Ταμείο Νομικών - τέλος εποχής


Το Ταμείο Νομικών, όπως οι περισσότεροι θα ξέρετε, είναι από τα παλιότερα Ταμεία της χώρας, αφού ιδρύθηκε το 1929. Βασικό νομοθέτημα λειτουργίας του είναι ο Ν.4114/1960 "Περί Κώδικος του Ταμείου Νομικών". Από τον Οκτώβριο του 2008 εντάχθηκε ως Τομέας με λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια στο ΕΤΑΑ. Το Ταμείο μας, στο οποίο είχα την τιμή να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, έφτασε στη δύση της ιστορίας του. 
Ποιος δεν θυμάται τις ουρές για να παραδώσουμε κάθε χρόνο τα βιβλιάρια, κολλώντας χιλιάδες "ουρίτσες" όλοι την τελευταία στιγμή, τέλος Φεβρουαρίου. Και να που από 1.7.2016 θα ζούμε χωρίς ένσημα, χωρίς ουρίτσες... Θα μας μείνει η νοσταλγία, αλλά σίγουρα θα ταλαιπωρούμαστε λιγότερο.
Τέλος εποχής λοιπόν και θα μείνουν στην ιστορία τα ιστορικά του κτίρια (Σωκράτους και Πειραιώς) και το Ξενοδοχείο Εσπέρια (Σταδίου και Εδουάρδου Λω), το οποίο δεν ευτύχησα να ξαναδώ μισθωμένο, μετά την έξωση (που φέραμε εις πέρας) και την παράδοσή του στη Διοίκηση του ΕΤΑΑ, περί τα μέσα του 2011, με όλον το εξοπλισμό να ανήκει, κατόπιν πλειστηριασμού, στο Ταμείο. 
Ίσως να είναι και αναγκαία συνθήκη, μετά την τεράστια απομείωση της περιουσίας του, λόγω psi και της αυθαίρετης μη συμμετοχής του κράτους στην προβλεπόμενη από το Ν.2084/1992 τριμερή χρηματοδότηση.
Ίσως ο ιστορικός του μέλλοντος θα δει το τεράστιο σκάνδαλο της διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων από την Πολιτεία και την Τράπεζα της Ελλάδος διαχρονικά.
Ίσως να είναι ευκαιρία η ένταξη στον ΕΦΚΑ καθόσον τα τελευταία χρόνια είχε καταστεί έντονα ελλειμματικό. 
Σύμφωνα με στοιχεία που κατάφερα να συγκεντρώσω από το ΦΕΚ, τους τελευταίους μήνες (από τον Αύγουστο του 2015) και μέχρι σήμερα έχει επιχορηγηθεί με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις από το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, με 50.000.000 ευρώ, ενώ έχει δανειστεί 20.000.000 ευρώ από άλλους τομείς του ΕΤΑΑ.

(Εδώ θα βρείτε τα ΦΕΚ με τις ΚΥΑ επιχορήγησης Πρώτο   Δεύτερο  Τρίτο)

Τα 70.000.000 ευρώ είναι τεράστιο νούμερο για ένα ταμείο που η περιουσία του, μη δυνάμενη να ρευστοποιηθεί, είναι περίπου στα 300.000.000 ευρώ. 

(Εδώ θα βρείτε από την ιστοσελίδα του ΔΣΑ στοιχεία της περιουσίας)

Τέλος εποχής λοιπόν για το Ταμείο μας... και ας είναι για καλό!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

ΣτΕ 1096/2023: Δεκτή αίτησης ακύρωσης Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων κατά του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ

Συνάντηση Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων με το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη