Η υφαρπαγή των αποθεματικών του Κλάδου Ανεργίας Δικηγόρων κλπ Επιστημόνων


Το ότι οι δικηγόροι και οι λοιποί ασφαλισμένοι επιστήμονες του τ.ΕΤΑΑ δεν μπορούμε να λάβουμε επίδομα ανεργίας, καίτοι από το 2011 πληρώνουμε σχετική εισφορά είναι γνωστό. Το έχουμε επισημάνει επανειλημμένως και εδώ. Ενώ επιστολές έχει στείλει στους αρμοδίους τόσον ο Πρόεδρος του ΔΣΑ εδώ και εδώ, όσον και η ΕΕΔ εδώ.
Το αρμόδιο Υπουργείο, καίτοι κατά καιρούς έχει υποσχεθεί, καθυστερεί επί 6,5 χρόνια την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, παρότι το σχέδιο  έχει υποβληθεί από το ΔΣ του ΕΤΑΑ από του έτους 2012.
Κάνοντας έναν απλό υπολογισμό ότι οι νομικοί (ασφαλισμένοι του ΤΑΝ) καταβάλλουν 120 ευρώ ετησίως από τον Ιούλιο του 2011 έως και το Δεκέμβριο του 2017, δηλαδή Χ 6,5 έτη Χ 50.000 ασφαλισμένοι προκύπτει ένα ποσόν της τάξεως των 39.000.000 ευρώ, το οποίο μετά πάσης βεβαιότητας έχει εισπραχθεί ή έπρεπε να έχει εισπραχθεί στον ειδικό λογαριασμό ανεργίας των ασφαλισμένων του τ.εταα. Αν προσθέσουμε και τα ποσά των λοιπών επιστημόνων είναι βέβαιον πως το ποσόν πλησιάζει τα 150.000.000!!!!
Τα τελευταία χρόνια της κρίσης χιλιάδες επιστήμονες έχουν οδηγηθεί στην ανεργία ή στην υποαπασχόληση, χωρίς να μπορούν να λάβουν επιδότηση ανεργίας, όπως οι λοιποί ασφαλισμένοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, γιατί από τις τραγικές παραλείψεις της Πολιτείας δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες.
Εκεί όμως που η αναλγησία ξεπερνάει κάθε όριο είναι με την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 με το Ν.4488/2017, με την οποία προστέθηκε δεύτερος σκοπός (πέραν του αρχικού περί χορήγησης βοηθήματος ανεργίας) που είναι "η ενίσχυση της απασχόλησης των προσώπων που καλύπτονται από τους ανωτέρω κλάδους"
Παραθέτουμε πίνακα της αρχικής διάταξης και της ισχύουσας μετά το Ν.4488/2017.

ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΜΕΤΑ ΤΟ Ν.4488/2016
«2. α) Συνιστάται στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, ο οποίος αποτελείται από δυο κλάδους, που λειτουργούν με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Ο πρώτος κλάδος καλύπτει ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο δεύτερος ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Σκοπός του λογαριασμού είναι η χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, ως διακοπή επαγγέλματος θεωρείται και το εισόδημα που δεν υπερβαίνει το 1/2 της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, κατά το προηγούμενο της υποβολής της αίτησης έτος, υπό τον πρόσθετο όρο ότι το τελευταίο 8μηνο προ της υποβολής της αίτησης δεν έχουν ασκήσει καμία επαγγελματική δραστηριότητα (περίοδος αναμονής).

***Η εντός « » παρ. 2 όπως είχε τροποποιηθεί με το άρθρο 2, παράγρ. 8 του
      Ν.4024/2011 (ΦΕΚ Α΄ 226/27.10.2011) , στη συνέχεια αντικαταστάθηκε
      ως άνω με το άρθρο 50 του Ν. 4144/2013 (ΦΕΚ Α΄88/18.4.2013).
β) Από 1.8.2011 θεσπίζεται μηνιαία εισφορά ύψους δέκα (10,00) ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους - αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους των Ασφαλιστικών Οργανισμών ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπέρ του αντίστοιχου κλάδου. Η εισφορά βεβαιώνεται και εισπράττεται από τα οικεία ταμεία μαζί με τις λοιπές εισφορές και αποδίδεται στον Ο.Α.Ε.Δ. μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από το μήνα που καταβάλλεται. Οι εισφορές που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 31.7.2011 κατανέμονται ισόποσα και συνεισπράττονται με τις εισφορές των επόμενων μηνών του έτους 2011. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετά γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων των αρμόδιων οργανισμών και γνώμη του ΣΚΑ καθορίζονται και εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την απόκτηση της ιδιότητας του δικαιούχου, η διαδικασία, ο χρόνος, ο τόπος και ο τρόπος χορήγησης του βοηθήματος, το ύψος αυτού, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του βοηθήματος, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή του, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την αναστολή ή της διακοπή της παροχής και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Η προβλεπόμενη εισφορά των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ αποδίδεται στον Ο.Α.Ε.Δ. έως 31.12.2011 ανεξαρτήτως εάν αυτά τα ποσά έχουν εισπραχθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από το φορέα.»


«2. α) Συνιστάται στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, ο οποίος αποτελείται από δυο κλάδους, που λειτουργούν με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια.
  Ο πρώτος κλάδος καλύπτει «ασφαλισμένους που υπάγονται στον Ε.Φ.Κ.Α. και για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31.12.2016, προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ»  και ο δεύτερος
 «ασφαλισμένους που υπάγονται στον Ε.Φ.Κ.Α. και για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31.12.2016, προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στο τέως ΕΤΑΑ».

«Σκοπός του λογαριασμού είναι η χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών, καθώς και η ενίσχυση της απασχόλησης των προσώπων που καλύπτονται από τους ανωτέρω κλάδους.».
  Για τους «ασφαλισμένους του Ε.Φ.Κ.Α., για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31.12.2016, προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στο τέως ΕΤΑΑ»,
ως διακοπή επαγγέλματος θεωρείται και το εισόδημα που δεν υπερβαίνει «το 60% του ποσού που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, αναγόμενο σε ετήσια βάση»,
 κατά το προηγούμενο της υποβολής της αίτησης έτος, υπό τον πρόσθετο όρο ότι «το τελευταίο 6μηνο»προ της υποβολής της αίτησης δεν έχουν ασκήσει καμία επαγγελματική δραστηριότητα (περίοδος αναμονής).

***  Η  περ.α΄ τροποποιήθηκε ως άνω με το άρθρο 50 παρ.1 -3
       Ν.4488/2017, ΦΕΚ Α 137/13.9.2017.
β) Από 1.8.2011 θεσπίζεται μηνιαία εισφορά ύψους δέκα (10,00) ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους - αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους «που υπάγονται στον Ε.Φ.Κ.Α. και για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31.12.2016, προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στον τέως ΟΑΕΕ, στο τέως ΕΤΑΠ- ΜΜΕ και στο τέως ΕΤΑΑ» υπέρ του αντίστοιχου κλάδου.

 Η εισφορά βεβαιώνεται και εισπράττεται από   «από τον Ε.Φ.Κ.Α.» μαζί με τις λοιπές εισφορές και αποδίδεται στον Ο.Α.Ε.Δ. μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από το μήνα που καταβάλλεται.
 Οι εισφορές που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 31.7.2011 κατανέμονται ισόποσα και συνεισπράττονται με τις εισφορές των επόμενων μηνών του έτους 2011.

Με απόφαση «του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης»
καθορίζονται και εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την απόκτηση της ιδιότητας του δικαιούχου, η διαδικασία, ο χρόνος, ο τόπος και ο τρόπος χορήγησης του βοηθήματος, το ύψος αυτού, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του βοηθήματος, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή του, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την αναστολή ή της διακοπή της παροχής και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.

«Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, καταρτίζονται προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης των προσώπων που καλύπτονται από τους κλάδους της περίπτωσης α`, καθορίζονται και εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ενίσχυση, η διαδικασία, ο χρόνος, ο τόπος και ο τρόπος της ενίσχυσης, το ύψος αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των όρων και προϋποθέσεων χορήγησής της, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή της, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την αναστολή ή τη διακοπή της και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος, εφαρμοζόμενων αναλόγως των διατάξεων των παραγράφων 2 και 4 έως 8 του άρθρου 29 του ν. 1262/1982 (Α` 70). Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι διαδικασίες μεταφοράς των διαθέσιμων πόρων των δύο κλάδων της περίπτωσης α`, καθώς και το ποσοστό συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.».




Με την ΚΥΑ αυτή το σύνολο προφανώς των αποθεματικών του Λογαριασμού Ανεργίας τ. ΕΤΑΑ ποσού 156.000.000 ευρώ διατίθεται για την επιδότηση εργοδοτών που απασχολούν αμειβόμενους με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών!!!!!!
Δηλαδή τα αποθεματικά που δημιουργήθηκαν από τις εισφορές των επιστημόνων ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ, με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥΣ διατίθενται στους εργοδότες για μια αμφιβόλου αποτελέσματος επιδότηση, στην οποία δεν μπορούν να συμμετέχουν οι Νομικοί!
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε περαιτέρω για την αναδρομική υφαρπαγή των εισφορών ανεργίας των επιστημόνων, οι οποίοι μαστίζονται από την κρίση με μια αμφιβόλου συνταγματικότητας διάταξη, η οποία δεν αντέχει σε καμία ηθική και νομική αξιολόγηση.

Καλούμε την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, το ΤΕΕ και τους λοιπούς επιστημονικούς συλλόγους της Χώρας να ενεργήσουν τα νόμιμα για την προστασία των δικαιωμάτων των ανέργων και υποαπασχολουμένων μελών τους που τόσο βάναυσα έχουν πληγεί λόγω της κρίσης και αδυνατούν επί 6,5 χρόνια να απολαύσουν το νόμιμο δικαίωμα επιδότησης της ανεργίας τους. Ενώ οι εισφορές τους διατέθηκαν για την επιδότηση επιχειρήσεων!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς