ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ)




Με το ν.4670/2020 επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των εμμίσθων δικηγόρων, με πολλαπλές αναφορές στο Νόμο. Σε γενικές γραμμές δεν αλλάζουν οι εισφορές υπέρ ΕΤΕΑΕΠ, που διατηρούνται όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί με το ν.4578/2028, ούτε οι εισφορές επί των αποδοχών, αφού τα ποσοστά των κρατήσεων παραμένουν τα ίδια.
Αντιθέτως επέρχεται μεγάλη αλλαγή στις εισφορές από την άσκηση της ελεύθερης δικηγορίας, αφού πλέον έμμισθοι δικηγόροι με αποδοχές 935 ευρώ (και νέοι έμμισθοι πενταετίας με αποδοχές 740 ευρώ) απαλλάσσονται πλήρως από το ειδοποιητήριο. 

Έμμισθοι δικηγόροι και λοιποί εξομοιούμενοι (ειδικοί συνεργάτες, καθηγητές, αμειβόμενοι με ΤΠΥ, μετακλητοί κλπ.) που ασκούν παράλληλα και ελεύθερη δικηγορία οφείλουν να επιλέξουν Ασφαλιστική Κατηγορία.
Κατά τη διαδικασία επιλογής επιλέγεται υποχρεωτικά το πεδίο ΔΗΛΩΝΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.
Τούτο είναι υποχρεωτικό και κεφαλαιώδους σημασίας, διότι είναι η πρώτη φορά που ο ΕΦΚΑ παρέχει τη δυνατότητα στον παράλληλα ασφαλισμένο να το δηλώσει ηλεκτρονικά. Αυτό φυσικά θα διασταυρωθεί με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (ΑΠΔ, ΕΑΠ κλπ.).

ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ:
Έμμισθος δικηγόρος που δεν επιθυμεί να καταβάλλει επιπλέον εισφορές με ειδοποιητήριο (πλην των 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ όπου απαιτείται) δηλώνει την υποχρεωτική για μας 2η Α.Κ. των 252 ευρώ. Αν και εφόσον την υπερκαλύπτει από τις εισφορές (δικηγόρου και εντολέα) λαμβάνει ειδοποιητήριο μηδενικών εισφορών υπέρ κύριας ασφάλισης και υγείας.
Έμμισθος δικηγόρος νέος πενταετίας δηλώνει την ειδική κατηγορία των 126 ευρώ αντιστοίχως.

ΧΡΗΣΙΜΑ: 
  • Έμμισθος δικηγόρος με αποδοχές μικτές 2.500 ευρώ και άνω καλύπτει ή υπερκαλύπτει την ανώτατη Α.Κ. οπότε ακόμη και αν την επιλέξει πρακτικά θα λάβει μηδενικό ειδοποιητήριο.
  • Συνιστάται προς αποφυγή λαθών κατά την πρώτη εφαρμογή, η επιλογή της υποχρεωτικής 2ης Α.Κ. ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητες χρεώσεις, λόγω της ελλιπούς επικοινωνίας των συστημάτων του ΕΦΚΑ σε πραγματικό χρόνο.
  • Σε περίπτωση διακοπής της έμμισθης απασχόλησης ο ασφαλισμένος καταβάλει εξ ιδίων το σύνολο της Α.Κ. που έχει επιλέξει.
  • Προθεσμία επιλογής μέχρι 13.3.2020
  • Έμμισθοι δικηγόροι με κλειστά βιβλία δεν επιλέγουν, ενώ λογικά το σύστημα δεν θα τους παρέχει αντίστοιχη επιλογή.

Ακολουθούν οι επίσημες οδηγίες από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που παράλληλα απασχολούνται ως μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα μεταξύ έξι(6) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:
  • Ασφαλιστικές Κατηγορίες    Κλάδος Κύριας Σύνταξης (€)    Κλάδος Υγειονομικής Περίθαλψης (€)    Συνολικό ποσό (€)
    15555210
    18666252
    23666302
    29766363
    36966435
    50066566

    Για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας.
    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
    • Εάν επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 2ης, ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει την διαφορά μόνο για τον Κλάδο Σύνταξης.
    • Εάν διακοπεί η μισθωτή απασχόληση, η εισφοροδότησή γίνεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεγεί και το σύνολο της εισφοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο.
    • Σε κάθε περίπτωση, με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2€, μόνο εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση. 
    • Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική. 
    • Η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος 2020.   
    ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
    • Η αίτηση επιλογής πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά εδώ έως και την Παρασκευή 13/3/2020.


Σχόλια

  1. Όπως είναι γνωστό οι μισθωτοί αμοίβονται 14 μισθούς.
    Επομένως ο υπολογισμός των ελάχιστων εισφορών της 2ης καταηγορίας, μισθωτού με παράλληλη απασχόληση είναι:
    252 Χ12 = 3.024€ ετήσιες εισφορές.
    100 Χ 27,10 / 3.024 = 11.158,67 ετήσιοι μισθοί.
    11.158,67 / 14 = 797,04 μηνιαίος μισθός, που καλύπτει την εισφορά της 2ης κατηγορίας.

    Ετήσιες εισφορές της ειδικής κατηγορίας: 126 Χ 12 = 1.512,00€.
    100 Χ 27,10 /1.512,00 = 5.579,33 ετήσιοι μισθοί.
    5.579,33/14 = 398,52 μηνιαίος μισθός, που καλύππτει την εισφορά της ειδικής κατηγορίας.

    Αντρέας Πλουμπίδης
    Λογιστής




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα,

    θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Δικηγόρος απασχολείται με πάγια αντιμισθία και ταυτόχρονα τιμολογεί τον ίδιο εργοδότη με δελτίο παροχής υπηρεσίας. Ο εργοδότης πληρώνει μέσω ΑΠΔ μόνο τις εισφορές για το ποσό της πάγιας αντιμισθίας καθώς ο δικηγορός τιμολογεί και άλλους ιδιώτες πελάτες (ξεπερνά τα 2 φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Οι εισφορές από την πάγια αντιμισθία καλύπτουν την 2η ασφαλιστική κατηγορία. Θα λαμβάνει μηδενικό ειδοποιητήριο (εφόσον επίλεξει παράλληλη μισθωτή απασχόληση) ή δεν μπορεί επειδή η παγία αντιμισθία και το δελτίο παροχής είναι στον από τον ίδιο εργοδότη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα λάβει μηδενικό ειδοποιητήριο. Όμως η τιμολόγηση στον ίδιο εντολέα ή σε συνδεόμενη επιχείρηση αυτού, υπόκειται σε εισφορά μισθωτής. Διαβάστε προσεχτικά το άρθρο 36 του ν.4387/2016 όπως διαμορφώθηκε. Κατά πληροφορίες μου θα γίνεται διασταύρωση με τον αφμ του εργοδότη, οπότε καλό θα είναι να ενημερώσετε τον εντολέα σας.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σας,

    Σε περίπτωση που οι εισφορές μου ως εμμίσθου δικηγόρου ξεπερνούν τα 500 € της 6ης κατηγορίας, θα επιστρέφεται το επιπλέον ποσό; Υπάρχει πρόβλεψη και για αντίστοιχη μείωση της εισφοράς του εργοδότη;
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άρθρο 38 που προβλέπει τις εισφορές επί της παγίας αντιμισθίας δεν αλλάζει και ως εκ τούτου δεν τίθεται ούτε ζήτημα επιστροφής, ούτε μειώσεως εισφορών.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα κ. Κουτσόλαμπρε,

    Επιλέγοντας όμως ως έμμισθος την 2η ΑΚ (υποχρεωτικά όπως αναφέρετε) δημιουργείται πρόβλημα κατά την διακοπή της έμμισθης, καθώς θα πρέπει να πληρώνονται υποχρεωτικά πλέον (για το υπόλοιπο από τη διακοπή έτος) οι εισφορές της 2ης ΑΚ (υποχρέωση που συνδέεται αποκλειστικά με το καθεστώς της έμμισθης), αντί της 1ης ΑΚ που θα μπορούσε να επιλεγεί από τον αυτοαπασχολούμενο δικηγόρο.

    Έτσι υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση (σε σχέση με τους αυτοαπασχολούμενους) για τις περιπτώσεις δικηγόρων που γνωρίζουν ότι η έμμισθη απασχόλησή τους θα λήξει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. π.χ. Ιούνιο 2020.

    Θα έπρεπε ήδη να έχει προβλεφθεί αυτό και δυστυχώς κάποιοι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί... Δεν κωλύεται κάποιος να επιλέξει την 1η! Η δική μου συμβουλή είναι η 2η!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους,

    έχω μία ερώτηση : Aν οι εισφορές μου από την έμμισθη ξεπερνούν τα ποσά της 2ης ΑΚ, κατά την υπολογισμό της σύνταξης, θεωρώ ότι λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικά καταβληθείσες εισφορές και όχι η επιλεγείσα ΑΚ. Σωστά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά! Άρθρο 28 ν.4387/2016. Οι συντάξεις των εμμίσθων δικηγόρων υπολογίζονται από 1.1.2017 όπως των μισθωτών!

      Διαγραφή
  6. Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΜΜΙΣΘΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΗΜΟΥ.ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥ, ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ 20% ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ 5Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ, ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΕΜΜΙΣΘΗ ΣΧΕΣΗ ΠΟΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σας,
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω, προκειμένου να επιλέξουμε την υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία που καλύπτεται από τις εισφορές της αντιμισθίας ώστε να εκδοθεί μηδενικό ειδοποιητήριο, εάν κάποιος δικηγόρος απασχολείται με έμμισθη εντολή σε δύο διαφορετικούς εργοδότες (έχει δηλ. δύο πάγιες αντιμισθίες), θα συνυπολογιστούν προφανώς οι συνολικές εισφορές που καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ και από τους δύο εργοδότες ; Δηλαδή θα μπορεί άφοβα να επιλέξει την 6η ασφαλιστική κατηγορία εάν οι εισφορές και των δύο αντιμισθιών καλύπτουν το ποσό των € 566,00 ;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας και την απάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να εξηγήσω πως οι έμμισθοι δικηγόροι θεωρούνται κατά πλάσμα δικαίου μισθωτοί και συνεπώς δεν έχουν ασφαλιστικές κατηγορίες, αλλά καταβάλλουν εισφορές επί των αποδοχών τους, οι οποίες δεν αλλάζουν. Και πως θα μπορούσαν να ενταχθούν αφού οι αποδοχές τους από μία ή περισσότερες αντιμισθίες δεν μπορούν να ταυτιστούν με τα ποσά των α.κ. Οι συντάξεις μας από 1.1.2017 υπολογίζονται όπως των μισθωτών δηλαδή με βάση τις κρατήσεις που έγιναν επί της αντιμισθίας μας (άρθρο 28 ν.4387/2016)... Ως εκ τούτου είναι αδιάφορο ποια α.κ. θα επιλέξουμε... Επιλέγοντας την υποχρεωτική προς κάλυψη (κατά το 36 του ίδιου νόμου) 2η α.κ. αποφεύγουμε πολλές κακοτοπιές... Κατά τα λοιπά έκαστος είναι ελεύθερος να επιλέξει αυτό που νομίζει...

      Διαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδιά ως προς αυτό που λέει ο κυριος Πλουμπίδης με τους 14 μισθούς, είδα αυτό "Για τον υπολογισμό της ανωτέρω εισφοράς κύριας σύνταξης του άρθρου 38 και υγειονομικής
    περίθαλψης του άρθρου 41, υπολογίζονται οι συνολικές μηνιαίες εισφορές μισθωτού και εργοδότη,
    στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές μισθωτού και εργοδότη επί των δώρων και του
    επιδόματος αδείας των μισθωτών" στο άρθρο 32 του νέου νόμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι ΔΕΝ συνυπολογίζονται στις εισφορές που καταβάλει ο εργοδότης, ο 13ος και 14ος μισθός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλους. Μπορείτε να διευκρινίσετε τι εννοείτε με τους 14 μισθούς,. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι σε περίπτωση που το άθροισμα της μηνιαίας εισφοράς εργοδότη και δικηγόρου υπολείπεται της 2ης ΑΚ΄(αν αυτή η ΑΚ έχει επιλεγεί από τον δικηγόρο, ή του όποιου ποσού ανάλογα με την ΑΚ που έχει επιλεγεί) τότε τη διαφορά την καλύπτει ο δικηγόρος (όχι ο εργοδότης). Για να υπολογιστεί δε το ποσόν της μηνιαίας εισφοράς λαμβάνεται υπόψη ό,τι καταβάλλεται για τους 12 μισθούς, όχι ό,τι καταβάλλεται για τους 2 επιπλέον (όπου επίσης οφείλονται εισφορές, αλλά δεν συμψηφίζονται με την επιλεγείσα ΑΚ). Αυτό καταλαβαίνω από το άρθρο 32, που δεν είναι αυτό που γράφει ο κ. Πλουμπίδης. Συμφωνούμε ?

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα σε όλους. Μήπως γνωρίζετε αν έχει δώσει οδηγίες ο ΕΦΚΑ για την απεικόνιση των εισφορών των έμμισθων δικηγόρων στην ΑΠΔ απο 1/1/2020; Συνεχίζουμε με το ίδιο πακέτο κάλυψης που είχαμε έως 31/12/2019; Το ποσοστό της επικουρικής ασφάλισης ήταν έως 31/12/2019, 3,25 % εντολέας και 3,25% δικηγόρος, ενώ από 1/1/2020 είναι σταθερό ποσό που επιμερίζεται εξίσου. Τι γίνεται με την αλλαγή αυτή στην ΑΠΔ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σας. Από το 2004 είμαι έμμισθος σε ΜΜΕ (ετήσιο εισόδημα περί τα 31.000€ συμπεριλαμβανομένου 13ου και 14ου μισθού) και παράλληλα αυτοαπασχολουμενος (ετήσιο εισόδημα περί τα 6.000€). Ως εκ τούτου είμαι υποχρεωτικά ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ και για πρόνοια στον ΕΔΟΕΑΠ. Μέχρι προσφάτως ήμουν πιστωτικός στον ΕΦΚΑ, γιατί είχα αρκετά δικαστήρια και προφανώς από τα γραμμάτια και την καταβολή του εργοδότη υπερκαλυπτονταν οι εισφορές μου στον ΕΦΚΑ. Όλο το 2020 και μέχρι σημερα στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ φαίνεται ότι οι εισφορές μου είναι υπό επεξεργασία, καθώς λένε ότι θα υπάρξουν αντιπαραβολες με τον εργοδότη μου. Παράλληλα πριν λίγες ημέρες έλαβα για πρώτη φορά ειδοποιητήριο από τον ΕΤΕΑΕΠ με μηδενική εισφορά για τον 12/2020, αλλά με μη ληξιπρόθεσμες οφειλόμενες εισφορές περί τα 1.800€ για τα εκκαθαρισμένα, όπως τα παρουσιάζουν, έτη 2017, 2018 και 2019. Είναι σωστή η ειδοποίηση για τα οφειλόμενα; Ο εργοδότης μου είναι τυπικός σε όλες τις καταβολές του. Δεν με καλύπτει η εισφορά του; Πως θα πρέπει να αντιμετωπίσω την οφειλή μου, που φαίνεται να υπάρχει στον ΕΤΕΑΕΠ; Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν και λοιποί συνάδελφοί μου, με τους οποίους εργαζόμαστε μαζί στον ίδιο εργοδότη. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς