Άλλο ένα λάθος με τα εφάπαξ των εμμίσθων δικηγόρων

Η ταλαιπωρία των εμμίσθων δικηγόρων συνεχίζεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) με βασική ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας. Μια κατηγορία ασφαλισμένων (που υπερβαίνουν τις 5.500) που επιβαρύνθηκε κατά γενική ομολογία περισσότερο από τον καθένα με το νέο ασφαλιστικό (άνω των 50.000.000 ευρώ υπολογίζεται η ετήσια συνεισφορά στην κοινωνική ασφάλιση μόνο των εμμίσθων του ιδιωτικού τομέα (στοιχεία ΑΠΔ Οκτωβρίου 2017), εισπράττει απίστευτη αδιαφορία και ταλαιπωρία στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης:
1. Πέραν από τις εσφαλμένες εισφορές του Κλάδου Προνοίας (4%) για τις οποίες έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (περισσότερα εδώ).
2. Πέραν από την αδυναμία του ΕΦΚΑ να υπολογίσει τις συντάξεις μας 29 μήνες από το Ν.4387/2016 (περισσότερα εδώ).
3. Πέραν από την παντελή αδυναμία του ΕΤΕΑΕΠ να χορηγήσει επικουρικές συντάξεις από 1.1.2015 και μετά.
4. Πέραν από τα τεράστια λάθη στην ασφαλιστική ικανότητα (περισσότερα εδώ)
5. Πέραν από την αδυναμία του ΕΦΚΑ να εκκαθαρίσει τις εισφορές μας του 2017 από το ελεύθερο επάγγελμα, ενώ τελειώνει το 2018.
6. Πέραν από την διαφαινόμενη εξαίρεση των εμμίσθων δικηγόρων από τις εξαγγελθείσες μειώσεις των εισφορών.
7. Πέραν από τη διετή καθυστέρηση στην έκδοση εγκυκλίου για τις εισφορές των εμμίσθων του δημοσίου τομέα (περισσότερα εδώ).
8. Πέραν από την πλήρη εξαίρεση των εμμίσθων δικηγόρων (λόγω του εισοδηματικού κριτηρίου) από το βοήθημα ανεργίας (περισσότερα εδώ).

Ήρθε και το ανωτέρω έγγραφο του ΕΤΕΑΕΠ που απευθύνεται σε κάθε έμμισθο δικηγόρο που ζητάει να λάβει το εφάπαξ από το τ. ΤΠΔΑ, για να ξεχειλίσει το ποτήρι των παρανομιών και της έλλειψης οργάνωσης στους δύο Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ερμηνεύοντας με πρόχειρο τρόπο το άρθρο 45 του Κώδικα Δικηγόρων και ενάντια στη μέχρι σήμερα  τηρούμενη πολιτική που βασίζεται και σε δοθείσες σε ανύποπτο χρόνο δύο γνωμοδοτήσεις της Ν.Υ. του ΕΤΑΑ και του ΕΦΚΑ (που μπορείτε να βρείτε εδώ), η αρμόδια Υπηρεσία του ΕΤΕΑΕΠ με το έγγραφο που δημοσιεύουμε αναφέρει ότι ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος από το τ.ΤΠΔΑ είναι η προηγούμενη προσκόμιση βεβαίωσης ότι δεν έλαβε ο έμμισθος δικηγόρος την αποζημίωση του άρθρου 46 του Κώδικα Δικηγόρων (Ν.4194/2013). Και όλα αυτά για μια παροχή που εκπορεύεται από υποχρεωτική ασφάλιση στον Κλάδο Προνοίας του ΤΠΔΑ λόγω της ιδιότητας του δικηγόρου (χωρίς διάκριση εμμίσθου ή αμίσθου) και για την οποία όλοι οι δικηγόροι (έμμισθοι και άμισθοι) έχουν καταβάλει κανονικά τις εισφορές τους.

Ας δούμε όμως τι λέει το άρθρο 45 του Κώδικα Δικηγόρων στην παράγραφο 2: 
"2. Δικηγόροι που προσφέρουν τις νομικές ή δικηγορικές υπηρεσίες τους με πάγια περιοδική αμοιβή σε υπηρεσίες, οργανισμούς, επιχειρήσεις και κάθε είδους νομικά πρόσωπα και υπάγονται ή θα υπαχθούν για τις υπηρεσίες τους αυτές στην ασφάλιση του ασφαλιστικού οργανισμού που καλύπτει το προσωπικό του εντολέα τους είτε βάσει του Κανονισμού ή Οργανισμού του ασφαλιστικού φορέα είτε από τις κείμενες διατάξεις, αποχωρούν υποχρεωτικά και η σύμβαση τους λύεται αυτοδικαίως, αφότου θεμελιώσουν από τις παραπάνω υπηρεσίες τους δικαίωμα για πλήρη σύνταξη κατά τη νομοθεσία που διέπει τον Οργανισμό αυτό. Στις περιπτώσεις αυτές οι αποχωρούντες δικαιούνται να λάβουν κατ` επιλογήν τους, είτε την προβλεπόμενη, εξαιτίας της αποχώρησης τους, εφάπαξ πλήρη παροχή από τον ασφαλιστικό οργανισμό είτε την αποζημίωση που προβλέπεται στο άρθρο 46 του Κώδικα."

Η φράση κλειδί στη διάταξη είναι η υπογραμμισθείσα "υπάγονται ή θα υπαχθούν στην ασφάλιση του ασφαλιστικού οργανισμού που καλύπτει το προσωπικό του εντολέα τους".

Είναι προφανές ότι αφορά συναδέλφους που έχουν ασφαλιστεί (με το προϊσχύσαν του 4387/2016 ή/και του 2084/1992 καθεστώς) στην ασφάλιση Φορέα που ασφαλίζεται το προσωπικό του εντολέα τους (πχ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες) και σε καμία περίπτωση δεν αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση του δικηγόρου (εμμίσθου και αμίσθου) στο τ.Ταμείο Νομικών και στο τ.ΤΠΔΑ, η οποία συνδέεται αποκλειστικά και μόνον με την ιδιότητα του Δικηγόρου.
Είναι επίσης προφανές πλέον πως μετά τη θέσπιση του Ν.4387/2016 και ιδίως της διατάξεως του άρθρου 36 περί παραλλήλου ασφαλίσεως η διάταξη αυτή πρέπει να καταργηθεί.

Ως εκ τούτου η χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος από το τ.ΤΠΔΑ στους εμμίσθους δικηγόρους ουδόλως συνδέεται με την καταβολή ή μη αποζημίωσης λόγω της λύσεως της συμβάσεως εμμίσθου εντολής και η τακτική του ΕΤΕΑΕΠ είναι εντελώς παράνομη.

Άπαντα ταύτα είναι γνωστά από ετών στο Ταμείο, ήδη από την αντίστοιχη διάταξη του προϊσχύσαντος Κώδικα Δικηγόρων, υπάρχουν γνωμοδοτήσεις σε ανύποπτο χρόνο και κατά συνέπεια δημιουργεί ιδιαίτερη εντύπωση η τακτική αυτή του ΕΤΕΑΕΠ.
Καλούμε το Υπουργείο και το ΕΤΕΑΕΠ να αναθεωρήσουν άμεσα την τακτική αυτή, που τόσο ταλαιπωρεί τους επί σειρά ετών αναμένοντες να λάβουν το εφάπαξ τους εμμίσθους δικηγόρους και επιλύσει άμεσα όλα τα ανωτέρω ζητήματα.

ΥΓ. για τους συναδέλφους που θίγονται έχουμε συντάξει και το ακόλουθο έγγραφο αναφοράς προς το ΕΤΕΑΕΠ που μπορούν να κατεβάσουν από εδώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς