Τι συμβαίνει με τις εισφορές ΕΤΕΑΕΠ - Συνέχεια


Την Τετάρτη 10/6/2020 (αργά το απόγευμα) αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια του τ.ΕΤΕΑΕΠ, όπως μας ενημέρωσε η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή της στις 11.5.2020. Ως προθεσμία πληρωμής τέθηκε η 15.6.2020, δηλαδή δόθηκαν μόνο 3 εργάσιμες ημέρες για την εξόφλησή τους.
Ας δούμε τι είχαμε γράψει πριν από δύο μήνες σε σχετικό άρθρο μας εδώ:
1. Τα ειδοποιητήρια 1ου, 2ου και 3ου εμφανίζουν εσφαλμένη εισφορά επικουρικής, ήτοι 42,25, αντί του ορθού 42 ευρώ κατ’άρθρο 97 Ν 4387/2016, ως ισχύει μετά το Ν 4670/2020.
2. Καμία ανακοίνωση ή ενημέρωση στην ιστοσελίδα του ή αλλού για την εφαρμογή των προσφάτων Υπουργικών Αποφάσεων και ΠΝΠ.
3. Καμία αναφορά στα ειδοποιητήρια για τη δυνατότητα έκπτωσης 25% για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020 ή την δυνατότητα καταβολής των εισφορών και των αναδρομικών από το Σεπτέμβριο του 2020 και εντεύθεν.
4. Τα ειδοποιητήρια νέων ασφαλισμένων (5ετίας) εκδίδονται ακόμη με τις εκπτώσεις του άρθρου 39Α του Ν.4387/2016, ενώ δεν είναι βέβαιον ότι εξακολουθούν από 1.1.2020 να ισχύουν, οι δε Υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ σε μηνύματα προς ασφαλισμένους αναφέρουν πως αυτό θα διορθωθεί εν καιρώ.
5. Δυστυχώς από τις υπηρεσίες του τ.ΕΤΕΑΕΠ παρέχονται αντικρουόμενες οδηγίες σε μεμονωμένους ασφαλισμένους (σχετικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βρίσκονται στη διάθεσή μας).
6. Το χειρότερο που ακούσαμε είναι η οδηγία να υπολογίζουν μόνοι τους οι ασφαλισμένοι την έκπτωση και να καταβάλουν το σχετικό ποσόν, ή αντίστοιχα να υπολογίζουν ποια είναι η εισφορά (χωρίς την έκπτωση πενταετίας) και να υπολογίζουν μόνοι την οφειλή.
7. Χιλιάδες έμμισθοι ασφαλισμένοι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα (16 μήνες μετά την ισχύ των νέων εισφορών) να καταβάλλουν (αυτοί και οι εργοδότες τους) υψηλότερες των νομίμων εισφορών.
Περί των εγγράφων οδηγιών του ΕΤΕΑΕΠ ιδού ένα χαρακτηριστικό e-mail σε ασφαλισμένη:


Με βάση τις ανωτέρω οδηγίες χιλιάδες ασφαλισμένοι κατέβαλαν μειωμένες τις εισφορές, υπολογίζοντας μόνοι τους της έκπτωση, η οποία όμως όπως θα δούμε κατωτέρω, έχει δυσμενείς συνέπειες.
Πραγματικά με την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του Απριλίου 2020 του τ.ΕΤΕΑΕΠ γίνεται μια προσπάθεια εξυγίανσης της απαράδεκτης αυτής κατάστασης και επίλυσης των κυριότερων ανωτέρω προβλημάτων και αξίζουν συγχαρητήρια στις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ  για την προσπάθεια επίλυσης των κενών που άφησε πίσω του το ΕΤΕΑΕΠ, όμως ας δούμε τελικά τι έγινε...

1.  -      Πράγματι αφαιρείται η επιπλέον εισφορά 0,25€ Χ 3 = 0,75€, η οποία σε άλλους ασφαλισμένους γίνεται στις δόσεις εκκαθάρισης (αναδρομικών 2017 -2018) και σε άλλους στο ειδοποιητήριο.

2.    -  Πράγματι προβλέπεται η δυνατότητα έκπτωσης 25% η οποία προσφέρεται συνολικά και όχι εκκαθαριστικά στο τελευταίο ειδοποιητήριο του 4ου 2020. Έτσι στους περισσότερους που είχαν καταβάλλει εμπρόθεσμα τις εισφορές τους 1ου, 2ου και 3ου εμφανίζεται πληρωτέο ποσόν με έκπτωση είτε 10,50€ (μόνο επικουρική 42€ - 75%), είτε 17€ (επικουρική και πρόνοια 68€ - 75%). Ως εδώ φαίνονται όλα καλά, όμως κατά την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων διαπιστώσαμε μια μεγάλη απόκλιση, άλλοι λαμβάνουν πληρωτέα ποσά με έκπτωση 75%, ήτοι 17 ή 10,50 ευρώ, άλλοι με 50%, ήτοι 34 ή 21 ευρώ και άλλοι με 25%, ήτοι 51 ή 31,50 ευρώ. Τούτο γιατί μάλλον το σύστημα τους θεωρεί εκπρόθεσμους ως προς κάποιες πληρωμές και έτσι τους χορηγεί μειωμένη έκπτωση.
Πως όμως μπορεί να θεωρηθεί εκπρόθεσμος, όταν αφενός μεν δεν υφίστανται νόμιμα ειδοποιητήρια ΕΤΕΑΕΠ (δείτε παραπάνω), αφετέρου δε ακολουθεί τις οδηγίες των Υπηρεσιών του Φορέα και υπολογίζει μόνος του τις εισφορές και την αντίστοιχη έκπτωση;
Και εδώ είναι το ζήτημα: Όσοι ασφαλισμένοι ακολούθησαν τις οδηγίες και υπολόγισαν τις εκπτώσεις μόνοι τους, είδαν τα χρήματά τους να καταλογίζονται στην πληρωμή ολοκλήρου του ποσού του ειδοποιητηρίου του 2ου ή/και 3ου 2020 και έτσι έμειναν μερικώς ή ολικώς ανεξόφλητες οι δόσεις εκκαθάρισης, με αποτέλεσμα να φαίνεται ο ασφαλισμένος μη εμπρόθεσμος.

3.       Πράγματι επιλύεται εις βάρος όμως των ασφαλισμένων το νομοθετικό κενό που υπάρχει ως προς την εφαρμογή των μειώσεων της πρώτης πενταετίας στις εισφορές επικουρικής και πρόνοιας και οι διαφορές εμφανίζονται στα αναδρομικά των ασφαλισμένων, όπως οι ακόλουθες εικόνες (α) μόνο επικουρική και β) επικουρική και πρόνοια)

Εικόνα Α΄ Ασφαλισμένος πρώτης πενταετίας μόνο επικουρική. Αναδρομικά 37,26 ή 3 μήνες Χ12,42


Εικόνα Β΄Ασφαλισμένος πρώτης πενταετίας επικουρική και πρόνοια. Αναδρομικά ευρώ 60,66 ή 3 μήνες Χ20,22.


 

4.       Καμία διόρθωση ή/και εκκαθάριση των παρανόμων ειδοποιητηρίων -εκκαθαρίσεων των παραλλήλως ασφαλισμένων (εμμίσθων δικηγόρων, μηχανικών υγειονομικών κλπ.).
5.       Καμία διόρθωση των πακέτων κάλυψης ως προς τις εισφορές επικουρικής και πρόνοιας, με αποτέλεσμα χιλιάδες έμμισθοι ασφαλισμένοι (δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικοί) εξακολουθούν ακόμη και σήμερα (18 μήνες μετά την ισχύ των νέων εισφορών) να καταβάλλουν (αυτοί και οι εργοδότες τους) υψηλότερες των νομίμων εισφορών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ:
1.       Να δοθεί μια μεγαλύτερη προθεσμία πληρωμής των εισφορών ώστε και οι ασφαλισμένοι να έχουν χρόνο να υπολογίσουν και να καταβάλουν σωστά και εμπρόθεσμα τις εισφορές τους.
2.       Κατά την έκδοση των ειδοποιητηρίων του Μαίου 2020, να ληφθούν υπόψη όλα τα ανωτέρω, να θεωρηθούν όλες οι καταβολές (μερικές ή συνολικές) που έκαναν οι ασφαλισμένοι εμπρόθεσμες και να γίνει πλήρης και ορθή εκκαθάριση των (τρεχουσών και αναδρομικών) εισφορών, με πλήρη ανάλυση προς τους ασφαλισμένους ώστε να μπορούν να καταβάλουν ορθά και εμπρόθεσμα τις οφειλές τους χωρίς συνέπειες και χωρίς φυσικά να χάσουν τις εκπτώσεις.
3.       Άμεση ανάκληση των ειδοποιητηρίων νέων πενταετίας μέχρι την κάλυψη του νομικού κενού σε σχέση με την ισχύ ή μη του άρθρου 39Α του ν.4387/2016 ως προς την εφαρμογή εκπτώσεων πρώτης πενταετίας στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και προνοίας (εφάπαξ βοηθήματος). Σε κάθε περίπτωση ας αναλάβει η Πολιτική Ηγεσία τη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να εφαρμοστεί ειδική ασφαλιστική κατηγορία και για τις εισφορές αυτές.
4.       Άμεση ανάκληση των παρανόμων ειδοποιητηρίων και εκκαθάριση των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ των παραλλήλως ασφαλισμένων.
5.       Άμεση διόρθωση των πακέτων κάλυψης και επιβολή ορθών εισφορών επικουρικής και πρόνοιας με αναδρομική επιστροφή των παρανόμως εισπραχθέντων από τον 1ο 2019 μέχρι την επίλυσης όλων των εμμίσθων δικηγόρων, μηχανικών και υγειονομικών.
6.       Πλήρης ενημέρωση με ανακοινώσεις και μηνύματα των ευρισκομένων στο σκοτάδι ασφαλισμένων.

Σχόλια

  1. Συμφωνώ απόλυτα με τις παραπάνω προτάσεις και πιστεύω να γίνουν αποδεκτές ώστε να βγούμε από το σκοτάδι που βρισκόμαστε. Είναι καιρός πλέον να μπει μια σειρά και να γίνει μια καινούργια αρχή.-
    Με βαθιά εκτίμηση
    Κ. Γεωργούλης
    Ιωάννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς