Νέο ασφαλιστικό... τι καταφέραμε


Και ήρθε η ώρα του απολογισμού. 
Ας μας επιτραπεί λοιπόν να αναφέρουμε επιγραμματικά τις θετικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού, οι περισσότερες των οποίων είναι αποτέλεσμα του αγώνα των Δικηγόρων αλλά και των επιστημονικών παρεμβάσεων των Επιστημονικών Συλλόγων αλλά και της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων. Οι έμμισθοι δικηγόροι είναι βέβαιον ότι έχουν θιγεί πιο πολύ από όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, αφού θα δουν σημαντική μείωση στις αποδοχές τους, όπως ήδη έχουμε αναδείξει και με αριθμητικά παραδείγματα σε προηγούμενες αναρτήσεις μας. Ιδίως εδώ.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:


  1. Υπαγωγή των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ στην εθνική σύνταξη, κάτι που απαγόρευε ο Ν.3863/2010 (πάγιο αίτημά μας).
  2. Κατάργηση (πλην εισφορών εφάπαξ - αριθμ.5 παρούσας) της διάκρισης παλαιών και νέων ασφαλισμένων (πάγιο αίτημά μας).
  3. Προσμέτρηση κοινωνικών πόρων στον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, γεγονός ωφέλιμο για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, το οποίο διέθετε ιστορικά πολλούς κοινωνικούς πόρους. Είναι βέβαιον ότι η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στη σίγουρη μείωση των συντάξεων.
  4. Αλλαγή προς το καλύτερο της διάταξης που αφορά την παράλληλη – πολλαπλή ασφάλιση κυρίως εμμίσθων ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ, ώστε να μη στερηθούν την ωφέλεια της δεύτερης ασφάλισης. Διατηρείται το δικαίωμα δεύτερης σύνταξης. Η διατύπωση της διάταξης «..ώστε να συμπληρώσουν το χρόνο που απαιτείται για τη θεμελίωση δικαιώματος και δεύτερης σύνταξης…», σε συνδυασμό με το προαιρετικό της ρύθμισης, ερμηνεύεται ότι ο ασφαλισμένος εφόσον συμπληρώσει το χρόνο ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος δεύτερης σύνταξης, μπορεί να σταματήσει την ασφάλιση και να ζητήσει τη λήψη της δεύτερης σύνταξης, με τη συμπλήρωση και του ορίου ηλικίας. 
  5. Διατήρηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους της παλαιάς εισφοράς εφάπαξ δηλαδή 332,76 ευρώ ετησίως, αντί ποσοστού 4% επί της αντιμισθίας ή/και του φορολογητέου εισοδήματος. Έχει εφαρμογή και για τους εμμίσθους ασφαλισμένους.
  6. Ύπαρξη εκπτώσεων για μια τετραετία (των αυτοαπασχολουμένων) και σταδιακής αναπροσαρμογής επιβολής αυξήσεων για μια τριετία (των εμμίσθων). Με επιφύλαξη ως προς τις νέες ειδήσεις εδώ.
  7. Εξέταση της δυνατότητας της επιβολής εισφοράς επικουρικής ασφάλισης ειδικώς για το ΕΤΑΑ (συνδυασμός άρθρων 43 παρ.1 και 97 Ν.4387/2016) από 1.1.2017 και όχι από 1.6.2016.
  8. Μείωση ελάχιστης ετήσιας εισφοράς (39 παρ.3) αυτοαπασχολουμένων και μη επιβολή της στους εμμίσθους ασφαλισμένους που ασκούν παράλληλα και ελεύθερο επάγγελμα.
  9. Παροχή δικαιώματος, μετά τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης, για μειωμένες κατά το ήμισυ εισφορές.
  10. Η αύξηση των εισφορών, όπου υπάρχει, δίδει το δικαίωμα προσδοκίας μεγαλύτερης ανταποδοτικής σύνταξης.
  11. Η αποδοχή της 122/2016 γνωμοδότησης του ΝΣΚ έδωσε το δικαίωμα πληρωμής χαμηλότερης εισφοράς σε χιλιάδες ασφαλισμένους, που είχαν υπαχθεί στις διατάξεις του 4331/2015 με επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας.
  12. Γίνεται προσπάθεια έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης για το επίδομα ανεργίας, που εκκρεμεί επί πέντε (5) έτη. Να θυμίσω πρόσφατη επιστολή (Φεβρουάριος 2016) του Προέδρου μας Βασίλη Αλεξανδρή προς τους αρμόδιους Υπουργούς.
  13. Η εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας ταμείου αλληλοβοήθειας για τον Κλάδο Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών.
  14. Η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2017 σε τακτά χρονικά διαστήματα καθοριζόμενα με απόφαση του Υπουργού και όχι κατά μήνα.
  15. Η επιβολή ποσοστού 20% υπέρ ΕΦΚΑ στα γραμμάτια προείσπραξης, τα οποία αφαιρούνται από τη συνολική εισφορά. Ιδιαίτερα ευνοϊκή η ρύθμιση για τους εμμίσθους σύμφωνα με την οποία αφαιρείται το ποσό παρακράτησης από την εισφορά ασφαλισμένου.
  16. Η κατάργηση από 1.7.2017 όλων των εισφορών με ένσημα.
  17. Οι ευνοϊκές διατάξεις για τις πάγιες και αναλογικές εισφορές των Συμβολαιογράφων.
  18. Ζητούμε τη διευκρίνιση με εγκύκλιο της κατάργησης όλων των λοιπών πόρων υπέρ ΕΦΚΑ από 1.1.2017 (πχ. Εισφορές προαγωγής δικηγόρων, εισφορές εγγραφής, εμμέσων μελών κλπ.).
  19. Ζητούμε την επίλυση του ζητήματος της μη επιβολής διπλής ή πολλαπλής εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους, αφού η παροχή είναι μία. Άλλωστε ιστορικά προβλεπόταν το δικαίωμα επιλογής φορέα ασφάλισης υγείας (άρθρο 14 Ν.4277/62 όπως ισχύει).
  20. Ζητούμε με τις εγκυκλίους και τις Υπουργικές Αποφάσεις ή με άλλες παρεμβάσεις να απαλύνει τις όποιες αδικίες προκύπτουν από την εφαρμογή του Νόμου.
Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και αυτό που οι ειδικοί στους αριθμούς αναφέρουν, ότι συνάδελφοι που έχουν εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ δεν θίγονται τουλάχιστον για μια τετραετία.
Τα συμπεράσματα δικά σας....

Σχόλια

  1. Αγαπητοί συνάδελφοι,
    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και τους αγώνες σας.
    Αν μου επιτρέπεται, θα ήθελα να υποβάλλω ένα ερώτημα:
    Πώς αντιμετωπίζονται φορολογικά οι ασφαλιστικές εισφορές έμμισθου δικηγόρου που έχει κάνει διακοπή επιτηδεύματος και δεν υποβάλλει Ε3? Μπορούν να δηλωθούν στον κωδικό 351 του Ε1, ώστε να εκπέσουν από το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες? Υπάρχουν σχετικές εγκύκλιοι ή άλλα νομικά επιχειρήματα?

    Μετά τιμής
    Χρήστος Παπαγιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς