ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

κατεβάστε την εγκύκλιο

Επιτέλους εκδόθηκε μια σημαντική εγκύκλιος του Ν.4387/2016 που αφορά πολλούς εμμίσθους συναδέλφους που είχαν παράλληλη ασφάλιση. Το ζήτημα είχαμε επισημάνει στις συγκεντρώσεις μας, στα υπομνήματα που είχαμε καταθέσει και σε σειρά άλλων κειμένων μας.
Να επισημάνω πως από τα παραδείγματα απουσιάζουν οι έμμισθοι δικηγόροι! (Τυχαίο; δε νομίζω)!
Τελικά έστω και λίγο εισακουστήκαμε, όπως ήδη έχουμε επισημάνει κατά λέξη, λίγο μετά τη δημοσίευση του Ν.4387/2016, στη δημοσίευσή μας, με αντικείμενο τι πετύχαμε:

" Αλλαγή προς το καλύτερο της διάταξης που αφορά την παράλληλη – πολλαπλή ασφάλιση κυρίως εμμίσθων ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ, ώστε να μη στερηθούν την ωφέλεια της δεύτερης ασφάλισης. Διατηρείται το δικαίωμα δεύτερης σύνταξης. Η διατύπωση της διάταξης «..ώστε να συμπληρώσουν το χρόνο που απαιτείται για τη θεμελίωση δικαιώματος και δεύτερης σύνταξης…», σε συνδυασμό με το προαιρετικό της ρύθμισης, ερμηνεύεται ότι ο ασφαλισμένος εφόσον συμπληρώσει το χρόνο ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος δεύτερης σύνταξης, μπορεί να σταματήσει την ασφάλιση και να ζητήσει τη λήψη της δεύτερης σύνταξης, με τη συμπλήρωση και του ορίου ηλικίας. " 

Τελικά η εγκύκλιος μας δικαιώνει:
"Εάν τα εν λόγω πρόσωπα έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα για τη λήψη δεύτερης ανταποδοτικής σύνταξης μέχρι 31/12/2016, έχουν τη δυνατότητα να μην προβούν σε προαιρετική καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς από 1-1-2017, θα λάβουν όμως δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη, για το χρόνο ασφάλισης που έχουν συμπληρώσει μέχρι 31/12/2016."

Νομίζω πως μετά την ανωτέρω διευκρίνηση, οι συνάδελφοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο δεύτερο φορέα, θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά αν τους συμφέρει η συνέχιση πληρωμής δεύτερης εισφοράς εξ ιδίων (εργοδότη - εργαζομένου ή 20%).
Παρακαλώ και τους άλλους συναδέλφους ειδικούς για τη δικές τους παρατηρήσεις, συμβουλές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς