Σημαντικά προβλήματα στην ασφαλιστική ικανότητα των δικηγόρων


Προς το Διοικητικό Συμβούλιο ΔΣΑ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Ανδρέα Κουτσόλαμπρου, Συμβούλου ΔΣΑ, Προέδρου Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά τη διαδικασία ανανέωσης ασφαλιστικής ικανότητας των συναδέλφων, παρουσιάστηκαν εκατοντάδες φαινόμενα ασφαλισμένων που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας υγειονομικής περίθαλψης (άρθρα 22 και 23 ν.4529/2018), βρέθηκαν ανασφάλιστοι αυτοί οι ίδιοι ή/και τα έμμεσα μέλη τους.
Παρά τις επανειλημμένες προηγούμενες επισκέψεις μου στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση και την επίσκεψή μου στο ΤΥΔΑ (Χ.Τρικούπη 34) τη 1.3.2019, δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις, ενώ ειδικά στο ΤΥΔΑ παρουσιάζεται εικόνα διάλυσης, αφού παραμένουν μόνο 3 διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ ο τοποθετηθείς νέος προϊστάμενος κατά πληροφορίες δεν αναλαμβάνει, καθόσον ισχυρίζεται ότι το ΤΥΔΑ δεν υφίσταται ως οργανική μονάδα με το νέο Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, κάτι που ισχύει, όπως και για όλες τις Οργανικές Μονάδες που εξυπηρετούσαν δικηγόρους (ΤΑΝ, ΤΥΔΑ, ΤΥΔΕ κλπ.).
Άξιον αναφοράς είναι ότι το σύνολο των εμμίσθων δικηγόρων του ΟΑΕΔ, του ΕΤΕΑΕΠ και άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα βρέθηκαν ανασφάλιστοι, παρότι παρακρατούνται εισφορές υγείας από τις αποδοχές τους.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ
1.       Να σταλεί άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας στους αρμοδίους Υπουργούς και Διοικητή ΕΦΚΑ και να ζητηθεί ο καταλογισμός ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο, καθόσον υπάρχει πλήθος περιπτώσεων συναδέλφων και εμμέσων μελών που χρήζουν ιατρικής φροντίδας (με χρόνιες ή βαριές παθήσεις κλπ.) και παρανόμως και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση βρέθηκαν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
2.       Να ζητηθεί η άμεση απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους δικηγόρους, μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα.
3.       Να δοθεί εντολή ώστε από κανένα ασφαλισμένο να μην αφαιρείται η ασφαλιστική ικανότητα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και πρόσκληση για ρύθμιση τυχόν εκκρεμοτήτων.
4.       Να ζητηθεί άμεσα η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ηλεκτρονική απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας, με δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικαιολογητικών από ασφαλισμένους. Η πλατφόρμα να επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με αυτές των εισφορών μη μισθωτών και ΑΠΔ ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για την εκπλήρωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
5.       Να δοθεί εντολή ώστε ο ένας τουλάχιστον εκ των συναδέλφων που απασχολούνται στο ΤΥΔΑ να ασχοληθεί αποκλειστικά τις επόμενες μέρες με την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας σε συναδέλφους και έμμεσα μέλη, χωρίς φυσικά παρουσία των ασφαλισμένων, με απλή ηλεκτρονική ενημέρωση της ασφαλιστικής συμβούλου του ΔΣΑ.
     Με εκτίμηση

Ανδρέας Κουτσόλαμπρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς