Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας (επικουρικής και πρόνοιας) εμμίσθων δικηγόρων


Την ώρα που οι έμμισθοι δικηγόροι (μηχανικοί, υγειονομικοί) του ιδιωτικού τομέα ακόμη καταβάλλουν παρανόμως ασφαλιστικές εισφορές επί 19 μήνες υπέρτερες των νομίμων, με την εγκύκλιο 30/2020 ΕΦΚΑ φαίνεται να καλούνται να επιλέξουν Α.Κ. επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας και μάλιστα μέχρι 24.7.2020. Ενώ δεν φαίνεται φως στο βάθος του Τούνελ παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε για επίλυση του ζητήματος τον Ιούνιο και μετά τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Καίτοι έχουμε απευθύνει ερώτημα στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση, οπότε θα προσπαθήσουμε μόνοι να αποκρυπτογραφήσουμε, τι πρέπει να κάνουν οι έμμισθοι δικηγόροι.
Κατ'αρχήν η άποψή μας καταλήγει ότι κανένας έμμισθος δικηγόρος (μηχανικός, υγειονομικός) δεν πρέπει να επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία στη σχετική πλατφόρμα και θα εξηγήσουμε τους λόγους:
1. Ο έμμισθος δικηγόρος πληρώνει μία εισφορά με συμμετοχή του εντολέα του κατά το 1/2 και αυτή επιβάλλεται επί των αποδοχών του. Ειδικά για τους εμμίσθους του ιδιωτικού τομέα ακόμη αναμένεται η διόρθωση της εγκυκλίου 28/2017 και των σχετικών Πακέτων Κάλυψης. Άρα δεν έχει κανένα λόγο να επιλέξει μαζί με τους αποκλειστικά αυτοαπασχολούμενους α.κ. στη σχετική πλατφόρμα του ΕΤΕΑΕΠ.
2. Το ανωτέρω τεκμηριώνεται και στο  γενικό έγγραφο 126826/19.6.2020  ΕΦΚΑ που αφορά εμμίσθους δικηγόρους δημοσίου τομέα, στο οποίο ρητά αναγράφεται (σελ.5): "Ο δικηγόρος που απασχολείται στο Δημόσιο με σχέση έμμισθης εντολής, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στον εκκαθαριστή της Υπηρεσίας του προκειμένου να γνωστοποιήσει τη βούλησή του για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.". Κατά συνέπεια και ο έμμισθος του ιδιωτικού τομέα πρέπει να κάνει τη δήλωσή του στην αρμόδια Υπηρεσία της εταιρείας του και ήδη πολλοί φορείς και τράπεζες το ζητούν.
3. Στη σχετική πλατφόρμα δεν υπάρχει επιλογή παράλληλης ασφάλισης, οπότε υπάρχει κίνδυνος έκδοσης ειδοποιητηρίου και πληρωμής διπλής εισφοράς.
4. Οι συνάδελφοι που έχουν κλείσει βιβλία δεν έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Συνιστούμε οι έμμισθοι δικηγόροι (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) να μην επιλέξουν Α.Κ. στη σχετική πλατφόρμα του ΕΤΕΑΕΠ και να κάνουν σχετική δήλωση στην αρμόδια Υπηρεσία του εντολέα τους. 
Η μη δήλωση σημαίνει παραμονή στην 1η Α.Κ.

Επίσης σύστασή μας είναι να επιλέξουν την πρώτη Α.Κ. (42 ευρώ επικουρική και 26 ευρώ η πρόνοια μόνο για τους δικηγόρους Αθηνών). Στην πορεία και κατ'έτος παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας, οπότε φρόνιμο είναι να δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση και ενδεχομένως ανεβαίνουμε κατηγορία.

Στη συνέχεια αναλύουμε πως διαμορφώνονται οι εισφορές  επικουρικής ασφάλισης (όλοι οι έμμισθοι δικηγόροι) και πρόνοιας-εφάπαξ παροχής (μόνο δικηγόροι Αθηνών)  από 1.1.2020 ως εξής:



Α. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ



Ασφαλιστικές Κατηγορίες
Ποσά εισφορών επικουρικής σύνταξης σε ευρώ

Από 1/1/2020 έως 31/5/2022
Ποσά εισφορών επικουρικής σύνταξης σε ευρώ

Από 1/6/2022
1η κατηγορία
42
39
2η κατηγορία
51
47
3η κατηγορία
61
56


Τα ανωτέρω ποσά ασφαλιστικής εισφοράς επιμερίζονται κατά 50% για τον εντολέα και κατά 50% για τον ασφαλισμένο.


Β. ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ (ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΗΣ) - ΜΟΝΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΘΗΝΩΝ

Ασφαλιστικές Κατηγορίες
Ποσά εισφορών εφάπαξ παροχής σε ευρώ
1η κατηγορία
26
2η κατηγορία
31
3η κατηγορία
37


Τα ανωτέρω ποσά ασφαλιστικής εισφοράς επιμερίζονται κατά 50% για τον εντολέα και κατά 50% για τον ασφαλισμένο.






Σχόλια

  1. Γιατί έχουν δώσει οδηγίες για τους έμμισθους του ιδιωτικού τομέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ. Κουτσόλαμπρε,

    Υπάρχει περίπτωση να λυθεί επιτέλους το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών για τους εμμίσθους και τα μικρότερα πακέτα ασφάλισης για επικουρικό και εφάπαξ που υποτίθεται ισχύον από 1.1.2019; Δεδομένου ότι έχουν περάσει ήδη σχεδόν 19 μήνες, δεν βλέπω κάποιο τρόπο ώστε να αλλάξουν αναδρομικά όλες οι ΑΠΔ και να λάβουμε (και οι εντολείς μας) τη διαφορά των εισφορών είτε σε χρήμα είτε σε πίστωση έναντι των επόμενων μηνών.
    Προφανώς υπάρχει και πολιτικό θέμα σε όλο αυτό το πρόβλημα, αλλιώς θα είχαν γίνει άμεσα οι τροποποιήσεις στα πακέτα.
    Μήπως οι έεμισθοι πρέπει να αρχίσουμε τις καταθέσεις αιτήσεων για αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές για όλη αυτή την περίοδο; Ποια είναι η γνώμη σας:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω πως είναι πολιτικό θέμα, αλλά είναι μια από τις εκατοντάδες εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ... εμείς από την πλευρά μας έχουμε ασκήσει όλες τις πιέσεις που πρέπει...Υπήρχε υπόσχεση για Ιούνιο που δεν τηρήθηκε, ενώ πέρασε και ο Ιούλιος!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα, είμαι έμμισθος σε ΟΤΑ. Εδω και δυο μήνες σχεδόν το σύστημα μου λεει ότι οι εισφορές μου είναι υπο εκκαθάριση. Συμβαίνει και σε εσάς αυτό; Επίσης πλέον θα λαμβάνουμε όλες τις παρακρατήσεις από γραμμάτια προείσπραξης, εφόσον έχουμε επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία; Πότε προβλέπεται να γίνει εκκαθάριση για το 2019 και επιστροφή των εισφορών μας; Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ κ. Κουτσολάμπρε,

    Επειδή είστε η μοναδική αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για τα ζητήματα των εμμίσθων,
    μήπως έχετε κάποιο νεότερο για το περίφημο ζήτημα των νέων πακέτων ασφάλισης για επικουρικό για τους εμμίσθους του ιδιωτικού τομέα;
    Έχει περάσει και ο Σεπτέμβριος και ακόμα δεν έχουν τροποποιηθεί τα πακέτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε πολύ κοντά! Ίσως και εντός της εβδομάδας... Προφανώς θα αφορά τη μισθοδοσία Νοεμβρίου όμως!

      Διαγραφή
  5. Αγαπητέ κ. Κουτσόλαμπρε. Μήπως γνωρίζετε ποιά διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω ως έμμισθος δικηγόρος του δημοσίου, για να μου επιστραφούν οι αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές του διαστήματος από 1.1.2019 έως και τον Ιούνιο 2020 που ξεκίνησε η ορθή παρακράτηση; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς