Υπολογισμός συντάξεων εμμίσθων δικηγόρων- Εισφορές - Τι αλλάζει με το νέο ασφαλιστικό!



Το νέο σχέδιο νόμου επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις εισφορές και στις συντάξεις. Ειδικά για τους εμμίσθους δικηγόρους επέρχονται σημαντικές αλλαγές κυρίως στις διατάξεις περί παράλληλης ασφάλισης. Ρητή αναφορά στους εμμίσθους δικηγόρους υπάρχει:
Α) Στο άρθρο 35 (εισφορά εφάπαξ) όπου προβλέπεται καταβολή από τους εμμίσθους δικηγόρους (μόνο Αθηνών) της αυτής εισφοράς με τους αμίσθους συναδέλφους (26, 31 και 37 ευρώ κατ’επιλογή) με συμμετοχή του εντολέα κατά 50% (παρ.2 εδ.γ περ.γγ΄ άρθρου 35).
Β) Στο άρθρο 36 παρ.4 που προβλέπεται η καταβολή εισφοράς ΟΑΕΔ ελευθέρου επαγγελματία (120 ευρώ ετησίως) στις περιπτώσεις εμμίσθων δικηγόρων για τους οποίους δεν προβλέπεται εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ για την έμμισθη απασχόληση.
Γ) Στο άρθρο 38 παρ.3 περ.στ΄επαναλαμβάνεται η διάταξη για την επιβολή εισφοράς μισθωτού (κατά πλάσμα δικαίου) και στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή.
Δ) Στο άρθρο 39 παρ.10 παραμένει η αναφορά για την αφαίρεση της υπέρ ΕΦΚΑ εισφοράς επί του γραμματίου προκαταβολής εισφορών από την εισφορά του δικηγόρου.
Ε) Στο άρθρο 97 (εισφορά επικουρικής ασφάλισης) προβλέπεται καταβολή από τους εμμίσθους δικηγόρους της αυτής εισφοράς με τους αμίσθους συναδέλφους (42, 51 και 61 ευρώ κατ’επιλογή) με συμμετοχή του εντολέα κατά 50% (παρ.3 και παρ.4 τελευταίο εδάφιο άρθρου 97).

Η διάταξη περί παράλληλης ασφάλισης (άρθρο 36):
«γ) Για τους μισθωτούς που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλεται για τις εισφορές της κύριας σύνταξης υποχρεωτικά η ασφαλιστική εισφορά του άρθρου 38, ως μηναία εισφορά μισθωτού και εργοδότη και κατά τα ποσοστά που προβλέπονται στο άρθρο αυτό. Για τους μισθωτούς που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή 55 επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλεται για τις εισφορές της υγειονομικής περίθαλψης υποχρεωτικά η ασφαλιστική εισφορά της παραγράφου 1 του άρθρου 41, ως μηναία εισφορά μισθωτού και εργοδότη και κατά τα ποσοστά που προβλέπονται στο άρθρο αυτό.
 i.Η ανωτέρω συνολική μηνιαία εισφορά μισθωτού και εργοδότη για την κύρια σύνταξη του άρθρου 38 δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας της παραγράφου 1 του άρθρου 39 για τους μισθωτούς που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή της παραγράφου 1 του άρθρου 40 για τους ασφαλισμένους του πρώην Ο.Γ.Α.. Η ανωτέρω εισφορά για υγειονομική περίθαλψη δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας του της παραγράφου 2 του άρθρου 41 για τους μισθωτούς που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και της παραγράφου 6 του άρθρου 41 για τους ασφαλισμένους του πρώην Ο.Γ.Α.. Στην περίπτωση που η συνολική εισφορά κύριας σύνταξης του άρθρου 38, ως μηνιαία εισφορά μισθωτού και εργοδότη και κατά τα ποσοστά που προβλέπονται στο άρθρο αυτό υπολείπεται του ποσού της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας της παραγράφου 1 του άρθρου 39 για τους μισθωτούς που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή της παραγράφου 1 του άρθρου 40 για τους ασφαλισμένους του πρώην Ο.Γ.Α. καταβάλλεται η διαφορά από τον ασφαλισμένο. Στην περίπτωση που η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης της παραγράφου 1 του άρθρου 41, ως μηναία εισφορά μισθωτού και εργοδότη και κατά τα ποσοστά που προβλέπονται στο άρθρο αυτό υπολείπεται του ποσού της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας της παραγράφου 2 του άρθρου 40 για τους μισθωτούς που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή της παραγράφου 6 του άρθρου 40 για τους ασφαλισμένους του πρώην Ο.Γ.Α., καταβάλλεται η διαφορά από τον ασφαλισμένο. Για τον υπολογισμό της ανωτέρω εισφοράς κύριας σύνταξης του άρθρου 38 και υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 41, υπολογίζονται οι συνολικές μηνιαίες εισφορές μισθωτού και εργοδότη, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές μισθωτού και εργοδότη επί των δώρων και του επιδόματος αδείας των μισθωτών.
 ii. Ειδικά για τους μισθωτούς που παράλληλα ασφαλίζονται για πρώτη φορά ως αυτοτελώς απασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες, η ανωτέρω συνολική μηνιαία εισφορά μισθωτού και εργοδότη για την κύρια σύνταξη του άρθρου 38 και για υγειονομική περίθαλψη του άρθρου 41 δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται αντιστοίχως και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης περίπτωσης i, του ποσού της εισφοράς της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας της παραγράφου 1 του άρθρου 39 και της παραγράφου 2 του άρθρου 41 . Η ανωτέρω ρύθμιση ισχύει για πέντε (5) έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως. Χρήση του ευεργετήματος αυτού είναι δυνατή μόνο μία φορά. Σε περίπτωση διακοπής της ασκήσεως του επαγγέλματος του ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοτελώς απασχολούμενου δεν είναι δυνατή η συνέχιση ή επανέναρξη του ως άνω ευεργετήματος. Η δυνατότητα καταβολής της ανωτέρω μειωμένης εισφοράς δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται.».
Από τη διάταξη αυτή συνάγεται ότι οι έμμισθοι δικηγόροι συνεχίζουν να επιβαρύνονται με τις ίδιες εισφορές για κύρια σύνταξη και υγεία ως κατά πλάσμα δικαίου μισθωτοί, με κράτηση επί του μισθού. Παραμένουν οι εισφορές ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική και πρόνοια) σε πάγια ποσά με συμμετοχή του εντολέα κατά το ½.
Εκεί που υπάρχει σημαντική αλλαγή είναι για τους εμμίσθους δικηγόρους που παράλληλα αυτοαπασχολούνται, δηλαδή ασκούν ελεύθερη δικηγορία (με ανοιχτά βιβλία), οι οποίοι δεν θα καταβάλλουν εισφορά (πλην των 120 ευρώ ετησίως για ΟΑΕΔ) για το ελεύθερο επάγγελμα εφόσον έχουν αποδοχές ίσες ή/και ανώτερες των 935 ευρώ (ώστε να καλύπτουν τη 2η ασφαλιστική κατηγορία). Ειδικά για τους νέους εμμίσθους συναδέλφους αρκεί οι αποδοχές να είναι ίσες ή/και ανώτερες των 740 ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει, μηδενικό ειδοποιητήριο (ή έστω με 10 ευρώ ΟΑΕΔ) για το σύνολο σχεδόν των εμμίσθων δικηγόρων που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και αυτό από 1.1.2020.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ:
Όπως ήδη έχουμε εξηγήσει σε άρθρο μας εδώ οι συντάξεις των εμμίσθων δικηγόρων με το ν.4387/2016 υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο από αυτές των αμίσθων και δη:
Α) Για το χρονικό διάστημα από 1.1.2002 μέχρι 31.12.2016  (δεδομένου ότι οι έμμισθοι δικηγόροι κατέβαλαν τις αυτές εισφορές αυτοαπασχολουμένου με τους αμίσθους συναδέλφους τους για κύρια σύνταξη (κατά τα 2/3 εντολέας και 1/3 έμμισθος) και επιπλέον από τους εντολείς καταβαλλόταν "εργοδοτική" εισφορά , κατά τη διάταξη της παρ.9 του άρθρου 10 του ΝΔ 4114/1960, που προστέθηκε με το άρθρο 13 του Ν.1512/1985 και αντικαταστάθηκε με  την παρ.1 του άρθρου 24 του Ν.1868/1989, στο Ταμείο Νομικών εισφορά 3% (βαρύνουσα μόνο τον εντολέα) υπολογιζόμενη κάθε φορά στο μισθό του 13ου μισθολογικού κλιμακίου δημοσίου πολιτικού υπαλλήλου και ποσοστό 5% για το επιπλέον ποσόν οι συντάξιμες αποδοχές θα περιλαμβάνουν τις αυτές εισφορές με τους αμίσθους, τους κοινωνικούς πόρους και την εργοδοτική εισφορά.
Β) Για το χρονικό διάστημα από 1.1.2017 μέχρι 31.12.2019 το σύνολο των καταβληθεισών εισφορών για κύρια σύνταξη τόσον επί της παγίας αντιμισθίας (εντολέα και δικηγόρου), όσον και επί του εισοδήματος από την ελεύθερη δικηγορία (ειδοποιητήρια).
Γ) Για το χρονικό διάστημα από 1.1.2020 το σύνολο των καταβληθεισών εισφορών για κύρια σύνταξη επί της παγίας αντιμισθίας (εντολέα και δικηγόρου).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
1.       Έμμισθος δικηγόρος του δημοσίου τομέα (αποδοχές πλησίον των 2000 ευρώ) με πρόσληψη πριν το 2002, ο οποίος θα αποχωρήσει με 40 έτη ασφάλισης (μετά το 2020), αναμένεται να λάβει σύνταξη περίπου 1.400 με 1500 ευρώ μικτά.
2.       Έμμισθος δικηγόρος του ιδιωτικού τομέα με μέσο όρο αποδοχών από το 2002 3.000 ευρώ, αναμένει μια σύνταξη με 40 έτη περίπου και έξοδο στη σύνταξη το 2025, αναμένεται να λάβει μια σύνταξη περίπου 1650 με 1800 ευρώ μικτά.
3.       Έμμισθος δικηγόρος του ιδιωτικού τομέα που προσλήφθηκε μετά το 2017 έχει ως συντάξιμες αποδοχές την αντιμισθία του, η οποία πολλαπλασιάζεται επί το ποσοστό αναπλήρωσης, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
4.       Έμμισθος δικηγόρος του ιδιωτικού τομέα με πρόσληψη το 2010 και αποδοχές 4000 ευρώ μηνιαίως, συνταξιοδοτούμενος το 2030 με 40 έτη ασφάλισης αναμένεται να λάβει μία σύνταξη περίπου 1900 ευρώ μικτά.
ΣΗΜ: Οι συνάδελφοι που κατέβαλαν εισφορές παράλληλης ασφάλισης (πχ.ΙΚΑ, Ταμεία Τραπεζών, ΔΕΗ, Δημόσιο κλπ.) ή/και εισφορές σε ποσοστό ανώτερο του 20% για κύρια σύνταξη θα λάβουν μια αρκετά ικανοποιητική προσαύξηση στη σύνταξή τους.

ΣΗΜ2: Όπως κατ’επανάληψη έχουμε αναφέρει (εδώ) προς το παρόν οι έμμισθοι δικηγόροι δεν μπορούν να λάβουν ανταποδοτική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, καθόσον με ευθύνη Υπουργείου και ΕΦΚΑ δεν μπορεί να συνυπολογιστεί σ'αυτήν η εργοδοτική εισφορά (3-5% επί αντιμισθίας) που καταβαλλόταν από το 2002 έως και το 2016. Οι συντάξεις εκδίδονται με επιφύλαξη τροποποίησης.

Αυτονόητο είναι ότι θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα ενημερώνουμε με αξιοπιστία και έγκαιρα τους συναδέλφους.

Σχόλια

  1. Your Affiliate Money Printing Machine is ready -

    Plus, making money with it is as easy as 1--2--3!

    Here are the steps to make it work...

    STEP 1. Input into the system which affiliate products the system will promote
    STEP 2. Add PUSH button traffic (this ONLY takes 2 minutes)
    STEP 3. Watch the system grow your list and sell your affiliate products on it's own!

    Are you ready??

    Click here to start running the system

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα θα ήθελα να ρωτήσω μήπως γνωρίζετε εάν έχει επιλυθεί το θέμα του συνυπολογισμού της εργοδοτικής εισφοράς που καταβαλλόταν από το 2002 έως και το 2016 ?
    Έχει βγει κάποια σχετική Εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ ? Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

ΣτΕ 1096/2023: Δεκτή αίτησης ακύρωσης Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων κατά του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ

Συνάντηση Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων με το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη