Υπόμνημα της ΕΕΔ που υποβλήθηκε στους αρμοδίους Υπουργούς και σε αρκετούς δικηγόρους βουλευτές

Aθήνα 28 Απριλίου 2016



Προς: 1. Υπουργό Εργασίας Κ.Ασφ.Κ.Αλλ.
κ.Γεώργιο Κατρούγκαλο
2. Υφυπουργό Εργασίας Κ.Ασφ.Κ.Αλλ
κ.Αναστάσιο Πετρόπουλο
3. Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
& Ολομέλειας Δικ.Συλλόγων της Χώρας
κ.Βασίλειο Αλεξανδρή
4. Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου
Ενταύθα


Αξιότιμοι κύριοι,
επιτρέψτε μας να σας παράσχουμε ενημέρωση και να ζητήσουμε την αρωγή σας στα σημαντικά προβλήματα, που θα αντιμετωπίσουν οι έμμισθοι δικηγόροι, εφόσον καταστεί Νόμος του Κράτους το κατατεθέν νομοσχέδιο “Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας ….” . Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, οι μηνιαίες αποδοχές ενός παρ'αρείω πάγω εμμίσθου δικηγόρου, με αποδοχές περίπου 2.000 ευρώ μεικτά, θα μειωθούν, λόγω της αλλαγής του τρόπου επιβολής εισφορών, κατά 250-300 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η τυχόν εισφορά πρόνοιας για τους δικηγόρους Αθηνών.
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιβάλλονται για πρώτη φορά βαρύτατες εισφορές σε όλους τους εμμίσθους δικηγόρους (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), μειώνοντας δραματικά τις αποδοχές τους. Παράλληλα, λόγω της αντίστοιχης επιβάρυνσης των εργοδοτών υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος, κυρίως στον Ιδιωτικό Τομέα, κάποιοι συνάδελφοι να χάσουν την απασχόλησή τους ή να τους επιβληθούν μειώσεις αποδοχών. Θα πρέπει από την Πολιτεία και τους Δικηγορικούς Συλλόγους να ληφθούν μέτρα προστασίας της απασχόλησης και των αποδοχών των εμμίσθων συναδέλφων, που τίθενται σε μεγάλο κίνδυνο μετά τη θέσπιση και επιβολή υψηλών ασφαλιστικών κρατήσεων. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτή η τυχόν μετακύλιση του κόστους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στους εμμίσθους δικηγόρους, οι οποίοι παρέχουν υψηλού επιπέδου επιστημονικές υπηρεσίες, υπό ιδιαίτερα απαιτητικό καθεστώς, με υψηλό επαγγελματικό και επιστημονικό κίνδυνο.

Aκολουθούν πίνακες με παραδείγματα:
1.Δικηγόρος Παρ'Αρείω Πάγω στο Δημόσιο Τομέα παλαιός ασφαλισμένος χωρίς εισόδημα από ελεύθερη δικηγόρια:
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΕΙΣΦΟΡΕΣ 2016
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ


ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
21,38%
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
12,72%
ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

23.016

3.223

1.266

4.920

2.927
1.697

52%
1.661

131%

2. Δικηγόρος Παρ'Αρείω Πάγω στο Δημόσιο Τομέα νέος ασφαλισμένος χωρίς εισόδημα από ελεύθερη δικηγορία:

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΕΙΣΦΟΡΕΣ 2016
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ


ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
21,38%
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
12,72%
ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

23.016

3.420

1.365

4.920

2.927
1.500

44%
1.562

114%
  1. .Δικηγόρος Παρ'Αρείω Πάγω παλαιός ασφαλισμένος στον Ιδιωτικό Τομέα με μισθό 1.000 ευρώ και χωρίς εισόδημα από ελεύθερη δικηγορία:


ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΕΙΣΦΟΡΕΣ 2016
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ


ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
21,38%
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
12,72%
ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

14.000

2.953

1.266

2.993

1.781
40

1,4%
515

41%

4.Δικηγόρος Παρ'Αρείω Πάγω παλαιός ασφαλισμένος στον Ιδιωτικό Τομέα με μισθό 2.000 ευρώ και χωρίς εισόδημα από ελεύθερη δικηγόρια

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΕΙΣΦΟΡΕΣ 2016
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ


ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
21,38%
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
12,72%
ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

28.000

3.372

1.266

5.986

3.561
2.614

77%
2.295

181%

Σημείωση: 1. Δεν υπολογίζεται εισφορά 4% για πρόνοια
2. Σε περίπτωση εισοδήματος από ελεύθερη δικηγορία επιβάλλεται εισφορά που επιβαρύνει στο σύνολό της το δικηγόρο, ενώ μέχρι σήμερα
ο έμμισθος πλήρωνε εισφορά με βάση ασφαλιστικές κλάσεις, με συμμετοχή του εργοδότη κατά τα 2/3

Από τους πίνακες αυτούς σαφώς προκύπτει τεράστια επιβάρυνση στις κρατήσεις επί ασφαλιστικών εισφορών των εμμίσθων δικηγόρων που φτάνουν το 181% για μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ. Μεγάλη επιβάρυνση προκύπτει και για τους εργοδότες που απασχολούν δικηγόρους με αξιοπρεπείς αποδοχές, ενώ αντίθετα δεν προκύπτει επιβάρυνση για αυτούς που απασχολούν δικηγόρους με χαμηλές αποδοχές (έως 1.000 ευρώ). Καθίσταται κατανοητός ο κίνδυνος, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα να υπάρξει απαίτηση για συμπίεση των αποδοχών ή/και μετακύλιση του κόστους στους εμμίσθους δικηγόρους.
Προτείνεται η επανεξέταση της επιβάρυνσης στο κόστος των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εμμίσθου δικηγόρου).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

1. Δεν εισακούστηκε το αίτημά μας να εφαρμοστεί και για τους έμμισθους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (άρα και για τους εμμίσθους δικηγόρους) η έκπτωση που δίδεται με το άρθρο 98 (πίνακες) για την τετραετία 2017-2020. Με τον τρόπο αυτό η μετάβασή μας στις νέες κρατήσεις θα γινόταν με σταδιακό και πιο ομαλό τρόπο.

Προτείνεται η προσθήκη παραγράφου 3 στο άρθρο 98 ως εξής:
3.Οι ανωτέρω προσαρμογές εφαρμόζονται αναλογικά στην εισφορά επί των αποδοχών από την έμμισθη σχέση ή σχέση έμμισθης εντολής, στις περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης τόσο με έμμισθη σχέση ή σχέση έμμισθης εντολής όσο και με αυτοτελή απασχόληση, εφόσον για την απασχόληση αυτή συντρέχει υποχρέωση ασφάλισης μόνον στο τ.ΕΤΑΑ

2. Στο άρθρο 36 με τίτλο “Παράλληλη Ασφάλιση” και ιδίως στις παραγράφους 4 και 5 προβλέπεται δυσμενής μεταχείριση για τους δικηγόρους (παλαιούς ασφαλισμένους) που είχαν διπλή ασφάλιση (πχ. Τ.Ν. Και Τράπεζα), αφού γι'αυτούς πλέον, η δεύτερη ασφάλιση καθίσταται προαιρετική και σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι το επιλέξουν καταβάλλουν το σύνολο εισφοράς εργοδότη και εργαζομένου. Ειδικότερα οι ασφ/νοι που υπήγοντο υποχρεωτικά σε 2 ή περισσότερους φορείς για την ίδια απασχόληση, εξακολουθούν να καταβάλλουν προαιρετικά τις εισφορές της 2ης ασφάλισης μέχρι να θεμελιώσουν δικαίωμα σε 2η σύνταξη (αρθρο 36 παρ.3,4). Επομένως, οι έμμισθοι των τραπεζών που λόγω της απασχόλησης τους στην Τράπεζα υπήγοντο στο Ταμειο της Τράπεζας και στο Ταμείο Νομικών δεν θα χάσουν τη 2η σύνταξη, αλλά θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι με την εισφορά για τη 2η σύνταξη. Η επιβάρυνση με εισφορά εργοδότη και ασφαλισμένου καθιστά ασύμφορη τη συνέχιση της ασφάλισης, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη επιστροφής των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Αντίθετα έμμισθοι που ασφαλίζονται στο Ταμειο της Τράπεζας οι οποίοι συγχρόνως είναι και αυτοτελώς απασχολούμενοι με ασφάλιση στο Ταμείο Νομικών καταβάλλουν 2 εισφορές και παίρνουν 1 σύνταξη με προσαύξηση του χρόνου παράλληλης ασφάλισης (άρθρο 36 παρ.5)
Προτείνεται η απαλοιφή της ρύθμισης αυτής η οποία θίγει – καταργεί ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα συναδέλφων, οι οποίοι κατέβαλαν διπλές εισφορές και δικαίως αναμένουν τη λήψη δεύτερης σύνταξης και όχι προσαύξησης. Σε περίπτωση που θα παραμείνει, ως έχει στο σχέδιο, να προβλεφθεί η παροχή δυνατότητας επιστροφής εισφορών για όσους συναδέλφους δεν επιθυμούν τη συνέχιση της προαιρετικής διπλής ασφάλισης. Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθεί η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για όσους έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και η δυνατότητα άσκησής του με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.

3.Στο άρθρο 38 με τίτλο “Εισφορές Μισθωτών και Εργοδοτών” , μεταξύ άλλων, δεν εισακούστηκε το αίτημά μας για συνυπολογισμό και του εισοδήματος από ελεύθερη δικηγορία στον καθορισμό του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών (παρ.2).

Προτείνονται οι ακόλουθες προσθήκες στο άρθρο:

Προσθήκη στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 38 εδαφίου ως εξής:
Εφαρμόζεται επίσης, όσον αφορά στην εισφορά ασφαλισμένου, επί του συνόλου των αποδοχών τόσο από την αυτοτελή απασχόληση όσο και από την έμμισθη σχέση ή σχέση έμμισθης εντολής, εφόσον για την δραστηριότητα αυτή συντρέχει υποχρέωση ασφάλισης μόνον στο τ. ΕΤΑΑ.

Ευελπιστούμε σε μια επανεξέταση των σχετικών διατάξεων, ώστε να μην υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες στους εμμίσθους δικηγόρους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Μετά τιμής
Για την ΕΕΔ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς