Νέος Ασφαλιστικός Οδηγός Εκκαθάρισης e-ΕΦΚΑ 2019


 Επισυνάπτεται ο Ασφαλιστικός Οδηγός Εκκαθάρισης ΕΦΚΑ 2019, με ειδικές οδηγίες για εμμίσθους δικηγόρους, τον οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ

Παρατηρούνται αρκετά προβλήματα με εμμίσθους δικηγόρους κυρίως του Δημοσίου Τομέα, όπου δεν εμφανίζεται μέρος ή το σύνολο των αποδοχών της έμμισθης απασχόλησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί να χρεώνονται με εισφορές που δεν πρέπει να πληρώσουν. Το θέμα έχει ήδη τεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, έχει εντοπιστεί και αναμένεται η διόρθωσή του. Μέχρι τότε, δεν πληρώνουμε κανένα ποσόν εκκαθάρισης.

Μερικές βασικές οδηγίες με απλά λόγια:

Στην εκκαθάριση εμμίσθου (με παράλληλη άσκηση ελεύθερης δικηγορίας) ειδοποιός διαφορά  είναι να συνυπολογίζονται οι αποδοχές μας στο εκκαθαριστικό (photo).

  1.  Όταν στο εκκαθαριστικό περιλαμβάνονται οι αποδοχές, τότε κατά τεκμήριο  είναι ορθό. Αν έχουμε ζημία ή μηδενικό εισόδημα από ελεύθερη, μηδενική θα είναι η εκκαθάριση ή θα έχει 120 ευρώ τα οποία πληρώνουμε. Αν έχουμε εισόδημα, θα πρέπει να πληρώσουμε για όσο εισόδημα έχουμε, χωρίς πλαφόν όπως οι άμισθοι (πχ. αν έχω εισόδημα 1000 ευρώ θα πληρώσω εισφορές επ'αυτού, ενώ ο άμισθος επί κατωτάτου πλαφόν περίπου 7000 ευρώ). Στο παράδειγμα ο συνάδελφος με εισόδημα (περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές) περίπου 15000 καταβάλλει εισφορές παρόμοιες με τους αμίσθου.
  2. Αν δεν περιλαμβάνονται οι αποδοχές, τότε θα πρέπει να απευθύνεστε στον e-ΕΦΚΑ (Σατωβριάνδου 18) και να ενημερώνετε και εμάς.  
  3. Όσοι έχετε κλειστά βιβλία, λογικά λαμβάνετε μηδέν. Αν λαμβάνετε εισφορές ή 120 ευρώ πρέπει να κινηθείτε, αφενός μεν κάνοντας την ένσταση που υπόδειγμα της υπάρχει εδώ, αφετέρου να δείτε το ζήτημα με το μητρώο σας. Ίσως χρειαστεί να επανέλθετε στον ΕΦΚΑ για τη διαγραφή σας από τα μητρώα των μη μισθωτών. Δοκιμάστε και την ηλεκτρονική πλατφόρμα λήξης ασφάλισης που μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί στην ιστοσελίδα ΕΦΚΑ.
  4. Όλες οι ανωτέρω οδηγίες ισχύουν και για συναδέλφους που απασχολούνται με ΤΠΥ (μπλοκάκια) σε μέχρι δύο εντολείς και έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.4387/2016. Για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε κρατήσεις εμμίσθου επί της αντιμισθίας ανατρέχουμε στον Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης (με κωδικούς taxis).
  5. Επειδή η προθεσμία πληρωμής 1ης δόσης λήγει 30.11.2020, καλό είναι να τα δείτε και να μην περιμένετε τελευταία στιγμή.


Σχόλια

  1. Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Για εμάς που έχουμε κλειστά βιβλία και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ειδοποιητήρια των 120 ευρώ, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ένστασης με ηλεκτρονικό τρόπο; υπαρχει σχετικό email;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Κουτσολάμπρε, καλημέρα. Σας ευχαριστούμε για τη βοήθεια και την ενημέρωση.
    Η εκκαθάριση των εισφορών του 2018 έλαβε χώρα στις 08.07.2019. Κατέβαλα μέσω ΔΙΑΣ τα 120€ στις 30.07.2019 και ενώ εμφανίζεται η καταβολή στο λογαριασμό μου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση σήμερα εμφανίζει υπόλοιπο 120€. Έχω στείλει mail αλλά δεν υπάρχει απάντηση. Να κάνω κάτι άλλο ή κάποια στιγμή θα διορθωθεί; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως είναι η νέα οφειλή της εκκαθάρισης 19?

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς όχι. Το ειδοποιητήριο της εκκαθάρισης του 2019 με α' δόση έως 30.11.20 το έχω υπ'όψιν.
      Το υπόλοιπο οφειλής των 120€, στο οποίο αναφέρομαι, εμφανίζεται στο ειδοποιητήριο της από 08.07.19 εκκαθάρισης του 2018 για το οποίο κατέβαλα στις 30.07.19 τα 120€ . Ευχαριστώ και πάλι.

      Διαγραφή
  3. κ. Κουτσόλαμπρε, καλημέρα. Για το γνωστό πρόβλημα των εκκαθαριστικών 2019 των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου και νπδδ, στα οποία φερόμαστε ως μόνο αυτοαπασχολούμενοι για το μήνα Ιανουάριο 2019 κλπ, υπέβαλα αίτημα προς τον ΕΦΚΑ μέσω email, με συνημμένη βεβαίωση περί της υφιστάμενης πάγιας αντιμισθίας, ζητώντας να προβούν σε νέα εκκαθάριση και να ενημερωθώ πότε θα προβούν στις σχετικές ενέργειες . Επειδή δεν υπήρξε καμία απάντηση , ούτε καν του τύπου γνωρίζουμε το πρόβλημα και θα επιλυθεί,, επανήλθα, τονίζοντας ότι κάποια στιγμή θα θελήσω να λάβω ασφαλιστική ενημερότητα , μήπως έτσι απαντήσουν. Η απάντηση ήταν το τυποποιημένο μήνυμα που αποστέλλουν όσον αφορά τη διαδικασία έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας και για την ουσία τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε φτάσει τέλος του 2020 και ακόμη προσπαθούν να διορθώσουν το σύστημα (αντίστοιχο πρόβλημα με το ΕΤΕΑΠ και τις εκκαθαρίσεις 2017 κα 2018), με αποτέλεσμα (σε συνδυασμό και με το γνωστό πρόβλημα όσον αφορά την καθυστέρηση έκδοσης εγκυκλίου για τις ΑΠΔ των εμμίσθων δικηγόρων ) να είμαστε μέχρι σήμερα δέσμιοι και να μην μπορούμε πράγματι να λάβουμε ασφαλιστική ενημερότητα και με κίνδυνο κάποια στιγμή να σταλούν και οι "ληξιπρόθεσμες οφειλές" στο ΚΕΑΟ . Έχει εκδώσει κάποια σχετική επίσημη ανακοίνωση ο ΕΦΚΑ για το θέμα των εκκαθαριστικών για να ενημερωθούν και οι υπάλληλοί του,;; Διότι όποιος μου έστειλε το απαντητικό email μάλλον δεν ήταν ενήμερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To γράφω στο άρθρο! Το επισημάναμε στον ΕΦΚΑ από την πρώτη μέρα... το πρόβλημα εντοπίζεται στην ΕΑΠ. Το αρχείο της ΕΑΠ θα ξαναπεραστεί στο σύστημα και θα έχουμε διόρθωσή της. Μέχρι τότε υπομονή, όπως για όλα τα άλλα...

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας και για το εν γένει έργο σας. Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  4. Έχει περάσει ένας μήνας και ακόμα από τον ΕΦΚΑ να προβούν σε διόρθωση της εκκαθάρισης του 2019 για τους με αντιμισθία δικηγόρους των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, στους οποίους δεν εμφανίζονται οι αποδοχές από την έμμισθη εντολή και οι καταβληθείσες εισφορές τους καθώς και του εντολέα τους. Δεν έχουν βγάλει καν μια ανακοίνωση και ιδιαιτέρως τι θα γίνει με τα ποσά που πρέπει να μας επιστραφούν από τις κρατήσεις των γραμματίων προεισπραξης της ιδιωτικής πελατείας που πλέον δεν φενονται ως πιστοτικο υπόλοιπο.
    Έχω στείλει μέιλ σε όλες τις διευθύνσεις του ΕΦΚΑ και καμία απάντηση. Έθεσα το πρόβλημα μας και στον Πρόεδρο του ΔΣΑ. Εύχομαι να μην έχουμε και αλλά προβλήματα ιδιαιτέρως με την ασφαλιστική ικανότητα ημών και των συνδεδεμένων μελών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σήμερα πληροφορήθηκα από ειδησιογραφικά site ότι εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου, θα καταβληθούν από το ΕΦΚΑ, στους ελεύθερους επαγγελματίες, τα επιστρεπτεα ποσά που προέκυψαν από την εκκαθάριση του 2019. Δυστυχώς για τους έμμισθους του δημοσίου όχι μόνο δεν θα λάβουμε την επιστροφή, αλλά όπως ανέφερα στο σχολείο μου πριν ένα μήνα, ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να μας εμφανίζει ότι οφείλουμε το σύνολο των εισφορών του 2019 παρόλο ότι έχουν εξοφληθεί από την μισθοδοσία μας. Τρείς μήνες και ουδεμία ενέργεια ή ενημέρωση μας από τον ΕΦΚΑ, για τα εσφαλμένα και μη νόμιμα εκκαθαριστικά που εκδωσανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να ενημερώσουμε τους συναδέλφους που έχουν έμμισθη εντολή σε ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ότι επιτέλους μετά από 5 σχεδόν μήνες, έγινε διόρθωση της εσφαλμένης αρχικά εκκαθάρισης του 2019, στην οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί οι κρατήσεις μας από την μισθοδοσία μας. Ευχαριστώ τον κ. Κουτσολαμπρο για τις αμμεσες ενέργειες του και προσπαθείες του και ιδιαιτέρως για την συμπαράσταση του στο αρχικό σοκ που δέχτηκα όταν αναρτήθηκε η αρχική εσφαλμένη εκκαθάριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς