Εισφορές εμμίσθων... Ώρα να ανασυνταχθούμε


Δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος για τις εισφορές του άρθρου 38 του Ν.4387/2016, με ειδική αναφορά στους εμμίσθους δικηγόρους. Μερικές πρώτες παρατηρήσεις:

1. Με έναν απαράδεκτο νομικό συλλογισμό, εξαιρούμεθα του μεταβατικού σταδίου, το οποίο προβλέπει σταδιακή αναπροσαρμογή κατωτέρων ποσοστών εισφορών. Ειδικότερα, στο άρθρο 38 παρ.4 του Νόμου ορίζεται κατά λέξη: "4. Τυχόν υψηλότερα ή χαμηλότερα των οριζομένων στην παράγραφο 1 ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών κλάδου σύνταξης ασφαλισμένου και εργοδότη που προβλέπονταν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος αναπροσαρμόζονται ετησίως ισόποσα και σταδιακά από 1.1.2017 και εφεξής, ούτως ώστε από 1.1.2020 να διαμορφωθούν στο αντίστοιχο ποσοστό που ορίζεται στην ανωτέρω παράγραφο.".
Για τους εμμίσθους, όπως και στην ίδια την εγκύκλιο επισημαίνεται, η μόνη εισφορά που καταβαλλόταν επί των αποδοχών μας ήταν η εργοδοτική εισφορά 3-5%, ενώ κατά τα λοιπά πληρωνόταν εισφορά ελευθέρου επαγγελματία επί ασφαλιστικής κατηγορίας και όχι ως ποσοστό επί αποδοχών. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι το ποσοστό εισφοράς επί των αποδοχών του δικηγόρου για μεν τον εργοδότη ήταν 3%-5%, για δε το δικηγόρο 0% θα πρέπει να επιβληθεί σταδιακή αύξηση για την τριετία 2017-2019 της εισφοράς, ώστε το τελικό 13,33% και 6,67% να επιβληθεί ολόκληρο από 1.1.2020.

2. Με μια πρωτοφανή στην ιστορία του δικηγορικού σώματος νομική εκτροπή εισάγεται υποχρέωση καταβολής εισφοράς υπέρ ΟΕΚ, Εργατικής Εστίας, με ουσιαστική εξομοίωση της έμμισθης εντολής με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας. Αντιγράφω από τον εγκύκλιο: 
"Ως γνωστόν οι παρέχοντες με αμοιβή κατά κύριο επάγγελμα εξαρτημένη εργασία , υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση των συνεισπραττόμενων από το τέως Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. κλάδων ΑΝΕΡΓΙΑΣ (Ο.Α.Ε.Δ. – Λ.Α.Ε.Κ., Ο.Α.Ε.Δ. – Λ.ΠΕ.ΑΕ) Ο.Ε.Κ. (ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ) & Ο.Ε.Ε. (ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ). 4 Συνεπώς, από 1/1/2017 ως προς τα ανωτέρω συνεισπραττόμενα συνεχίζουν να έχουν εφαρμογή τα ισχύοντα , για τα πρόσωπα των ανωτέρω περιπτώσεων α,β, γ,στ,ζ , για τα οποία υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στους ανωτέρω Κλάδους (ΟΑΕΔ,ΟΕΕ,ΟΕΚ)."
 Ανωτέρω στην εγκύκλιο η περίπτωση στ΄αφορά στους εμμίσθους δικηγόρους, οι οποίοι απασχολούνται αποκλειστικά με έμμισθη εντολή, ουδέποτε δε είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση των άνω Κλάδων (ΟΑΕΔ , ΟΕΚ κλπ), ούτε είχαν λάβει παροχές αντίστοιχες. Ως εκ τούτου η επιχειρούμενη υπαγωγή των δικηγόρων στην ασφάλιση αυτή, η επιβολή κρατήσεων και η εξομοίωση της έμμισθης εντολής με εξηρτημένη εργασία, αν δεν οφείλεται σε λάθος, αποτελεί ευθεία παραβίαση των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων, του ίδιου του Ν.4387/2016 και της ευρύτερης Νομοθεσίας περί υπαγωγής κατηγοριών προσώπων στην ασφάλιση των ανωτέρω Κλάδων.

3. Δεν είδα καμία αναφορά ή μέριμνα για τους δικηγόρους που απασχολούνται ως μετακλητοί υπάλληλοι ή επιστημονικοί συνεργάτες σε Υπουργεία, Διοικητές, Περιφέρειες κλπ, με παράλληλη άσκηση δικηγορίας. Οι ως άνω συνάδελφοι μέχρι σήμερα δεν υπόκειντο σε κρατήσεις επί των αποδοχών τους, ενώ κατέβαλαν εισφορά μόνο στο ΕΤΑΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες. 

4. Δεν είδα καμία αναφορά στη ρητή εξαίρεσή μας (όπως και των άλλων εμμίσθων ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ) από την κατώτερη εισφορά για το εισόδημά μας από ελευθέριο επάγγελμα. Αντιγράφω από το Νόμο: "Στο εισόδημα, από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, καταβάλλεται εισφορά, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 39 του παρόντος, αναλόγως εφαρμοζομένων, μη εφαρμοζομένης στην περίπτωση αυτή της παρ. 3 του άρθρου 39 του παρόντος.".
*Παρόμοια αναφορά νομίζω δεν υπάρχει ούτε στην εγκύκλιο για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μελετήσουν την εγκύκλιο, να αντλήσουν νομικά επιχειρήματα για να ετοιμάσουμε τη Νομική Μάχη κατά του ανωτέρω κατασκευάσματος.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς