. 
Καμία οδηγία ή ενέργεια από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ ή/και το Υπουργείο για θέσπιση ενός ενιαίου τρόπου (ηλεκτρονικού) απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας με τα ίδια απλά δικαιολογητικά και καμία πρόβλεψη για διασύνδεση των συστημάτων ειδοποιητηρίων και ΑΠΔ, ώστε να αποδίδεται αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων απίστευτη, η έκπληξη και αγανάκτηση, όταν σε επίσκεψή τους για λήψη υγειονομικής περίθαλψης, διαπιστώνεται η έλλειψη ικανότητας, δεδομένη.

2. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ 2017
Χιλιάδες παράλληλα ασφαλισμένοι, έμμισθοι, "μπλοκάκια" και απλοί άμισθοι αναμένουν ακόμη την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών τους, ενώ ακόμη και σήμερα που πλησιάζουμε προς το τέλος του 2018 δεν υπάρχει καμία διασύνδεση των συστημάτων του ΕΦΚΑ για ορθό υπολογισμό των εισφορών, κάτι που έχουμε επισημάνει εμείς  εδώ και φυσικά η συντακτική ομάδα του TAXHEAVEN. Την ίδια ώρα μέσα στον επόμενο μήνα, όπως μας έχουν υποσχεθεί εδώ, θα πρέπει να γίνει η εκκαθάριση των εισφορών του 2018, τα οποία φυσικά είναι εσφαλμένα, όπως έχουμε επισημάνει εδώ. Τέλος καμία λύση στο πρόβλημα των υπαγομένων στο άρθρο 39 παρ.9 του Ν.4387/2016 (μπλοκάκια) δικηγόρων και μη, των οποίων ο υπολογισμός των εισφορών ευρίσκεται στον αέρα. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Στο σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια είναι λάθος, ενώ χιλιάδες δεν έχουν δει εκκαθάριση εισφορών 2017, την ώρα που θα έπρεπε να γίνεται η εκκαθάριση για το 2018. Παράλληλα δεν λείπουν τα μικρά και μεγάλα λάθη στα ειδοποιητήρια που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση στην καταχώρηση των πληρωμών ή/και των γραμματίων των δικηγόρων. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ. ΕΝΩ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ Ο ΕΦΚΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΑΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ.

 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ
1. Μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της αξιοπιστίας των συστημάτων, άμεση απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς προϋποθέσεις. Αφαίρεση ασφαλιστικής ικανότητας, μόνον όταν θα υπάρχει αξιοπιστία και διασύνδεση συστημάτων και μετά από προηγούμενη ενημέρωση του ασφαλισμένου. (Υπάρχει προηγούμενο, αφού ήδη σε όλους τους δικηγόρους εστάλησαν μηνύματα για την πρώτη εκκαθάριση και επεξήγηση για το συμψηφισμό των γραμματίων).
2. Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας, με άμεση διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα των ΑΠΔ, των εισφορών αμίσθων και της ενιαίας αρχής πληρωμών, ώστε να αποδίδεται αυτόματα η ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης στους μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης και κατάθεσης των ενιαίων πια δικαιολογητικών από τους ασφαλισμένους.
3. Άμεση διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων εισφορών αμίσθων και ΑΠΔ και αυτόματος υπολογισμός εισφορών σε περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης (πχ. μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας ή/και αγρότης). Καταχώρηση όλου του ιστορικού ασφάλισης ανά ασφαλισμένο από 1.1.2017 μετά των καταβληθεισών εισφορών, ώστε αυτός να έχει άμεσα πρόσβαση.
4. Άμεση εκκαθάριση και επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών για τους χιλιάδες ασφαλισμένους που αναμένουν για το 2017 και αμέσως μετά εκκαθάριση των εισφορών 2018.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς