ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ: Γιατί ο ασφαλισμένος είναι απροστάτευτος στα λάθη! Γιατί κανείς δεν λογοδοτεί γι'αυτά;

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής πληρωμής μη μισθωτών του ΕΦΚΑ και πρόσφατα του ΕΤΕΑΕΠ ήταν και είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου, ο οποίος μπορεί πλέον εύκολα και ηλεκτρονικά να έχει εικόνα των οφειλών του, να τις πληρώνει ηλεκτρονικά και γενικά να αντλεί χρήσιμες πληροφορίες.
Δεν είναι της παρούσης να εξεταστεί το πόσο έχει κοστίσει στους ασφαλισμένους αυτή η πλατφόρμα, αλλά καλό θα ήταν η Πολιτεία να γνωρίσει στους ασφαλισμένους ποιο είναι το κόστος κατασκευής και λειτουργίας της.
Κατά καιρούς έχουμε επισημάνει τα κυριότερα και πιο σημαντικά λάθη της, κάποια από τα οποία διορθώθηκαν, κάποια άλλα όμως παραμένουν.

Δυστυχώς όμως το 2019 δεν ξεκίνησε καλά για τις δύο πλατφόρμες. Τα λάθη είναι απανωτά και ο ασφαλισμένος απροστάτευτος:

1. ΛΑΘΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΤΕΑΕΠ
Πρόσφατα, αλλά με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών, ξεκίνησε η πλατφόρμα μη μισθωτών του ΕΤΕΑΕΠ. Ενώ αποτελεί αντιγραφή της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ και το μητρώο έχει μεταφερθεί αυτούσιο, όπως μας δήλωσε ο ίδιος ο Διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ σε συνάντηση, δυστυχώς οι χιλιάδες παράλληλα απασχολούμενοι (έμμισθοι δικηγόροι, μηχανικοί, υγειονομικοί κλπ.) εμφαίνονται ως αυτοαπασχόλουμενοι και τους χρεώνονται παρανόμως εισφορές, ενώ δεν λείπουν πολλά ακόμη λάθη σε σχέση με ασφαλισμένους που έχουν διακόψει δραστηριότητα κλπ.
Στο ΔΣΑ εκδώσαμε ασφαλιστικό οδηγό ΕΤΕΑΠ (18 σελίδων) με πλήρεις οδηγίες χειρισμού της πλατφόρμας και προστασίας των ασφαλισμένων από λάθη. Τον οδηγό μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αναμένουμε άμεσα την ανάκληση των παρανόμων ειδοποιητηρίων, όσων ασφαλισμένων έχουν εξαντλήσει τις υποχρεώσεις τους ως έμμισθοι ασφαλισμένοι.

2. ΛΑΘΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΦΚΑ

Α) Ειδοποιητήρια στα οποία δεν υπήρχε το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα 2017.
Πράγματι σε πολλά ειδοποιητήρια αμίσθων και εμμίσθων δικηγόρων ελλείπει το
Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (καθαρό εισόδημα) 2017 . Στις περιπτώσεις αυτές το ειδοποιητήριο εξάγει ελάχιστη εισφορά, ενώ σε περίπτωση που το εισόδημα (μαζί με τις εισφορές) θα έπρεπε να αποδώσει μεγαλύτερη της ελαχίστης εισφορά, τότε αναμένεται στο επόμενο ή στα επόμενα ειδοποιητήρια, αναδρομική επιβολή εισφοράς.
Η εικόνα που αντιμετωπίζει ο ασφαλισμένος εμφαίνεται στα δύο ειδοποιητήρια που ακολουθούν, τα οποία, αν δεν έχεις ειδικές γνώσεις, αποκλείεται να κατανοήσεις
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΕΦΚΑ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ:


Στη συγκεκριμένη περίπτωση από το ειδοποιητήριο του Ιανουαρίου 2019 ελλείπει το ΚΦΑ του 2017, το οποίο όμως κατέχει ο ΕΦΚΑ και έχει χρησιμοποιήσει στην εκκαθάριση που έλαβε χώρα στις 2.5.2018. Ως εκ τούτου εξάγεται κατώτατη εισφορά, την οποία εξοφλεί με τις κρατήσεις γραμματίων ο ασφαλισμένος και του μένει πιστωτικό υπόλοιπο 42,40 ευρώ.
Τον επόμενο μήνα συμβαίνουν τα εξής ευτράπελα: α) Εμφανίζεται το ΚΦΑ. β) Ακυρώνεται η εξόφληση του ειδοποιητηρίου 1ου 2019 και εμφανίζεται αναδρομική οφειλή 65,36 ευρώ. γ) το ειδοποιητήριο είναι εντελώς δυσνόητο, ενώ ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ.

Το τελικό αποτέλεσμα του ειδοποιητηρίου 2ου 2019 είναι ορθό και για να καταλήξει εκεί ο ασφαλισμένος πρέπει να κάνει τις ακόλουθες πράξεις: Λόγω της ακύρωσης του ειδοπ.1ου 2019 η οφειλή είναι 158,56 Χ 2 = 317,12- γραμμάτια 1ου και 2ου (11,80+135,60) = 169,72. Η απεικόνιση όμως στο ειδοποιητήριο με έξι (6) διαφορετικά ποσά, μόνο μπερδεύει τον ασφαλισμένο.

Β.Ειδοποιητήρια παραλλήλως ασφαλισμένων με χρέωση ελάχιστης εισφοράς.
Το πρόβλημα είναι γνωστό, το επισήμανε πρώτος ο ΔΣΑ και στη συνέχεια η ΕΜΔΥΔΑΣ με συνέπεια την ανάκληση 47.000 παρανόμων ειδοποιητηρίων. Σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ εδώ.


Γ. Εσφαλμένη μεταφορά πιστωτικού υπολοίπου από το 2018 στο ειδοποιητήριο 1ου 2019
Σε προηγούμενη ανάρτησή μας, εξηγήσαμε πως "εξαφανίστηκε" χωρίς καμία εξήγηση και ενημέρωση το πιστωτικό υπόλοιπο που υπήρχε στο ειδοποιητήριο του Ιανουαρίου. Από βαρύτατο λάθος του ΕΦΚΑ (παραβίαση άρθρου 39 παρ.11 περ.γ. ν.4387/2016) μεταφέρθηκε το πιστωτικό υπόλοιπο γραμματίων προκαταβολής εισφορών 2018 στο ειδοποιητήριο του 2019 και χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση οφειλής. Η ως άνω οικονομική πράξη ακυρώθηκε με το ειδοποιητήριο του 2ου 2019, χωρίς καμία εξήγηση και ενημέρωση του ασφαλισμένου, με αποτέλεσμα ο ΔΣΑ αλλά και ο ΕΦΚΑ να γίνει δέκτης εκατοντάδων παραπόνων ασφαλισμένων.

3. Παράνομη στέρηση ασφαλιστικής ικανότητας από ασφαλισμένους
Όπως επανειλημμένως (και με απόφαση της Συντονιστικής των Δικ.Συλλόγων) έχουμε επισημάνει, χιλιάδες ασφαλισμένοι και έμμεσα μέλη έχουν, χωρίς λόγο και προειδοποίηση, μείνει ανασφάλιστοι, η κατάσταση στο ΤΥΔΑ παραμένει εκτός ελέγχου, ενώ χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις (από το 2012) ασφαλισμένων για χορήγηση παροχών παραμένουν στα συρτάρια.
Τι έχουμε ζητήσει:
1.    - Να αποδοθεί άμεσα ασφαλιστική ικανότητα σε όλους τους δικηγόρους, μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα.
2.      -  Να δοθεί εντολή ώστε από κανένα ασφαλισμένο να μην αφαιρείται η ασφαλιστική ικανότητα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και πρόσκληση για ρύθμιση τυχόν εκκρεμοτήτων.
3.   - Να δημιουργηθεί  πλατφόρμα για την ηλεκτρονική απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας, με δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικαιολογητικών από ασφαλισμένους. Η πλατφόρμα να επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με αυτές των εισφορών μη μισθωτών και ΑΠΔ ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για την εκπλήρωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
4.   - Να εξοφληθούν άμεσα οι εκκαθαρισμένες απαιτήσεις ασφαλισμένων (επιδόματα τοκετού, βρεφονηπιακών κλπ.) και να ξεκινήσει άμεσα η εκκαθάριση και εξόφληση των παλαιοτέρων ληξιπροθέσμων παροχών υγείας (2012).

ε 4. Αποστολή οφειλών  ασφαλισμένων στο ΚΕΑΟ χωρίς προηγούμενη ακρόαση και κοινοποίηση καταλογιστικής πράξης.
Πληροφορούμαστε ότι μικρές οφειλές συναδέλφων μας έχουν αποσταλεί στο ΚΕΑΟ και κινούνται διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, χωρίς προηγούμενη ακρόαση και κοινοποίηση καταλογιστικής απόφασης με χορήγηση δικαιώματος άμυνας του ασφαλισμένου, όπως επιβάλλει ο νόμος, κάτι που  έχει επισημάνει και ο Συνήγορος του Πολίτη.
Τι έχουμε ζητήσει:
Καμία οφειλή στο ΚΕΑΟ, χωρίς προηγούμενη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας (προηγούμενη ακρόαση, κοινοποίηση καταλογιστικής πράξης, παροχή δικαιώματος ενστάσεως κλπ.).

Αυτά είναι μερικά από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασφαλισμένος, ο οποίος είναι αναγκασμένος το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του να το αποδίδει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Απαιτεί λοιπόν ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που θα σέβεται τα δικαιώματά του και δεν θα τον αντιμετωπίζει ως εισπρακτική μηχανή.
Αλήθεια ακούει κανείς;








Σχόλια

  1. Υπάρχει καμία ενημέρωση τι γίνεται με την εγκύκλιο που, ως λέγεται, θα βγεί με οδηγίες για την εφαρμογή των μειωμένων εισφορών και στους έμμισθους ? Μέχρι στιγμής εξακολουθούμε να πληρώνουμε τις αυξημένες εισφορές - παρόλη την ισχύ του νόμου από 1.1.2019 - διότι οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας περιμένουν κάποια εγκύκλιο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς