Επιστολή Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για το ζήτημα της μη εφαρμογής της διάταξης για την επιδότηση μητρότητας γυναικών δικηγόρων

 


Ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που έχουμε εδώ και χρόνια αναδείξει ως ΕΕΔ (βλ. ιστορικό εδώ) ήρθε να επιλύσει ο Νομοθέτης με την τροποποίηση του άρθρου 32 ν.4387/2016, στο οποίο προστέθηκε παράγραφος 11 με το άρθρο 83 ν.4826/2021 ως εξής:

"11. Οι έμμισθες δικηγόροι που υπάγονται στον e-Ε.Φ.Κ.Α. (πρώην Ενιαίο Ταμείο Αυτοτελώς Απασχολούμενων Τομέας Ασφάλισης Νομικών) και καταβάλλουν εισφορές, σύμφωνα με το άρθρο 38 για την έμμισθη απασχόλησή τους, δικαιούνται επίδομα κυοφορίας και λοχείας, με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. για μισθωτές ασφαλισμένες. Σε περίπτωση παράλληλης υποχρέωσης καταβολής εισφορών, σύμφωνα με το άρθρο 39, δικαιούνται την υψηλότερη παροχή μητρότητας από αυτές που προκύπτουν από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α.."

Σχεδόν τρεις μήνες μετά οι Υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ αρνούνται να εφαρμόσουν τη σχετική διάταξη, παραπέμποντας τις έμμισθες εγκύους ή μητέρες συναδέλφους από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Προς τούτο αποστείλαμε την ακόλουθη επιστολή:

                                                                       

 

                                                                                                            Αθήνα 22.11.2021

 

Προς: 1. Υπουργό Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων

2. Υφυπουργό Εργασίας & Κοιν.Υποθέσεων  

     3. Διοικητή Ε.Φ.Κ.Α.

Ενταύθα

Κοιν: Πρόεδρο Ολομ. Δικηγορικών Συλλόγων

                                                                        Ενταύθα

            Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί και Διοικητά,

δια της παρούσης θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την συνεχιζόμενη απαράδεκτη αντιμετώπιση των γυναικών εμμίσθων δικηγόρων που βρίσκονται σε κατάσταση κυοφορίας και λοχείας.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι έμμισθες γυναίκες δικηγόροι, καίτοι καταβάλουν από 1.1.2017 εισφορές μισθωτού για Κλάδο Υγείας και συνολικά μετά του εντολέα τους ποσοστό 7,10% επί των αποδοχών τους, είναι οι μόνες που δεν λαμβάνουν αποζημίωση κυήσεως και λοχείας. Είναι αδιανόητο αυτό να συμβαίνει στην Πατρίδα μας, που αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα και πρέπει η Πολιτεία να λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία της μητρότητας και την ανατροφή των τέκνων.

Μετά από σειρά διαμαρτυριών ημών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, θεσπίστηκε η διάταξη του άρθρου 83 του ν.4826/2021, με την οποία παρέχεται επιτέλους και στις έμμισθες συναδέλφους μας η αντίστοιχη μέριμνα προστασίας της μητρότητας που λαμβάνεται και για τις υπόλοιπες ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ. Παρόλα αυτά οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ αρνούνται ακόμη και σήμερα να εφαρμόσουν τη σχετική διάταξη, για λόγους που είναι αδύνατον να κατανοήσουμε.

Προσφάτως και δη στις 7/11/2021 σας αποστείλαμε σχετική επιστολή δια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκ μέρους του ΔΣ του ΔΣΑ, για την οποία δεν λάβαμε ακόμη καμία απάντηση, ούτε είδαμε να λαμβάνεται από εσάς κάποιο συγκεκριμένο μέτρο προς άρση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.

Σήμερα λάβαμε από συνάδελφό μας το ακόλουθό μήνυμα, το οποίο σας παραθέτουμε ως έχει για να κατανοήσετε το μέγεθος της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι συνάδελφοί μας:

"Κύριε Κουτσόλαμπρε καλημέρα σας ....έχω βρεθεί πραγματικά σε πολύ δύσκολη θέση. Είμαι έμμισθη δικηγόρος από τον Οκτώβριο του 2020, ήτοι πάνω από 1 χρόνο πλέον. Αυτές τις ημέρες αναμένεται να γεννήσω και ο εργοδότης μου, μου έχει δώσει από τις 29/10 τη σχετική βεβαίωση κυοφορίας για να καταθέσω στον ΕΦΚΑ, ώστε να λάβω το επίδομα κυοφορίας και λοχείας (56 ημέρες πριν και 63 μετά). Ωστόσο, η Τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ Νοτίου Τομέα αρνείται ότι έχει υποχρέωση για το επίδομα αυτό και με παραπέμπει στο ΤΥΔΑ. Από το ΤΥΔΑ αντίστοιχα μου λένε ότι δεν είναι αρμοδιότητά τους και εν τέλει το αίτημά μου μου λένε ότι θα διαβιβαστεί στη Γενική Διεύθυνση Παροχών (Πατησίων 54) γιατί κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά εμείς οι Έμμισθες δικηγόροι δικαιούμαστε το επίδομα αυτό! Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως εγώ δεν έχω καταλάβει κάτι καλά από το άρθρο 32 του Ν. 4387/2016 όπως τροποποιήθηκε. Αν έχετε κάποια άποψη επί του θέματος πραγματικά θα σας ήμουν υπόχρεη.».

Είναι προφανές πως για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση που αγγίζει τα όρια της αναλγησίας και εγείρει σοβαρά ζητήματα λειτουργίας των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας.

Παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του ανωτέρω ζητήματος, και την έγγραφη ενημέρωσή μας.

Μετά τιμής

Για την ΕΕΔ

Ο Πρόεδρος                                                                             Η Γενική Γραμματέας

 

Ανδρέας Π. Κουτσόλαμπρος                                               Ολυμπία Παναγιωτοπούλου

Δικηγόρος                                                                              Δικηγόρος



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

ΣτΕ 1096/2023: Δεκτή αίτησης ακύρωσης Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων κατά του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ

Συνάντηση Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων με το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη