Το ασφαλιστικό-φορολογικό ψηφίστηκε. Η επόμενη μέρα.

Εν μέσω διαμαρτυριών, άγριας καταστολής και της απαράδεκτης προσπάθειας να ανακοπεί η πορεία των Δικηγόρων, από κλούβες στην Ακαδημίας, ψηφίστηκε χτες βράδυ το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο. Αναμένουμε το τελικό κείμενο ώστε να γίνει συνολική εκτίμηση. Μερικές πρώτες διαπιστώσεις επί του ασφαλιστικού, με τα μέχρι τώρα δεδομένα: 
1. Πολλά προβλήματα αντισυνταγματικότητας (δείτε γνωμοδότηση Ελεγκτικού Συνεδρίου και Έκθεση επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής).
2. Ενοποίηση κανόνων και ταμείων (ελπίζω να μην υπάρξουν εξαιρέσεις, όπως επιχειρήθηκε για τους βουλευτές κλπ.).
3. Τεράστια επιβάρυνση των επιστημόνων με ιδιαίτερα βάρη στους εμμίσθους (ίδατε προηγούμενες αναλύσεις μας και υπομνήματα).
4. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν εισακούστηκαν τα αιτήματα των επιστημονικών συλλόγων αλλά και της ΕΕΔ.
5. Απαράδεκτη και ασυνήθιστη η οργανωτική δομή του νέου Φορέα (ΕΦΚΑ).
6. Καμία λύση στο χρόνιο πρόβλημα των εφάπαξ βοηθημάτων. Με λάθη η σχετική ρύθμιση. Σημειώνεται ότι από τη θέσπιση του μαθηματικού τύπου (Σεπτέμβριο του 2013) κανένα εφάπαξ δεν έχει χορηγηθεί. Χιλιάδες ασφαλισμένοι αναμένουν ένα αναξιόπιστο σύστημα και μια Πολιτεία που αδιαφορεί.
7. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.
8. Πρόβλεψη εθνικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους, που εμφανίζεται ως κάτι νέο, ενώ είχε προβλεφθεί ήδη με το Ν.3863/2010. Η μόνη ουσιαστική διαφοροποίηση είναι ότι χορηγείται και στους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, κάτι που απαγόρευε ο 3863/10.
9. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία προφανώς θα οδηγήσει σε μειώσεις, αγνώστου ύψους.
10. Περίεργη διατήρηση της διαδοχικής ασφάλισης, που ταλαιπώρησε χιλιάδες ασφαλισμένους και συνεχίζει ακόμη, ενώ υπάρχει πλέον ένα Ταμείο.
11. Μειώσεις και περιορισμοί στις συντάξεις λόγω θανάτου.
12. Απαράδεκτη κατάργηση ή και περιορισμός των ωρίμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων ασφαλισμένων που κατέβαλαν εισφορές σε δύο Ταμεία και ανέμεναν δύο συντάξεις.
13. Αναμένεται έκδοση σωρείας υπουργικών αποφάσεων που θα εξειδικεύουν τις σχετικές ρυθμίσεις.

Το τεράστιο ερώτημα είναι ποιες Υπηρεσίες θα εφαρμόσουν το νέο Νόμο. Ποιες Υπηρεσίες θα συμβάλλουν στην έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων. Τα Ταμεία που ενοποιούνται είναι σε κατάσταση διάλυσης. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι υφίστανται στο πετσί τους τις καθυστερήσεις. Στο ΕΤΑΑ το ΤΣΑΥ κάνει 36 μήνες για την έκδοση μια σύνταξης, ενώ αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει στο ΤΣΜΕΔΕ (περίπου 24 μήνες) με καλύτερο το ΤΑΝ (περίπου 6 έως 8 μήνες). Ενώ λοιπόν οι ανάγκες είναι στις υπηρεσίες ασφάλισης και παροχών (που ουσιαστικά εξυπηρετούν τους πολίτες), στο νέο ΕΦΚΑ υπάρχει πολυτέλεια να συστήνονται νέες υπηρεσίες και δύο γενικές διευθύνσεις Στρατηγικής και Εξυπηρέτησης Πολιτών με αντικείμενο απλές ασκήσεις επί χάρτου (κοινώς τίποτε!).
Πολύ φοβάμαι (και ελπίζω να διαψευσθώ) ότι αναμένεται αύξηση της ταλαιπωρίας και της ανασφάλειας των ασφαλισμένων. 
Πολύ φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά χάθηκε η ευκαιρία δημιουργίας ενός απλού, δίκαιου, βιώσιμου και φιλικού προς τους ασφαλισμένους συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς