«Επιδόματα κυοφορίας και λοχείας σε έμμισθες δικηγόρους ιδιωτικού τομέα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 83 του ν. 4826/2021 (Α΄ 160)»

 

Με εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου που μπορείτε να βρείτε εδώ, δίνονται διευκρινίσεις ως προς τη χορήγηση του επιδόματος κύησης και λοχείας για τις έμμισθες δικηγόρους, επιλύοντας ένα χρόνιο πρόβλημα των ασφαλισμένων γυναικών και ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων:

Ειδικότερα:

1.       Δικαιούχοι είναι μόνο οι απασχολούμενες με έμμισθη εντολή δικηγόροι του ιδιωτικού τομέα (Για τις απασχολούμενες έμμισθες του δημοσίου ισχύει κανονικά η καταβολή πλήρων αποδοχών κατά τη διάρκεια των αδειών μητρότητας καθώς και η χορήγηση όλων των αδειών του Υπαλληλικού Κώδικα και του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων). Εξαιρούνται οι απασχολούμενες με Τ.Π.Υ. (μπλοκάκι), οι οποίες δικαιούνται του επιδόματος μητρότητας που λαμβάνουν οι μη μισθωτές ασφαλισμένες.

2.       Προϋποθέσεις:

Α) Η πραγματοποίηση από την έμμισθη δικηγόρο 200 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία έτη τα προηγούμενα της πιθανής ημέρας τοκετού ή της πραγματικής ημέρας τοκετού.

Β) Η αποχή της έμμισθης δικηγόρου μόνο από την έμμισθη απασχόλησή της. Η προϋπόθεση αποχής από έμμισθη απασχόληση προφανώς δεν απαιτείται στην περίπτωση που η σχέση έμμισθης εντολής έχει ήδη λυθεί πριν από την έναρξη ή κατά την διάρκεια της δικαιούμενης επιδότησης. (Αυτονοήτως και οι έμμισθες δικηγόροι προστατεύονται από απόλυση πριν και μετά τον τοκετό.).

3.       Αναδρομική ισχύς-Προθεσμία

Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ και καταλαμβάνει τοκετούς από την 1.1.2017 και μετά. Η προθεσμία των οκτώ (8) μηνών για την υποβολή αιτήσεως χορήγησης των επιδομάτων

μητρότητας του παρόντος εκκινεί από την ημερομηνία δημοσιεύσεως του ν. 4826/2021 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (7/9/2021) για τοκετούς εμμίσθων δικηγόρων από 1/1/2017 και μέχρι 7/9/2021 και από την ημερομηνία του τοκετού για τοκετούς εμμίσθων δικηγόρων από 7/9/2021 και εφεξής.

Σημείωση: Εκ των ανωτέρω σαφώς προκύπτει ότι για όσες έμμισθες δικηγόρους και μέχρι σήμερα έχουν τύχει εφαρμογής οι γνωμοδοτήσεις του ΔΣΑ και ο εντολέας έχει καταβάλει το σύνολο των αποδοχών, δεν απαιτείται να γίνει καμία ενέργεια, αφού έχουν υποβληθεί κανονικά ΑΠΔ.  Αντιθέτως, για όσες συναδέλφους ο εντολέας δεν κατέβαλε τις αποδοχές και τις παρέπεμψε στον e-ΕΦΚΑ, υπάρχει προθεσμία να απαιτήσουν την ως άνω παροχή μέχρι 7.5.2022.

 


Σχόλια

  1. Συνάγεται από τα παραπάνω ότι όταν ο εργοδότης έχει υποβάλει κανονικά τις απδ, δεν δικαιούται η εμμισθη δικηγόρος το εν λόγω επίδομα; ή το δικαιούται, αλλά δεν χρειάζεται να προβεί σε ειδική αίτηση; Και σε αυτήν την τελευταία περίπτωση πώς θα γίνει η πίστωση του ποσού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H απάντηση βρίσκεται στη σημείωση.

      Διαγραφή
    2. "δεν απαιτείται να γίνει καμία ενέργεια". Άρα θα καταβληθεί στη μισθοδοσία μας;

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Για τις έμμισθες δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα, το επίδομα μητρότητας ισούται με το σύνολο του μισθού και αν ναι καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από τον εφκα;

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

ΣτΕ 1096/2023: Δεκτή αίτησης ακύρωσης Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων κατά του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ

Συνάντηση Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων με το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη