Αφαίρεση ποσού γραμματίων από εισφορά εμμίσθων δικηγόρων


Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΔΣΑ, μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της 9.5.2018 και κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Ασφαλιστικού για το μείζον θέμα της αφαίρεσης ποσού γραμματίων δσα από εισφορά εμμίσθων δικηγόρων: 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ στη συνεδρίασή του της 9.5.2018, επ’ ευκαιρία αναφορών για εντολείς που δεν εφαρμόζουν τη ρητή διάταξη του άρθρου 39 παρ.11 του Ν.4387/2016 σε σχέση με την αφαίρεση του ποσού των γραμματίων προκαταβολής εισφορών από την εισφορά του εμμίσθου δικηγόρου και αφού έλαβε υπόψη του:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 61, 90 και 166 του Κώδικα Δικηγόρων
2. Τις διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 11 του Ν.4387/2016
3. Τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 και 59 παρ.2 του Κώδικα Φορολογίας εισοδήματος
Επισημαίνει προς όλους τους ενδιαφερόμενους τα ακόλουθα:
Α. Κατά τη ρητή διάταξη της παρ.3 του άρθρου 61 του Κώδικα Δικηγόρων, η οποία ουδόλως έχει τροποποιηθεί, ούσα άλλωστε ειδική έναντι πάσης άλλης διατάξεως (Άρθρο 116 παρ.1 Κ.Δ.), υπόχρεος για την πληρωμή του γραμματίου, σε περίπτωση εμμίσθου εντολής, είναι ο εντολέας – εργοδότης, ο οποίος και καταχωρεί την σχετική δαπάνη στα έξοδά του.
Β. Όπως αναντίρρητα προκύπτει από το οικείο και αναλυτικό  παράδειγμα της εγκυκλίου 28/2017 του ΕΦΚΑ, ολόκληρο το υπέρ ΕΦΚΑ ποσόν των γραμματίων προκαταβολής εισφορών Δικηγορικών Συλλόγων καταχωρείται στο πεδίο 43 της ΑΠΔ και  αφαιρείται κατά μήνα από την εισφορά του ασφαλισμένου (εμμίσθου δικηγόρου), ενώ, αν αυτό υπερβαίνει την εισφορά, μεταφέρεται στον επόμενο μήνα. Κατ’αυτόν τον τρόπο αυξάνονται αντιστοίχως οι καθαρές αποδοχές του εμμίσθου δικηγόρου και φυσικά η βάση υπολογισμού του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος είναι ελεγκτέα από τον ΕΦΚΑ στα πλαίσια της ρητής διατύπωσης της εγκυκλίου και της διασταύρωσης των στοιχείων των ΑΠΔ με αυτά που χορηγούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ενώ προκύπτει φορολογική παράβαση, λόγω εσφαλμένης απόδοσης του ΦΜΥ σύμφωνα με τις ρητές προβλέψεις του άρθρου 14 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Γ. Επισημαίνεται τέλος πως η τηρούμενη από ορισμένους εντολείς τακτική είτε να μην καταχωρούν  το ποσόν των γραμματίων στον Κωδικό 43, είτε να το καταχωρούν αλλά να μην προσαυξάνουν αντιστοίχως το ποσόν των καθαρών αποδοχών των εμμίσθων δικηγόρων είναι μη νόμιμη και ελεγκτέα και μετά βεβαιότητας θα προκαλέσει την επιβολή κυρώσεων σε επικείμενο έλεγχο από τον ΕΦΚΑ ή τη Φορολογική Αρχή, καθόσον η μη αφαίρεση του παρακρατηθέντος ποσού του γραμματίου από την εισφορά του ασφαλισμένου (με αντίστοιχη προσαύξηση των αποδοχών του) είναι προφανές πως οδηγεί σε μη νόμιμη διπλή ωφέλεια του εργοδότη – εντολέα, ο οποίος αφαιρώντας από τις αποδοχές του εμμίσθου δικηγόρου το σύνολο των εισφορών (δηλαδή και των παρακρατηθέντων υπέρ ΕΦΚΑ ποσών των γραμματίων) καρπώνεται εκείνος την ωφέλεια κατά παράβαση της ρητής διατύπωσης του άρθρου 39 παρ.11 του Ν.4387/2016 και της σχετικής εγκυκλίου. Ενώ σε περίπτωση που τη δαπάνη του γραμματίου έχει ήδη καταχωρήσει στα έξοδα της επιχείρησης, είναι προφανές πως έχει διττώς παραβιάσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.
Δ. Ο ΔΣΑ ως υπόχρεος Φορέας είσπραξης και απόδοσης της εισφοράς επί των Γραμματίων προς τον ΕΦΚΑ θα ελέγχει την ορθή καταχώρηση των εισφορών των μελών του και για κάθε παραβίαση θα ασκεί κάθε νόμιμο δικαίωμα ενώπιον των αρμοδίων φορολογικών αρχών. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σε λειτουργία η υπηρεσία επιστροφής εισφορών 2019-2020 σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς

Βελτίωση πλατφόρμας επιστροφής εισφορών- Νέες οδηγίες!

Πίστωση τραπεζικών λογαριασμών με τις επιστροφές εισφορών τ.ΕΤΕΑΕΠ