Δεκαπενθήμερη αποχή από όλες τις υποθέσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών

 


Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατόπιν εισήγησης του μέλους του και Προέδρου της ΕΕΔ Ανδρέα Κουτσόλαμπρου, αποφάσισε ομόφωνα: 


"την κήρυξη δεκαπενθήμερης αποχής (από 22.6.2021 έως και 6.7.2021) από όλες τις δίκες στις οποίες είναι διάδικος η ΑΕΠΠ καθώς και την αποχή των συναδέλφων της ΑΕΠΠ από κάθε νομική ενέργεια (σύνταξη, αποστολή απόψεων, υπομνημάτων κλπ) για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αίτημα του ΔΣΑ είναι να επιστραφεί άμεσα το αρχείο των δικαστικών υποθέσεων στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να περιφρουρηθεί η ανεξαρτησία της νομικής υπηρεσίας και οι συνάδελφοι να μπορούν ασκήσουν λυσιτελώς τα καθήκοντά τους.

Το ΔΣ συγκρότησε Επιτροπή αποτελούμενη από τα μέλη του ΔΣ, Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, Χάρη Κονδύλη και Ελευθέριο Ράντο, η οποία θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις Διοικήσεις του ΣτΕ και του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών σχετικά με την αποχή και τους λόγους διενέργειάς της.

Παράλληλα, θα αποσταλεί σχετική επιστολή στους Υπουργούς Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Επικρατείας καθώς και σε όλα τα μέλη του ΔΣΑ που υπηρετούν στην ΑΕΠΠ, είτε ως μέλη της ΑΕΠΠ, είτε ως ειδικοί επιστήμονες...."

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα στον Πρόεδρο της Αρχής με κοινοποίηση στους συναρμόδιους Υπουργούς, το οποίο αγνοήθηκε παντελώς. Παράλληλα σε προηγούμενη από 29.10.2020 απόφασή του το ΔΣ του ΔΣΑ είχε επισημάνει: 

Το ΔΣ του ΔΣΑ επαναλαμβάνει τη βασική θέση του σώματος ότι :

α) Στην παρούσα εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία οι θέσεις των συναδέλφων όλων των νομικών υπηρεσιών πρέπει να διασφαλίζονται και να τυγχάνουν πλήρους κατά νόμο προστασίας.

β) Πρέπει να διαφυλάσσεται η απόλυτη ανεξαρτησία των νομικών υπηρεσιών των δημοσίων φορέων, δια της στελέχωσής τους και του ορισμού ως Προϊσταμένου δικηγόρων, που απολαύουν κατά νόμον ανεξαρτησίας

. Η στελέχωση των νομικών υπηρεσιών, και ιδίως η θέση ως επικεφαλής μελών του ΝΣΚ, συνιστά νομικό παραλογισμό που υπονομεύει την ανεξαρτησία της υπηρεσίας. Ιδίως, τούτο αφορά την περίπτωση της ΑΕΠΠ η ανεξαρτησία της οποίας επιτάσσεται εκ του θεσμικού της ρόλου, από το ενωσιακό δίκαιο, και αναιρείται σε περίπτωση στελέχωσης από το ΝΣΚ, λόγω της οργανικής υπαγωγής του ΝΣΚ στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

ΣτΕ 1096/2023: Δεκτή αίτησης ακύρωσης Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων κατά του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ

Συνάντηση Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων με το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη