ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ (ΑΑΕ) ΜΕ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ



Με τις διατάξεις της αρ. 15435/913/16.4.2020 ΥΑ, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του  ν.4611/2019, ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν την υλοποίηση των σχετικών διατάξεων περί έκδοσης του ΑΑΕ του e-ΕΦΚΑ.
Με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4659/2020 προβλέπεται ότι «Oι παντός τύπου, προβεβαιώσεις, βεβαιώσεις, αποσπάσματα λογαριασμών ασφάλισης, ενημερωτικά σημειώματα, καθώς και το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας που χορηγεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) και τα παντός τύπου απογραφικά δελτία που παραλαμβάνει ο Ε.Φ.Κ.Α. χορηγούνται και παραλαμβάνονται και μέσω του διαδικτύου κατόπιν πιστοποιημένης πρόσβασης των ενδιαφερομένων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α.».
Με την αρ. Οικ. 17535/Δ1.6002/6.5.2020 (ΦΕΚ Β’ 1754/7.5.2020) κοινή Απόφαση των Υπουργών Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Επικρατείας, κατ’ εξουσιοδότηση της ως άνω διάταξης, ορίστηκαν, κατά περίπτωση, ο χρόνος έναρξης ηλεκτρονικής χορήγησης/υποβολής, το περιεχόμενο και ο τρόπος ψηφιακού μετασχηματισμού μεταξύ άλλων και του ΑΑΕ, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ηλεκτρονική χορήγηση ή υποβολή.
Με το παρόν θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια κυρίως για τους συναδέλφους Νομικούς (αλλά και για τους λοιπούς ασφαλισμένους) πως εκδίδουμε πλέον ασφαλιστική ενημερότητα.
Όπως παρατηρούμε στην ανωτέρω σελίδα του e-EΦΚΑ έχουμε δύο εφαρμογές, η μία για μη μισθωτούς, πάνω αριστερά και μία για εργοδότες στο μέσον. Κατά συνέπεια, αν κάποιος έχει και τις δύο ιδιότητες, θα πρέπει να εκδώσει δύο ΑΑΕ από τον e-ΕΦΚΑ.
Ο Δικηγόρος και γενικά ο μη μισθωτός θα ξεκινήσει από τη νέα εφαρμογή ΑΑΕ επιλέγοντας στην άνω εικόνα την έκδοση ΑΑΕ (Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες). Θα του ζητηθούν κωδικοί taxis και στη συνέχεια θα φανεί η εικόνα με τα στοιχεία του:
Αν τα στοιχεία είναι εσφαλμένα (όπως πχ. ο αριθμός ταυτότητας συνήθως) οφείλει να επικοινωνήσει με την αρμόδια Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ και να ζητήσει τη διόρθωση των στοιχείων. Για τους νομικούς αρκεί η αποστολή σκαναρισμένης ταυτότητας στο dief.asf.tan@efka.gov.gr με αίτημα διόρθωσης.
Στη συνέχεια και εφόσον τα στοιχεία είναι σωστά επιλέγουμε επόμενο και εμφανίζεται η ακόλουθη εικόνα:
Εδώ επιλέγουμε σκοπό χρήσης και επιλέγουμε υποβολή αίτησης. Στη συνέχεια έχουμε τις εξής εκδοχές: 
1η Εκδοχή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ, οπότε επιλέγουμε εκτύπωση ενημερωτικού σημειώματος, το οποίο έχει την ακόλουθη μορφή:

Στην προκείμενη περίπτωση, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος πρέπει να κάνει τα ακόλουθα:
1. Να εξοφλήσει τις οφειλές που έχει στον ΕΦΚΑ (μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας).
2. Να επικοινωνήσει ΑΠΑΞ με τα παλαιά ταμεία ώστε να ενημερώσουν την εφαρμογή για τις οφειλές μέχρι 31.12.2016. Είναι λίαν πιθανόν πολλοί να έχουν εικόνα ασφαλιστικά ενήμερου στα παλαιά ταμεία, γιατί ήδη κατόπιν ενεργειών του ΔΣΑ προτείναμε λύσεις που  ο e-ΕΦΚΑ άκουσε και η εφαρμογή ενημερώνεται σταδιακά.
Όσοι όμως έχουμε εκκρεμότητα με τα παλαιά ταμεία, αποθηκεύουν το ενημερωτικό σημείωμα και το προσκομίζουν στα παλαιά ταμεία ζητώντας (εφόσον δεν οφείλουν) την ενημέρωση της εφαρμογής, που θα γίνει μόνο μια φορά και μετά θα παραμείνει για πάντα στο σύστημα.
Η προσκόμιση μπορεί να γίνει και με αποστολή του ενημερωτικού σημειώματος με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως ακολούθως:
ΤΑΝ: dief.asf.tan@efka.gov.gr
ΤΥΔΑ: dief.tyda@efka.gov.gr
ΤΥΔΘ: dief.tydth@efka.gov.gr
ΤΥΔΕ: tyde@4129.syzefxis.gov.gr
ΤΥΔΠ: dief.tydp@efka.gov.gr

Στη συνέχεια και αφού ενημερωθεί το σύστημα μπορεί να εκδοθεί ΑΑΕ το οποίο έχει την ακόλουθη εικόνα:

Στην προκείμενη περίπτωση ο ασφαλισμένος είναι απογεγραμμένος και ως εργοδότης, οπότε πρέπει να μεριμνήσει και για δεύτερη έκδοση ΑΑΕ εργοδότη ανατρέχοντας πάλι στην αρχική ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (1η εικόνα κέντρο) για έκδοση ενημερότητας. Θα του ζητηθούν στοιχεία ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ:
Αν δεν έχει πιστοποιηθεί, θα επιλέξει πιστοποίηση νέου χρήστη και θα ακολουθήσει τις οδηγίες. Πατώντας είσοδο θα βρεθεί στην ακόλουθη οθόνη:
Εδώ επιλέγει νέα αίτηση και προχωράει στην επόμενη εικόνα:


Στην προκείμενη εικόνα επιλέγει το λόγο χορήγησης και προχωράει στην υποβολή.



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς