Συνθήκες παροχής υπηρεσιών δικηγόρων ΕΦΚΑ


Ως Ευρωπαϊκό Κράτος θα ανέμενε κανείς στο Δημόσιο να εφαρμόζουμε κανόνες λήψης μέτρων προστασίας της Υγιεινής και της Ασφάλειας στους χώρους εργασίας, με τις δημόσιες υπηρεσίες, να αποτελούν το παράδειγμα. Σχετική νομοθεσία υπάρχει και Ευρωπαϊκή οδηγία, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ σχετικές διατάξεις υπάρχουν και στο Ν.3850/2010.
Με σημερινή επιστολή μας στους Υποδιοικητές του ΕΦΚΑ  (με κοινοποίηση στον Πρόεδρο ΔΣΑ, στο ΝΣΚ και στο ΚΕΠΕΚ) θέτουμε σοβαρά ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας (και όχι μόνον) στην παροχή των υπηρεσιών των εμμίσθων δικηγόρων του ΕΦΚΑ ιδίως στο κτίριο επί της οδού Αγ.Κων/νου 16-18, ενώ τίθενται ζητήματα αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην καταβολή της αποζημίωσης του Κώδικα Δικηγόρων σε συναδέλφους που αποχωρούν με όριο ηλικίας και συνθήκες πλήρους συνταξιοδότησης, ενώ έχουν εκδοθεί, κατόπιν σχετικού ερωτήματος, σχετικές ομόφωνες γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ με πιο πρόσφατη την 12/2018.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:


Aθήνα 23 Απριλίου 2018



                                                                        Προς: Υποδιοικητές ΕΦΚΑ
             κ.κ. Σέμπο Λάμπρο & Τσακίρη Δημήτριο
                                                                       
                                                                        Κοιν: 1. Πρόεδρο Δ.Σ.Α.
                                                                                    κ. Δημήτριο Βερβεσό
                                                                                    2. Προϊστάμενο Δ.Ν.Υ. ΕΦΚΑ
Κ. Διονυσόπουλο Ιωάννη
Αντιπρόεδρο ΝΣΚ
                                                                                    3. ΚΕΠΕΚ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                                   
                                                                                      Ενταύθα


           
            Αξιότιμοι Κύριοι,
μετά την εξάντληση κάθε ορίου υπομονής και κάθε ορίου σεβασμού της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των εμμίσθων δικηγόρων του ΕΦΚΑ και της Διοίκησης του Φορέα, επιτρέψτε μας να σας επισημάνουμε ορισμένα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας και παροχής των υπηρεσιών των εμμίσθων δικηγόρων του ΕΦΚΑ, μεταξύ των οποίων είναι και τα ακόλουθα:
Ι. Αποζημίωση συνταξιοδοτηθέντων συναδέλφων
Με την από 15.5.2017 επιστολή μας είχαμε διαμαρτυρηθεί για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή της προβλεπόμενης στον Κώδικα Δικηγόρων αποζημίωσης στους αποχωρούντες υπό καθεστώς συνταξιοδότησης, λόγω του επιβαλλομένου στον Κ.Δ. ορίου ηλικίας. Με την υπ’αριθμ.πρωτ.1717/26.5.2017 επιστολή υπογραφόμενη από τον Υποδιοικητή κ. Σέμπο, μας είχατε γνωρίσει πως ζητήθηκε η γνωμοδότηση από το Γραφείο Νομικού Συμβούλου. Έκτοτε εξεδόθη η υπ’αριθμ.191/2017 Ατομική Γνωμοδότηση που δικαίωνε τις ήδη επισημανθείσες από την Ένωσή μας νομικές απόψεις. Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, παρά το νομικά προφανές του ζητήματος, εζήτησε και νεότερη γνωμοδότηση. Εν τέλει εκδόθηκε η ομόφωνη υπ’αριθμ. 12/2018 γνωμοδότηση του αρμοδίου Τμήματος του ΝΣΚ με ταυτόσημη νομική άποψη. Και ενώ κάποιος θα ανέμενε την άμεση καταβολή της δικαιούμενης αποζημίωσης στο συνάδελφο, το ζήτημα έχει βαλτώσει. Αντίστοιχα το θέμα αυτό απασχολεί και άλλους συναδέλφους που έκτοτε είτε έχουν αποχωρήσει με όριο ηλικίας ή προβλέπεται η αποχώρησή τους τις επόμενες ημέρες.
Αυτονόητο είναι πως η ως άνω καθυστέρηση, όπως σας είχαμε επισημάνει, γεννάει υποχρέωση αποζημίωσης από τον ΕΦΚΑ στους δικηγόρους, η οποία ισούται με τις αντιμισθίες μέχρι την καταβολή της πλήρους αποζημίωσης (άρθρο 46 παρ.4 Κ.Δ.). Γίνεται συνεπώς κατανοητό πως η συνεχιζόμενη επί μακρόν καθυστέρηση βλάπτει οικονομικά τον ΕΦΚΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σας καλούμε για την άμεση καταβολή της αποζημίωσης των συναδέλφων που έχουν αποχωρήσει καθώς επίσης για τη μέριμνα άμεσης καταβολής αυτής σε κάθε αποχωρούντα λόγω ορίου ηλικίας συνάδελφο.

            ΙΙ.Συνθήκες παροχής υπηρεσιών δικηγόρων
Ως καλώς γνωρίζετε, η παροχή των υπηρεσιών των εμμίσθων και λοιπών δικηγόρων του ΕΦΚΑ ιδίως στα γραφεία της ΔΝΥ επί της οδού Αγ.Κωνσταντίνου 16-18 έχει καταστεί όλως προβληματική έως αδύνατη και ειδικότερα:
Α. Από μηνών δεν υπάρχει καμία φύλαξη του χώρου, με αποτέλεσμα την ανέλεγκτη είσοδο και έξοδο στο κτίριο παντός επιθυμούντος, ακόμη και για σκοπούς μη υπηρεσιακούς, ενώ η ασφάλεια της ζωής και της υγείας των υπηρετούντων στη ΔΝΥ δεν διασφαλίζεται.
Β. Από μηνών δεν υπάρχει καμία παροχή υπηρεσίας καθαριότητας, με αποτέλεσμα η κατάσταση, σε συνδυασμό με την παλαιότητα του κτιρίου, να έχει γίνει αφόρητη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγιεινή και την υγεία των εμμίσθων δικηγόρων και των λοιπών εργαζομένων, των δικαστικών επιμελητών που επιδίδουν, αλλά και των ασφαλισμένων.
Γ. Τα περισσότερα γραφεία στερούνται θέρμανσης και κλιματισμού, με αποτέλεσμα κατά τους χειμερινούς και θερινούς μήνες η κατάσταση να είναι αφόρητη.
Δ. Οι περισσότεροι έμμισθοι δικηγόροι στερούνται χώρου γραφείου και υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ δεν υφίστανται φωτοτυπικά μηχανήματα να εξυπηρετήσουν την πληθώρα δικογραφιών, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να καταβάλουν εξ ιδίων τα έξοδα λήψης φωτοαντιγράφων.
Ε. Δεν χορηγούνται αναλώσιμα για το σύνολο των φωτοτυπικών και πολυμηχανημάτων και λοιπών τεχνικών μέσων, με αποτέλεσμα  και αυτά να λειτουργούν με έξοδα των εμμίσθων δικηγόρων και των λοιπών εργαζομένων.
ΣΤ. Είναι λίαν αμφίβολο αν πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας και πυρασφαλείας του κτιρίου όπως αυτές προβλέπονται στις οικείες σχετικές διατάξεις του Ν.3850/2010 και ενδεικτικώς:
1.      Ορισμός και γνωστοποίηση Τεχνικού Ασφαλείας.
2.      Ορισμός και γνωστοποίηση Ιατρού Εργασίας.
3.      Τήρηση των σχετικών βιβλίων (ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας, βιβλίο υποδείξεων Τεχνικού Ασφάλειας & Γιατρού Εργασίας, γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων, σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας & φάκελος Ασφάλειας και Υγείας, ειδικό βιβλίο ατυχημάτων).
4.      Ύπαρξη σχεδίου διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου (άρθρο 30).
5.      Τήρηση προδιαγραφών χώρων εργασίας (άρθρο 29).
6.      Ύπαρξη μέσων παροχής πρώτων βοηθειών (άρθρο 31).
7.      Τήρηση των γενικών και ειδικών υποχρεώσεων του εργοδότη (άρθρο 42, 43 και 45).
8.      Τήρηση των κανόνων πυρασφαλείας.
Σας καλούμε για την άμεση επίλυση των προβλημάτων αυτών,  πριν συμβεί οποιοδήποτε, ο μη γένοιτο, δυσάρεστο γεγονός και το οποίο απευχόμαστε.  

ΙΙΙ. Κρατήσεις επί της αντιμισθίας των εμμίσθων δικηγόρων του Δημόσιου Τομέα.
Με επανειλημμένες επιστολές μας (τελευταία στις 28.3.2018) σας έχουμε επισημάνει την τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση της εγκυκλίου για τις κρατήσεις των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα (αλλά και των λοιπών εξομοιούμενων με αυτούς-ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συμβούλων κλπ). Αποτέλεσμα της τεράστιας καθυστέρησης αυτής ήταν να ευρεθούν εκτός ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης εκατοντάδες συνάδελφοι και τα μέλη των οικογενειών τους, και μάλιστα δικηγόροι με βαρύτατα προβλήματα υγείας. Για τα ζητήματα αυτά υπήρξε καθημερινή αυτοπρόσωπη παρέμβαση του Προέδρου της ΕΕΔ. Παράλληλα οι κρατήσεις των εμμίσθων δικηγόρων του ΕΦΚΑ, ως αυτές εμφαίνονται στην ενιαία αρχή πληρωμών, έχουν σημαντικά σφάλματα, τα οποία αρμοδίως σας έχουν επισημανθεί. Κατόπιν των ανωτέρω σας καλούμε: α) Να ρυθμίσετε το θέμα της ένταξης των εμμίσθων δικηγόρων του δημόσιου τομέα στο σύστημα των ΑΠΔ, ως επιβάλλουν οι διατάξεις του Ν.4387/2017, ώστε να απεικονίζεται ορθά η ασφάλισή τους, αλλά και το ασφαλιστικό τους ιστορικό από 1.1.2017 και β) Να μεριμνήσετε για την αποφυγή στο μέλλον τοιαύτης ταλαιπωρίας και έκθεσης σε κίνδυνο, λόγω της αδικαιολόγητης και παράνομης διακοπής ασφαλιστικής κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης εκατοντάδων ή και χιλιάδων δικηγόρων.
 Για την ΕΕΔ
Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Π.Κουτσόλαμπρος
Δικηγόρος
                                                           
                                                                                                

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση - Διαμαρτυρία Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων για την εξαίρεση των εμμίσθων του δημοσίου από τις μισθολογικές προαγωγές

ΣτΕ 1096/2023: Δεκτή αίτησης ακύρωσης Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων κατά του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ

Συνάντηση Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων με το Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη