Ασφάλιση των δικηγόρων με βάση την ιδιότητα ή όχι?


Αγαπητοί συνάδελφοι και δραστήρια μέλη της ΕΕΔ (Στάθης Μίχος και Νώντας Ατσαβές) έθεσαν και δικαιολογημένα τον προβληματισμό σε σχέση με την προωθούμενη διάταξη σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με ασφαλιστικές και άλλες διατάξεις. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: 
Στο άρθρο 22 παρ.2 του Νομοσχεδίου, που μπορείτε να βρείτε εδώ ορίζονται τα εξής:
«2. Οι δικηγόροι που είναι εγγεγραμμένοι ή Θα εγγραφούν στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) του ΕΤΑΑ, από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ.»
Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση βλέπουμε πως η ρύθμιση αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα των Επιστημονικών Συλλόγων και τείνει προς άρση ανισοτήτων σε σχέση με άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.
Ας δούμε τι λέει ο Ν.4114/60 (Κώδικας Τ.Ν.) στο άρθρο 7: 
"Αρθρον 7.- 1. Εις το Ταμείον ασφαλίζονται υποχρεωτικώς οι κάτωθι :

                               Α`. Αμισθοι

   "α) Οι δικηγόροι, οι κεκτημένοι νομίμως το δικαίωμα προς άσκησιν
 του λειτουργήματος κατά τας διατάξεις του Κώδικος περί Δικηγόρων, από
 της εις τα Μητρώα του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου εγγραφής των μέχρι 
 της διαγραφής των εκ τούτων ή μέχρι της κατά το άρθρον 80 του Κώδικος 
 περί Δικηγόρων αυτοδικαίας αποβολής της ιδιότητος του δικηγόρου".

    ***Το εντός " " εδ. α` του Κεφαλαίου Α` της παρ. 1 του παρόντος
       άρθρου αντικατεστάθη ως ανωτέρω διά του άρθρου 13 παρ. 1 του
       Ν. 4507/1966 (Α` 71)....."

Αν ανατρέξουμε και στον Κώδικα Δικηγόρων θα δούμε πως στο άρθρο 3 ορίζονται τα ακόλουθα:

 1. Ο δικηγόρος ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στο οποίο προέχει το στοιχείο της εμπιστοσύνης του 
εντολέα του προς αυτόν.

 2. Για τις υπηρεσίες του αμείβεται από τον εντολέα του είτε ανά υπόθεση είτε με πάγια αμοιβή ή με 
μισθό.

 3. Η άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος δεν συνιστά εμπορική δραστηριότητα.



Από την αντιπαράθεση των τριών αυτών διατάξεων, σαφώς συνάγεται ότι ο συντάκτης της προτεινόμενης νέας ρύθμισης δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει τις ισχύουσες διατάξεις περί της υπαγωγής στην ασφάλιση και της ιδιότητας του δικηγόρου, ώστε η νέα ρύθμιση να είναι συμβατή με τα ισχύοντα.

Νομοτεχνικά θα έπρεπε να υπάρξει τροποποίηση της διάταξης του Ν.4114/1960, η οποία εξακολουθεί να ισχύει και μετά το Ν.4387/2016.
Από την άλλη και αυτή η ίδια η διατύπωση της διάταξης αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας και πολλά κενά που έχουν να κάνουν με τα ακόλουθα, για τα οποία δεν μπορούν να υπάρξουν απαντήσεις:
1. Ο Δικηγόρος θα μπορεί να ασκεί δικηγορία, να είναι μέλος του Δ.Σ., ενδεχομένως να κόβει και γραμμάτια, αφού οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν εμπλέκονται καθόλου.
2. Ο έμμισθος δικηγόρος που δεν έχει καν κάνει έναρξη στη Δ.Ο.Υ. ή έχει κάνει διακοπή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. πως ασφαλίζεται και που.
3. Συνάδελφοι σε αναστολή που ενώ κατά τις διατάξεις του Ν.4387/2016 πληρώνουν τις ελάχιστες εισφορές, δεν είναι βέβαιον αν υπάγονται ή όχι στην ασφάλιση.
Εκτός αυτών, θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλά άλλα κενά και απορίες που δημιουργεί η διάταξη. Θεωρούμε πως το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, αφού η κτήση της ιδιότητας, η αναστολή και η διακοπή και κάθε άλλη μεταβολή στην κατάσταση του δικηγόρου γίνεται κατά τον Κώδικα Δικηγόρων και μέσω των Δικηγορικών Συλλόγων.

ΥΓ. Το παρόν αποτελεί έναν πρώτο προβληματισμό και αναμένουμε τη συμμετοχή των συναδέλφων

Σχόλια

  1. Νομίζω ότι το κλειδι της ερμηνείας της νέας διάταξης είναι η φράση "και ασκουν ελεύθερο επάγγελμα". Εν άλλοις λόγοις οι ελευθεροεπαγγελματίες συνάδελφοι υπόκεινται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ κατά το χρονικό διάστημα εκείνο που αρχίζει από την ημερομηνία που κάνουν έναρξη επαγγέλματος και τελειώνει κατά την ημερομηνία που κλείνουν τα βιβλία τους, δηλαδή ούτε πριν την έναξη ούτε μετά τη διακοπή εργασιών. Επομένως, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η διάταξη αυτή δεν αφορά εμάς τους εμμίσθους δικηγόρους διότι υπαγόμαστε σε καθεστώς ασφάλισης που τρόπον τινά εξομοιούται με αυτό των μισθωτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά τον κ.δ. και οι έμμισθοι ασκουμε ελεύθερο επαγγελμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αμφιβάλλω αν κοιταξαν τον κ.δ....αλλα καταλαβαίνω τι εννοεί η διαταξη και μάλλον ειναι όπως το λεει ο προλαλήσας

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο στόχος ειναι να περιορίσουν το ελεύθερο επάγγελμα και να πάνε όλοι σε φορμες, ομάδες, εταιρείες, μπλοκάκια κλπ. Να ελέγχεται η εργασία. Προφανώς και δεν εννοεί εμάς τους έμμισθους κατ' ουσίαν, άσχετα αν η διάταξη έχει νομοτεχνικά προβλήματα. Δίνει ένα ακόμη κίνητρο να σταματήσεις το ελεύθερο επάγγελμα και να γίνεις μισθωτός, αφού δεν θα έχεις υποχρέωση απόδοσης εισφορών απλά και μόνο επειδή είσαι δικηγόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και να προσθέσω και κάτι άλλο...μπλοκάκια και έμμισθοι έχουν ακριβώς το ίδιο ασφαλιστικο μοντέλο στους δικηγόρους. Αυτό επίτηδες το έκαναν έτσι και έριξαν τους παλιους ασφαλισμένους με το 4% .... το έκαναν για να ειναι ευκολη η μεταβαση από μπλοκ σε έμμισθη...να μην έχει αντικίνητρο μια εταιρεία να ασφαλίσει καποιον ως μισθωτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα.Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη που καταλαμβάνω το χώρο σε αυτή την ανάρτηση αλλά θα ήθελα τη βοήθεια σας και σε παλαιότερο θέμα ίσως δεν εμφανιστεί..Είμαι έμμισθη δικηγόρος από 1-1-2017 και με έναρξη εργασιών το Νοέμβριο 2016..Μόλις σήμερα διορθώθηκε το ειδοποιητήριο μου που αναγράφει πλέον σωστά την ιδιότητα μου και έχει αφαιρεθεί και το ποσό των 10 ευρώ.. Ωστόσο, δεδομένου ότι το προηγούμενο έτος δεν είχα εισόδημα από την επαγγελματική μου δραστηριότητα και η εισφορά μου καλύπτεται από την πάγια αντιμισθία,μεικτός μισθός 830ευρω,δε θα έπρεπε το ειδοποιητήριο να είναι μηδενικό? Σε επικοινωνία μου με τον ΕΦΚΑ πληροφορήθηκα ότι δεν έχει γίνει ακόμα εκκαθάριση οπότε και υπάρχει αυτή η εικόνα..Ισχύει κατι τέτοιο ή θα πρέπει να καταβάλλω την ποσό?Σημειωτέον πως όλους αυτούς τους μήνες δεν έχω καταβάλλει το παραμικρό ποσό..Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και αναμένω στην απάντηση σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φυσικά και πρέπει το ειδοποιητήριο να είναι μηδενικό. Θα πρέπει, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, να υποβάλετε ένσταση-αίτηση διόρθωσης, υπόδειγμα της οποίας θα βρείτε σε προηγούμενη ανάρτησή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ παρά πολύ για την άμεση απάντηση σας. Είχα υποβάλλει αίτηση διόρθωσης το Φεβρουάριο του 2017 μαζί με την σύμβαση πάγιας αντιμισθίας στο πρώην ΤΑΝ. Θεωρείτε πως πρέπει να καταθέσω έκ νέου? Είμαι νέα στο επάγγελμα και στο καθεστώς της πάγιας και έχω δυσκολευτεί αρκετά.. Αναμένω λοιπόν σε νέο ειδοποιητήριο μετά την εκκαθάριση.. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς ο ΕΦΚΑ μας εκπλήσσει δυσάρεστα με τις κάθε είδους καθυστερήσεις του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

ΣτΕ 1096/2023: Δεκτή αίτησης ακύρωσης Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων κατά του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ

Συνάντηση Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων με το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη