Εσφαλμένος ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ των δικηγόρων Αθηνών



Αναρτήθηκε στον Ισοκράτη η 16525/2022 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαιώνει συνάδελφο κατά του τ.ΕΤΕΑΕΠ ως προς τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος.
Όπως έχω εξηγήσει στο βιβλίο μου "Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟΝ e-ΕΦΚΑ" και μάλιστα με υπόδειγμα ένστασης κατά του τ.ΕΤΕΑΕΠ, ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος από το τ.ΤΠΔΑ είναι λάθος.... (για εμμίσθους και αμίσθους).
Η ανωτέρω απόφαση δικαιώνει τις απόψεις μου (σε πρώτο βαθμό βέβαια)....
Το ζήτημα είναι το εξής:
Το τ.ΕΤΕΑΕΠ (σύμφωνα με μια εγκύκλιο του τ.Υφυπουργού Πετρόπουλου) υπολογίζει το εφάπαξ με βάση μόνο την εισφορά προνοίας στο τ.ΤΠΔΑ, η οποία όμως κατά τη σχετική ΥΑ πολλαπλασιάζεται Χ 35% και άρα μειώνεται.
Η ΥΑ χρησιμοποεί το 35% γιατί αυτό είναι το ποσοστό διαχωρισμού των συνολικών εισφορών (Προνοίας και Υγείας) του ενιαίου Ταμείου σύμφωνα με την την Φ.30222/14099/574 απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (ΦΕΚ 1943/Τ.Β/19-09- 2008) κατά την οποία επήλθε ο διαχωρισμός των δύο Κλάδων του ΤΠΔΑ (Υγείας και Πρόνοιας) με κατανομή των πόρων κατά 65% στον Κλάδο Υγείας και κατά 35% στον Κλάδο Πρόνοιας.
Έπρεπε (όπως δέχεται και η απόφαση) να ληφθεί υπόψη η συνολική εισφορά (από ένσημα, προεισπράξεις και καταβολή σε τράπεζα) που καταβάλαμε στο τ.ΤΠΔΑ και για τους δύο κλάδους (Προνοίας και Υγείας)
Συνεπώς:
1. Πρέπει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ  να δώσει εντολή να διορθωθούν οίκοθεν όλα τα εφάπαξ δικηγόρων Αθηνών που έχουν εκδοθεί με τον εσφαλμένο αυτό τρόπο.
2. Εφόσον δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση, θα φέρω το θέμα στο ΔΣ του ΔΣΑ για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προς προστασία των συμφερόντων των συναδέλφων μου.

Σχόλια

  1. Είναι μεγάλη ανακούφιση να ζεις σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κρατος, που είναι συνεπές με τον εαυτό του και εξυπηρετικό στους πολίτες του, οι οποίοι.μπορουν να βασίζονται με ασφάλεια στις υπηρεσίες του! Αλίμονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

ΣτΕ 1096/2023: Δεκτή αίτησης ακύρωσης Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων κατά του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ

Συνάντηση Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων με το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη