Γιατί χάθηκε το πιστωτικό μου υπόλοιπο; Το λάθος στο ειδοποιητήριο.

Μετά τη χτεσινή ανάρτηση, επανερχόμαστε και αποκαλύπτουμε το λάθος, που τόσο μας αναστάτωσε την προηγούμενη μέρα.
Το λάθος έγινε στο ειδοποιητήριο του Ιανουαρίου 2019, όπου μεταφέρθηκε το πιστωτικό υπόλοιπο από γραμμάτια του 2018 και χρησιμοποιήθηκε στην εκκαθάριση, ενώ βασικός κανόνας της εκκαθάρισης είναι τα γραμμάτια να μην μεταφέρονται εκτός του έτους κατά το οποίο εκδόθηκαν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ακόλουθο:


Ανωτέρω βλέπουμε το ειδοποιητήριο 1ου 2019, όπου έχει μεταφερθεί το πιστωτικό υπόλοιπο του 2018 και χρησιμοποιηθεί στην εξόφληση (2.115,20-193,31=1.921,89). 
Αντίθετα στο επόμενο ειδοποιητήριο 2ου 2019 η οικονομική πράξη αυτή ανακαλείται, χωρίς καμία εξήγηση στον ασφαλισμένο και η εικόνα είναι η εξής:

Εδώ ο ασφαλισμένος, ενώ έχει ποσόν γραμματίων μεγαλύτερο από την οφειλή, φαίνεται να οφείλει. Τούτο έχει συμβεί, διότι ακυρώθηκε η εξόφληση (δια συμψηφισμού) του ειδοποιητηρίου του Ιανουαρίου, και έτσι εμφαίνεται ως οφειλέτης.

Φυσικά ο ίδιος συνάδελφος, αν μεταβεί στην καρτέλα ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ θα βρει το ποσόν του πιστωτικού του (περίπου 2.000 ευρώ), το οποίο φυσικά θα χρησιμοποιηθεί κατά την εκκαθάριση εισφορών 2018, η οποία όπως με ενημέρωσαν από τον ΕΦΚΑ, θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Σε πρωινή επικοινωνία μου και έντονη διαμαρτυρία μου για το λάθος στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, μου δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις, αλλά δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος ότι δεν θα σταματήσουν τα λάθη εις βάρος των ασφαλισμένων. Έχω ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΔΣΑ για τις περαιτέρω ενέργειες.


Σχόλια

  1. Έχω ακριβώς το ίδιο θέμα και οι αδιάφοροι υπάλληλοι στη διεύθυνση ασφάλισης του ΤΑΝ αρνούνται πεισματικά να σηκώσουν το τηλέφωνο. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι παρ' όλο ότι "ακυρώθηκε" το πιστωτικό από το 2018, στον 2/19 φαίνεται και σε μένα πιστωτικό, όπως στο παράδειγμα που έχεις βάλει εσύ (65,29 €). Αυτό το ποσό από πού προκύπτει; Επίσης που ακριβώς βλέπω το πραγματικό πιστωτικό μου υπόλοιπο; Δεν το βρίσκω αυτό. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Φεβρουαριο 2019 φαινονται μονον τα πιστωτικα των Ιανουαριου+φεβρουαριου 2019 (δηλαδη λειπουν μονον τα πιστωτικα των προηγουμενων ετων). Απο τα πιστωτικα 1/2019 και 2/2019 αφαιρεσαν τις αντιστοιχες εισφορες 1/2019 και 2/2019. Αν κανευε τις αριθμητικες πραξεις θα το βρειτε (εμεος τις καναμε!)

      Διαγραφή
  2. Επίσης σε ποιο τηλέφωνο καταφέρνεις να "εξυπηρετηθείς" αν επιτρέπεται; Εγώ, όπου και να πήρα δε το σηκώνουν πουθενά! Και πάλι ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα δεν υπάρχει λόγος να πάρετε στο ΤΑΝ, δεν είναι αρμόδιοι για τα ειδοποιητήρια, στη Δ/νση Εισφορών μη μισθωτών στη Σατωβριάνδου 18 είναι αρμόδιοι. Άλλωστε το λάθος ήταν το Γενάρη, το Φεβρουάριο είναι σωστό. Το πιστωτικό 2018 ξαναλέω εμφαίνεται στην καρτέλα ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητοί συνάδερφοι,

    Θα ήθελα εάν γνωρίζετε να μου πείτε το εξής: Δικηγόρος που προσλαμβάνεται με πάγια αντιμισθία και δεν έχει άλλους πελάτες, δηλώνει παύση εργασιών στην οικεία ΔΟΥ ως ελεύθερος επαγγελματίας. Σωστά; Με αυτό τον τρόπο ούτε τέλος επιτηδεύματος καταβάλλει , ούτε αναδρομικά, καθώς εμπίπει σε ΑΠΔ και όχι ΑΠΥ. ΕΠίσης, ως παγία αντιμισθία, ( διαφορετική ουσιαστική από έμμισθη εντολή), καταβάλλονται από τον εργοδότη τα 3/3 των εισφορών.

    Σωστά;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς