Πως υποβάλλουμε αίτηση για σύνταξη στον ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ


Πολλοί συνάδελφοι ερωτούν πως υποβάλλουμε αίτηση για σύνταξη στον ΕΦΚΑ, είτε εξ ιδίου δικαιώματος (δικηγόροι), είτε για πελάτες τους. Το παρόν έχει τη μορφή συνοπτικού οδηγού, που θα βοηθήσει το δικηγόρο.
Σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε γράψει για τις συντάξεις μετά το ν.4387/2016 και τον τρόπο υπολογισμού τους, ενώ περισσότερα μπορείτε να βρείτε και στο βιβλίο μας.
Κατ'αρχήν η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ εδώ. Διαβάζουμε προσεχτικά τις οδηγίες και εισερχόμαστε με κωδικούς taxis του ενδιαφερομένου.
Συμπληρώνουμε με προσοχή όλα τα στοιχεία, ενώ σχέδιο της ηλεκτρονικής αίτησης μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ και τα δικαιολογητικά εδώ . Αιτήσεις και δικαιολογητικά σύνταξης λόγω θανάτου εδώ
Όταν πρόκειται για σύνταξη δικηγόρου (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) απαιτούνται και τα εξής δικαιολογητικά που μπορούμε να βρούμε εδώ

Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, τυπώνουμε την αίτηση, επισυνάπτουμε τα δικαιολογητικά και τα προσκομίζουμε στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ (για δικηγόρους στο τ.ΤΑΝ).

Επικουρική σύνταξη - Εφάπαξ βοήθημα (ΕΤΕΑΕΠ).
Προς το παρόν η αίτηση για λήψη επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ βοηθήματος δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, πλην περιπτώσεων τ.ΕΤΕΑΜ/ΙΚΑ, όπου η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ κατά τον αυτό τρόπο, όπως υποδείξαμε ανωτέρω, επιλέγοντας από το σχετικό μενού υποβολή αίτησης σύνταξης ΕΤΕΑΜ. Αιτήσεις, δικαιολογητικά και οδηγίες θα βρείτε εδώ:

Σημαντικές ρυθμίσεις Ν.4554/2018:
1. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 ρητώς προβλέπεται ότι χρονικό σημείο έναρξης της σύνταξης γήρατος είναι η πρώτη ημέρα του επομένου μήνα από την υποβολή της αίτησης, άρα η έγκαιρη υποβολή της αίτησης παίζει σημαντικό ρόλο. Αντίστοιχα κατά την παρ.3 του ιδίου άρθρου σε περίπτωση σύνταξης λόγω θανάτου η έναρξη συμπίπτει με την πρώτη ημέρα του επομένου μήνα από την επέλευση του θανάτου.
2. Στο εδ.γ΄της παρ.2 του άρθρου 1 προβλέπεται ότι αυτός που υπέβαλε αίτηση για συνταξιοδότηση, μπορεί να συνεχίζει την εργασία του, εφαρμοζομένων των διατάξεων περί εργασίας συνταξιούχων (καταβολή του 40% της σύνταξης). Στην περίπτωση αυτή, η συνέχιση της απασχόλησης, αναφέρεται στην αίτηση συνταξιοδότησης. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς