EΦΚΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ - Ειδοποιητηρια 2ου 2019 - Τι προσέχουμε

Εκδόθηκαν λοιπόν και τα ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ Φεβρουαρίου 2019 την 1.4.2019 και δεν είναι καθόλου αστείο. 
Επίσης είναι βέβαιον ότι λόγω της αναξιοπιστίας των συστημάτων του ΕΦΚΑ, με τους ανασφάλιστους, τα εσφαλμένα ειδοποιητήρια 2018, τα λάθη στα ειδοποιητήρια 1ου 2019, τις πολύπλοκες εκκαθαρίσεις, αλλά κυρίως την καθυστερημένη εκκαθάριση, η οποία γίνεται εκτός του οικονομικού έτους κατά το οποίο οφείλονται οι εισφορές, οι συνάδελφοι, οι ασφαλισμένοι αλλά και οι λογιστές έχουν χάσει τη μπάλα. 
Όπως χαρακτηριστικά μου είπε ένας συνάδελφος, ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ μας έχουν ζαλίσει σαν τα κοτόπουλα και δεν ξέρουμε τι πληρώνουμε. Μάλιστα προσέθεσε: "Ευτυχώς που υπάρχεις εσύ και μας εξηγείς"....
Σε μένα λοιπόν έχει πέσει το βάρος να εξηγώ τα ανεξήγητα, να τα ακούω πολλές φορές, λες κι εγώ τα έχω τα φτιάξει.... να μου λένε τι έκανε ο Σύλλογος και άλλα όμορφα... 

Πάμε να δούμε πως θα βγάλουμε άκρη:

1. Το 80% των συναδέλφων, όπως ήδη έχουμε γράψει προ πολλού, θα δει αυξήσεις στην ελάχιστη εισφορά που πάει πλέον στα 185,17 €. Δυστυχώς το Υπουργείο και ο ΕΦΚΑ  κωφεύει στην απαίτηση των Επιστημονικών Συλλόγων για αποσύνδεση της ελάχιστης εισφοράς από τον κατώτατο μισθό και έτσι έχουμε αυξήσεις εισφορών και σύντομα πριν το Πάσχα και τις εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ.

2. Μεγάλη μερίδα συναδέλφων είδαν ειδοποιητήριο 1ου 2019 χωρίς ΚΦΑ και άρα οι συνάδελφοι αυτοί θα έχουν πρόσθετη εισφορά. Περισσότερη ανάλυση εδώ Για όλους αυτούς ίσως τα ειδοποιητήρια να είναι δυσνόητα!

3. Συνήθως συνάδελφοι διαμαρτύρονται για τα γραμμάτια που λείπουν και δεν συμψηφίζονται. Η δική μου εμπειρία λέει (και την έχω διασταυρώσει με δεκάδες περιπτώσεις συναδέλφων) πως πλέον ο ΕΦΚΑ δεν κάνει τέτοια λάθη. Τα λάθη που κάνει ο ΕΦΚΑ είναι άλλα και μια αναδρομή στο παρόν ιστολόγιο θα βρει τα περισσότερα.

Πάμε λοιπόν με υπομονή να δούμε πως βρίσκουμε την όποια άκρη στην πράγματι όχι φιλική στο Χρήστη Πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Υποθέτουμε ότι η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ λειτουργεί ως άτυπος αλληλόχρεος λογαριασμός. Δημιουργούμε ένα πίνακα στο word με δύο στήλες ή σε μια λευκή κόλλα χαράσσουμε δύο στήλες.
Στην μία στήλη γράφουμε Οφειλές και στην άλλη πληρωμές.
Ανοίγουμε πάνω δεξιά στην πλατφόρμα υποχρεώσεις/εισφορές και εμφανίζεται η ακόλουθη εικόνα:
Αναπτύσσουμε τις εισφορές 2019 και 2018, πολλαπλασιάζουμε την εισφορά 2019 Χ 2 και την εισφορά 2018 Χ 12 και σ'αυτήν προσθέτουμε το σύνολο των δόσεων εκκαθάρισης 2017 ή αφαιρούμε το τυχόν πιστωτικό που δώσαμε προς συμψηφισμό:



Το σύνολο που εξάγεται βάζουμε στη μια στήλη που έχουμε φτιάξει ΟΦΕΙΛΕΣ

Στη συνέχεια ανοίγουμε από την πλατφόρμα πάνω δεξιά ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ




Προσθέτουμε τις πληρωμές ΔΙΑΣ 2018 και 2019 καθώς και Γραμμάτια 2018 και 2019 και το άθροισμα των 4 το βάζουμε στη δεύτερη στήλη.


Προσθέτουμε ή αφαιρούμε τις δύο στήλες και το αποτέλεσμα είναι η εικόνα που βλέπουμε στο ειδοποιητήριο (ως χρέωση ή πίστωση).

Είναι ένας απλός τρόπος να βρίσκουμε τι συμβαίνει... εγώ με αυτόν συνήθως βγάζω άκρη... Πριν με ρωτήσετε λοιπόν που πάνε τα γραμμάτια, ψάξτε λίγο στην πλατφόρμα και ίσως βρείτε τη λύση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εξαφάνιση υψηλών πιστωτικών υπολοίπων γραμματίων 2018 προφανώς οφείλεται στο ότι αυτά θα συμπεριληφθούν στην εκκαθάριση του 2018 και δεν τα μεταφέρει προς εξόφληση ειδοποιητηρίων 2019.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς